SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'de kongre kararı: Pervin Buldan ve Mithat Sancar aday olmayacak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, "Kongrede yeni bir görev almama kararı aldık. Eş başkanlık görevimizi başka arkadaşlarımıza bırakacağız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2023 22:24
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2023 22:24
Kaynak: Bülten
https://www.bursaport.com
HDP'de kongre kararı: Pervin Buldan ve Mithat Sancar aday olmayacak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Medya Haber TV’de katıldıkları yayında, HDP'nin önümüzdeki aylarda düzenlenecek kongresinde yeniden aday olmayacaklarını duyurdular.

Kongreye kadar devam edecek süreçte düzenlenecek toplantı ve konferanslarda seçim başarısızlığının hesabını vermek ve partiyi kongreye taşımak durumunda olduklarını vurgulayan Buldan ve Sancar, görevi kongrede devredeceklerini söyledi.

'İL VE İLÇE ÖRGÜTLERİMİZİN ADAY BELİRLEME SÜRECİNE DAHİL OLMASINI ENGELLEDİK'

Pervin Buldan'ın ifadeleri şöyle:

"Önemli bir seçim süreci yaşadık. Türkiye açısından önemli bir seçim süreç. Hep tarihi bir seçim olarak değerlendirdik. Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir seçim dönemiydi. Değerlendirmelerimizi yapmaya başladık. Aldığımız oy oranını, ittifakımızın aldığı oy oranını, seçim sonrası yöneltilen eleştirileri ve analizleri de seçimin hemen ertesinde bir toplantı serisiyle masaya yatırmaya başladık. HDP açısından bir yenilgi söz konusu değil ama hedefimize ulaşamadık. Bunda birçok faktörün ve etkenin olduğunu söylemek gerekiyor. Cumhur İttifakının HDP’yi bir kıskaca alması, Kapatma Davası başta olmak üzere yönetilen bütün hukuksuzlukları ifade etmek gerekiyor. 

Bir buçuk ayda Yeşil Sol Partiyi seçmenimize tanıtmak önemli bir faktördü. Hedefimizi tutturamadık, bunu ifade etmek isteriz. Kampanya sürecini iyi yönetemedik. Bizim dışımızdaki çevrelere gidemedik. Genişleyemedik, büyümedik. HDP fikriyatını bütün kesimlere ulaştıramadık. Ermeni, Ezidi ve engelli temsiliyetinin olmaması bizim için büyük bir eksikliktir. Bir de şunu yapamadık; il ve ilçe örgütlerimizin aday belirleme sürecine dahil olmasını engelledik. İl ve ilçe örgütlerimiz öneri sunmak zorundalar, ancak Aday Belirleme Komisyonumuz bunu çok dikkate almadı.

Kongrede eş genel başkanlık görevini başka bir arkadaşa devretmekten mutluluk duyacağım. Karar alma sürecinde de yer almayacağımı söylemek isterim. Halkımıza hesap vereceğiz, kadınlara hesap vereceğiz, oy verenlere hesap vereceğiz. Kongreye gideceğiz ama şu an hesap verme dönemidir."

'PARTİYİ DAHA İYİ NOKTAYA GETİRMEK İÇİN GÖREVİ BIRAKIYORUM'

Mithat Sancar'ın ifadeleri şöyle:

"Demokratik siyasetin tasfiye edilmesi için her şey yapıldı. Bizi seçime sokmamak üzerine bir senaryo vardı. Aldığımız oy oranı istediğimiz oranda değil ama bir yenilgi yok. Devam eden bir eleştiri-özeleştiri süreci var. Çok uzun zamandır toplumsal alanda çalışanlarımızın zayıf olduğunu gördük. Genel Merkez dahil teşkilatlarımızın toplumla doğrudan ve sürekli ilişki kurmakta yetersiz kaldığını gördük. Merkezi mekanizmalarımızın işleyişinde eksiklikler olduğunu gördük. Toplumsal mücadele ile parlamento ilişkisini fikriyata uygun bir dengeye oturtmakta zorluklar yaşıyoruz.

Biz kongre ve konferans sürecini başlatıyoruz; bu süreçteki bütün eksikliklerin masaya yatırılacağı bir süreci başlatıyoruz dedik. Ben de aynı karardayım. Hiç tereddütsüz biz eleştirileri elbette kabul ederiz. Seçim süreci başarısız kabul ediliyorsa benim de kişisel sorumluluğum bunu yerine getirmektir. Görevlerimiz var. Bu partiyi bu tartışma sürecinden geçirmek ve kongreye taşımak gibi bir sorumluluğumuz var. Ben de kongrede eş genel başkanlık görevini bırakacağım. Kongre süreci başlamıştır. Eleştiri-özeleştiri muhasebe sürecinin yürümesi için bütün kurulların önünü açmak istiyoruz. Partiyi eş genel başkanlar kilitlesin istemiyoruz. Bunu hemen yaparsak, kurullar işlemez ve yasal olarak 45 gün içinde kongreye gitmek gerekir. Biz isteriz ki il ve ilçelerimizle süreci konuşabilelim. HDP başkanlar partisi değildir; kolektif irade ile yönetilen bir partidir. Yaptıklarım da yapamadıklarım da sorumluluğum. Partiyi daha güçlü bir noktaya getirmek için kongrede görevi bırakacağımı net olarak ifade ediyorum. Amaç partiyi daha ileri bir noktaya götürmektir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.