SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'den operasyona ilişkin açıklama

Halkların Demokratik Partisi'nden Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyine yönelik hava operasyonu ile ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye’nin bu savaş ve çatışma cenderesinden çıkması ve demokratik bir geleceğin inşa edilmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız" denildi. Açıklamada, Karkamış'a yönelik saldırıdan duyulan üzüntü de dile getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 23:51
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2022 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP'den operasyona ilişkin açıklama

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde, 6 kişinin öldüğü 81 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyine savaş uçakları ve topçu atışları ile düzenlediği operasyonunun yankıları sürerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu olağanüstü toplanarak durum değerlendirmesi yaptı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısı sonrası içine girilen sürecin ele alındığı belirtilerek, "AKP-MHP blokunun Türkiye'ye dayattığı otoriter rejimi sürdürmek, kendi iktidarının ömrünü uzatmak ve bekasını korumak için yürüttüğü savaş politikalarının topluma kaybettirdiği, halkı yoksulluğa mahkum ettiği ve geleceksizliğe sürüklediği, bu politikaların aynı zamanda bölge halklarının yaşamını hiçe saydığı" ileri sürüldü.

"Öncelikli olarak Antep’in Karkamış ilçesi başta olmak üzere yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ailelerine taziye dileklerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Karkamış’ta yaşananlar, savaş politikalarının kendisiyle beraber getireceği kabul edilemez acıların somut bir göstergesidir. Bizim barış politikamız tek bir insanımızın burnunun kanamaması içindir, iktidarın toplumu acılara sürükleyen siyasetini durdurmaya yöneliktir" ifadelerine yer verilen açıklamada, Taksim’deki katliamın karanlık ve şaibeli yanlarının aydınlatılmadığı, çok sayıda soru ve çelişkinin olduğu kaydedildi.

Soru ve çelişkilere rağmen iktidarın katliamdan Suriye'nin kuzey bölgesini sorumlu tuttuğu belirtilen açıklamada, "Yıllardır toplumsal kutuplaştırma ve savaş politikalarıyla varlığını sürdürmeye çalışan AKP-MHP iktidarı, seçimlere yaklaşırken iktidarını korumanın tek aracı olarak savaş siyasetini görmektedir. İktidarın amacı siyaseti savaş politikaları üzerinden tekrardan dizayn etmektir" denildi.

Operasyon dalgasının aynı zamanda muhalefete ve Türkiye halklarının geleceğine yönelik de bir tuzak olduğu iddia edilen açıklamada, muhalefete de eleştiriler yöneltilerek, "Alternatif güç olma iddiası taşıyan ve Türkiye’nin geleceğini düşünen tüm muhalefet odaklarının bu tuzağa düşmemesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. İktidarın bu politikalarına alet olan kesimlerin tarih karşısında ve Türkiye toplumu nezdinde de sorumlu olacağını hatırlatmak istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

"AKP-MHP iktidarının iddia ettiği gibi Kuzey-Doğu Suriye’deki yaşam ve yönetim modeli Türkiye için bir tehdit değildir" denilen açıklamada, "Türkiye’deki tüm vicdan sahibi insanları ve güçleri, iktidarın savaş tuzağına karşı durmaya, sorunların savaş ve saldırıyla değil diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesini sağlamak için mücadele etmeye çağırıyoruz. HDP olarak bütün bu oyunların boşa çıkarılması, Türkiye’nin bu savaş ve çatışma cenderesinden çıkması ve demokratik bir geleceğin inşa edilmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bunu yaparken haklının yanında durmaktan, demokratik olanı savunmaktan ve inandığımız değerler uğruna mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz" denildi.

HDP Bursa İl Başkanlığında basın açıklaması yapıldı

HDP Bursa İl Örgütü'nün açıklaması

Bu arada HDP Bursa İl Örgütü de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonuyla ilgili olarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Suriye'nin kuzeyinde bölgesel yapının Türkiye için bir tehdit oluşturmadığı ifade edilen açıklamada, operasyonun AKP-MHP iktidarının bir çaresizliği olduğu ileri sürüldü. Sınır ötesi operasyonlar ile iktidarın ömrünün uzatılamayacağı ifade edilen açıklamada, "Çünkü ülke içi yangın yeri. İnsanlar yoksullukla terbiye edilmeye çalışılıyor. Açıklamada, ulusal ve uluslararası demokratik çevreler ile savaş karşıtları seslerini yükseltmeye çağrıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.