SON DAKİKA
Hava Durumu

EMEP Bursa'dan ulaşıma zamma tepki: Geri alınsın!

EMEP Bursa İl Örgütü, toplu ulaşıma yapılan yüzde 25’lik zamma tepki göstererek, “Zamlar geri alınsın” çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2022 21:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2022 21:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
EMEP Bursa'dan ulaşıma zamma tepki: Geri alınsın!

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki BURULAŞ, personel, işletme ve enerji maliyet artışları sebebiyle, 4 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere toplu ulaşıma yüzde 25 zam yaptı. Yapılan yeni zamla birlikte, metroda tam biniş 5,25 TL’den 6,50 TL’ye, indirimli 4,50 TL’den 6 TL’ye, öğrenci ise 2,25 TL’den 3 TL’ye, otobüs kısa hat tam biniş 5.50 TL’den 6,50 TL’ye, indirimli 6,00 TL’ye, öğrenci 3.00 TL'ye, otobüs uzun hat ise 6,25 TL’den 7,50 TL’ye, indirimli 7,00 TL’ye, öğrenci 3,75 TL'ye çıktı. Aylık 160 binimlik abonman kartı ise 325 liradan 410 liraya yükseldi.

Ulaşıma yapılan zamma tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) Bursa İl Örgütü, “Kaşıkla verdiğini kepçeyle almak standart sermaye refleksidir. Zamlar derhal geri alınmalı” çağrısında bulundu.

"ULAŞIM ZAMMI YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE"

Yapılan yeni zamla birlikte 2022 yılında Bursa’da ulaşım zammının yüzde 50’nin üzerine çıktığı hatırlatılan açıklamada, “Son bir aydır üzerinde tartışmalar yapılan asgari ücrette yapılacak artış meselesi nihayet karara bağlandı ve yüzde 30 olarak açıklandı. Bu yapılan zammın emekçilerin yaşamında refah yaratması mümkün olmadığı gibi var olan kayıpları bile karşılamamıştır. Artık iktidarın rakamları ayarlama kurumuna dönüşmüş olan TÜİK verilerine göre enflasyon yıllık bazda yüzde 78,62’dir. Ancak ENAG gibi bağımsız kurumların enflasyon rakamları yüzde 175,55 civarında” denildi.

“ZAMLAR GERİ ALINSIN, İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANSIN”

Açlık sınırının 6 bin 017, yoksulluk sınırının ise 19 bin 602 lira olduğu ifade edilen açıklamada, “Bugün asgari ücret 5 bin 500 lira ile açlık sınırının altında. BURULAŞ tarafından açıklanan yüzde 25 ulaşım zammı bundan sonra başımıza geleceklerin habercisi gibidir. Muhtemelen bundan sonra diğer kurumlar da iğneden ipliğe her şeye zam yaparak yaşamı emekçiler için daha da çekilmez hale getirecekler. Geçtiğimiz aylarda ‘Zamlar geri alınsın, işten çıkarmalar yasaklansın’ talepleriyle sokağa çıkan emekçiler aslında olması gerekeni açık ve net ifade etmişlerdi. Bu talepler bugün de geçerliliğini korumaktadır. Başta ulaşım zamları olmak üzere, elektrik, doğal gaz, akaryakıt zamları derhal geri alınmalıdır. Ülkede emeğiyle geçinen insanlar açlıkla sınanmak yerine insanca yaşayacak ücrete kavuşmalıdır. Bu taleplerin iktidarın ve patronların izniyle olmayacağını yaşamımız yoluyla biliyoruz. Bunun için tüm emekçiler bu talepler etrafında bir araya gelmeli sermayeye ve onun iktidarına karşı iş, ekmek, özgürlük talepleriyle mücadele etmelidir” ifadelerine yer verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.