SON DAKİKA
Hava Durumu

EMEP: Kamu yararı değil, tekellerin yararı var

Emek Partisi Mudanya İlçe Örgütü, zeytinlikleri maden sahasına dönüştüren düzenlemeye tepki gösterdi. Açıklamada, "Yönetmelik gerekçesinde “kamu yararı” diyerek perdelemeye çalışılan kamunun değil, tekellerin yararıdır" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2022 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2022 19:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
EMEP: Kamu yararı değil, tekellerin yararı var

Emek Partisi Mudanya İlçe Örgütü “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Zeytin ağacının 500 binden fazla vatandaş için geçim kaynağı olduğunun belirtildiği açıklamada, “Zeytinleri koruyan Zeytin Kanunu daha önce yedi kere yok edilmeye çalışıldı. Yedisinde de toplumsal tepki nedeniyle geri çekildi. Şimdi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ülkenin elektrik ihtiyacı gerekçesi arkasına sığınılarak yok edilmek isteniyor” denildi.

"Dünya genelinde iki yıldır etkili olan pandemi ve yanı başımızda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile gündeme gelen tarımsal üretim ve gıda güvencesi konuları tarım alanlarının korunması ve tarımsal üretimin ve dolayısıyla da kendine yeter gıdanın güvence altına alınmasının önemini bir kez daha göstermiştir" vurgusu yapılan açıklamada, “Zeytinlik alanlarının talana açılması kabul edilemez. Erdoğan iktidarı da her sermaye iktidarı gibi insanlığın geleceğini değil başta enerji olmak üzere tekellerin çıkarlarını korumaktadır. Açılan maden sahalarıyla ülke tarımı bitirilirken enerji şirketlerinin bacalarından çıkan gaz ve tozla kamu denilen halk zehirlenirken şirketlerin kasaları dolmaktadır. Yönetmelik gerekçesinde “kamu yararı” diyerek perdelemeye çalışılan kamunun değil, tekellerin yararıdır” ifadeleri kullanıldı.

“Zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınması” ve “madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirmeyi taahhüt etme” şartının da bir anlamının olmadığı ifadelerine yer verilen açıklama şöyle devam etti: 

“Bugüne kadar rehabilite edilmiş, bırakın eski halini biraz da olsa onarılıp gidilmiş bir tane maden sahası yoktur! Zaten yok edilen doğanın eski haline getirilmesi de olanaksızdır. Soma’da 6 bin zeytin ağacını keserek maden sahası açan şirket buna en bariz örnektir. Başta zeytinlikler olmak üzere tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim Anayasa ve kanunlarla korunurken anayasa ve yasalara aykırı bu düzenleme kabul edilemez. Yönetmelik değişikliği anayasaya ve yasalara aykırıdır, iptal edilmelidir. Daha öncekileri iptal ettirdik. Birleşerek bu yönetmeliği de iptal ettireceğiz. Başta Mudanyalı üretici köylüler olmak üzere işçi, emekçi halkımızı birleşerek suyuna, toprağına ve geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.