SON DAKİKA
Hava Durumu

Demirtaş: Erdoğan'ın adaylığı gayrimeşrudur

6 yıldan fazla süredir cezaevinde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasının gayrimeşru olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2023 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2023 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Demirtaş: Erdoğan'ın adaylığı gayrimeşrudur

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde aday olamayacağını söyledi ve bu konuda YSK'ye dilekçe sunacağını açıkladı.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde 6 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim paylaşımlarına devam ediyor. Demirtaş son paylaşımında, birçok anayasa hukukçusu tarafından 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde aday olamayacağı belirtilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili "Adaylığı yasaya aykırı ve gayrı meşrudur" ifadesini kullandı.

Demirtaş, Erdoğan'ın adaylığına karşı Yüksek Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi sunacağını söyledi. 

Selahattin Demirtaş'ın Twitter paylaşımı şöyle: 

"Erdoğan hem diploması olmadığı için hem de olsa bile üçüncü kez cumhurbaşkanı olamayacağından, adaylığı yasaya aykırı ve gayrı meşrudur.

Yüksek Seçim Kurulunun Erdoğan'ın adaylığını kabul etmesi bu gerçeği değiştirmez. Sadece, Yüksek Seçim Kurulu bir suça daha ortak olur.

Erdoğan'ın yasa dışı ve gayrı meşru bir aday olarak seçime girmesi sağlanabilir ama pirupak bir aday olarak asla.

Erdoğan'ın adaylığına karşı Yüksek Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi sunacağım.

Erdoğan kral mı ki yasalar onu bağlamıyor? Kusura bakmayın, ben kralını tanımam."

Kılıçdaroğlu, "Yargıya, YSK'ye güvenmiyoruz" demişti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Erdoğan'ın bir kez daha aday olmasının hukuka uygun olup olmadığına yönelik soruya, "Diyelim ki ses çıkardık nereye gidecek? YSK üyelerini atayan kim? Erdoğan. İtiraz edeceğin hiçbir yer yok" diye yanıt vermesine gelen eleştirileri de değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, "YSK'ye güvenmediğimi sağır sultan duydu! YSK'nin hangi olaylarda nasıl karar vereceğini hepimiz biliyoruz. Sanki biz başvuracağız, YSK, hukuka uygun karar verecek. Akıl var mantık var. İradesini saraya ipotek eden adama hâkim denmez! YSK'ye güvenseydik özel olarak sandık güvenliği için çalışmazdık. Yargıya, YSK'ye güvenmiyoruz; bu kadar açık!" ifadesini kullandı.

Bakan Bozdağ, "Hiçbir hukuki engel söz konusu değildir" açıklamasını yapmıştı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili "Sayın cumhurbaşkanımızın adaylığı anayasal hakkıdır. Hiçbir hukuki engel söz konusu değildir çünkü sayın cumhurbaşkanımız, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk cumhurbaşkanı olarak 2018'de seçilmiştir ve şu anda yapılacak seçim ikinci seçimdir." açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.