SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'li Oluç: Kürtçeye, Kürt’e düşmanlık had safhada

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Aynur Doğan'ın konserinin iptal edilmesine ilişkin, "Neymiş uygun olmayan Derince Belediyesi? Aynur Doğan’ın Kürtçe şarkı söylemesi mi? Kürtçeye düşmanlık had safhada. Kürt’e düşmanlık had safhada." diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2022 20:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 20:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP'li Oluç: Kürtçeye, Kürt’e düşmanlık had safhada

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Oluç, Kürt Dili Bayramının olduğu gün AKP Kocaeli Derince Belediyesi Aynur Doğan'ın konserinin iptal edilmesine ilişkin, "İnceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiş. Neymiş uygun olmayan Derince Belediyesi? Aynur Doğan’ın Kürtçe şarkı söylemesi mi? Kürtçeye düşmanlık had safhada. Kürt’e düşmanlık had safhada." diye konuştu.

Oluç'un gündeme ilişkin değerlendirmelerinden bazı kısımlar şöyle:

"İşsizliğin yeni adı atıl işgücü: Türkiye’de işsizlik oranı bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sadece 0,1 puan artmış. Sadece 0.1 artmış ve 11.4 olmuş. Bu tabii ki inandırıcı değil. Bu veri bile Türkiye’de işsizliğin ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. "50 bin arttı" diyor bir önceki çeyreğe göre TÜİK. Tabii ki bunlar esas itibariyle halkı aldatmaya dönük olan, Saray'a sunulan pembe tablo verileri. Gerçeği saklayamıyor ama TÜİK. İşsizlik oranına verdikleri yeni ad da atıl işgücü oluyor. Atıl işgücü dedikleri işsizlik de ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe değişim göstermemiş ve yüzde 22,6 olmuş. Mesele bu işte. Geniş tanımlı işsizlik 8 milyon kişiyi aştı ve 8,5 milyona ulaştı. 

Yeni ekonomik model 6 ayda çöktü: Yeni bir ekonomik model yaptık, ihracat yapacağız, istihdam sağlayacağız dediler ama 6 ayda istihdam açısından bile baktığımızda yeni model çökmüş oldu. Gençlerde geniş tanımlı işsizlik yüzde 41, genç kadınlarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 49,7’ye ulaşmış. Yani her 2 genç kadından biri işsiz. Genel olarak kadınlarda işsizlik oranı yüzde 29. Kayıtlı tam zamanlı istihdam oranı kadınlarda yüzde 18, yani kadınlar istihdam sürecinin dışına itilmiş. Sadece genç kadınlar değil genel olarak kadınlarda durum aynı. Gençler için iş yok, istihdam yok, güvence yok, birikmiş olan KYK borçları var.

Kürtçe seçmeli ders taleplerinin sadece yüzde 5’i karşılanmış: Dün 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı idi. Kürt dili üzerinde süren baskılara, unutturma ve asimilasyon politikalarına karşı çıkıldı. Kürt halkının Kürt Dil Bayramını kutluyorum. Kürtçenin kullanımında çok sorun yaşanıyor, bunu hep konuşuyoruz. Yapılan araştırmalar var. O araştırmalarda göze çarpan bazı noktalar var. Bir tanesi neden sokakta ve kamusal alanlarda Kürtçe anadilinin kullanımının azaldığını gösteriyor. Bu önemli bir sonuç. Yaş küçüldükçe Kürtçe konuşma oranı da düşüyor. Neden bu durum böyle, çünkü anadilini öğrenebilecek, geliştirebilecek bir okul ve eğitim sistemi yok. Anadilinde eğitim yok. Kürtçe anadilini çocuklar geliştirme imkanına kamusal alanda sahip değiller. Çocukların okuduğu okullarda anadilinde seçmeli ders imkanı yaratıldı denildi değil mi? Yapılan araştırmalar neyi gösteriyor? Yüzde 5 talep için sadece sınıf açılmış. Yüzde 42’yi aşan bir oran için sınıf açılmamış ve gerekçesi de yok. Taleplere cevap verilmemiş. Yüzde 27 oranında sınıf açılmamış, talep sınırlı denmiş. Yüzde 20 de öğretmen yok, onun için açılmıyor denmiş. Ne yaptı sözde bu iktidar, seçmeli ders imkanı sağladı Kürtçede değil mi, ama sonuç neredeyse sıfır. 

Kürtçeye, Kürt’e düşmanlık had safhada: Talepte bulunmayanlara sormuşlar, "%22’si seçmeli ders olduğunu bilmiyordum" demiş. Neden, çünkü bu Meclis'te bile seçmeli ders var diye Kürtçe konuşan vekilimiz protesto edildi. Yüzde 34 "Zaten başvuru yaptığımızda reddediliyor" demiş. Yüzde 7 "Ayrımcılıktan çekiniyoruz" demiş. Yani bu alanda çok büyük sorunlar var. Bunları konuşmaya devam edeceğiz. Anadilinin korunması ve geliştirilmesi için ne yapılmalı sorusuna verilen cevaplar çok ilginç. 3’te ikisi diyor ki "eğitim ve öğretim dili olmalı Kürtçe ve anayasal güvenceye kavuşmalı". 4’te biri de "resmi dil olmalı" diyor, talepler çok açık. Hazin bir tesadüf, Kürt Dili Bayramının olduğu gün AKP Kocaeli Derince Belediyesi Aynur Doğan konserini yasakladı. Gördünüz değil mi? Dedi ki inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiş. Neymiş uygun olmayan Derince Belediyesi? Aynur Doğan’ın Kürtçe şarkı söylemesi mi? Kürtçeye düşmanlık had safhada. Kürt’e düşmanlık had safhada."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.