SON DAKİKA
Hava Durumu

‘Cinsiyet eşitliğini savunan tek parti DEM Parti’dir’

Eşbaşkanlık sisteminin olduğu DEM Parti’nin Bursa Büyükşehir Belediye Kadın Başkan Adayı Bilmez Erbağa, cinsiyet eşitliğini savunan tek partinin DEM Parti olduğunu belirterek, kadın bakışıyla yerel yönetim anlayışını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2024 01:50
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2024 09:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
‘Cinsiyet eşitliğini savunan tek parti DEM Parti’dir’

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

DEM Parti Bursa Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Bilmez Erbağa, kadın bakışıyla yerel yönetim anlayışını anlattı. Belediye yönetimlerinde kadınların eşit katılımının sağlanmasını hedeflediklerini belirten Erbağa, kadın ve çocuk kentleri oluşturmak istediklerini söyledi.

‘ÇOCUKLAR İÇİN ANADİLDE EĞİTİM VEREN KREŞLER AÇACAĞIZ’

Erbağa, belediyecilik anlayışlarını şu sözlerle ifade etti:

“Her yurttaşın barınma hakkını savunuyoruz. Doğayla uyumlu, depreme ve afetlere dirençli konut inşa etmenin yerel yönetimlerin temel görevlerinden biri olduğunu savunuyoruz. Belediye meclisleri ve il genel meclislerinin politika üreten, denetim görevi yapan ve halkın eğilimleri ile taleplerini yansıtan bir kurum olarak görev yapmasını hedefliyoruz. Çocuklar için anadilinde eğitim veren kreşler açmayı planlıyoruz. Farklı halkların ve inançların yerel yönetimlerde temsil edilmesini ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasını savunuyoruz.

Meclis toplantılarını halka açık yapacağız ve demokratik kitle örgütlerinin toplantılara katılımını sağlayacağız. Uzun yıllardır belediyeler ile birlikte bütün kurumlarımızda uyguladığımız eş başkanlık kurumunu daha güçlü bir şekilde uygulayarak kadının her yerde eşit söz kurmasını kurumsal hale getirmeyi hedefliyoruz.”

‘SİSTEM PARTİLERİ KADINLARA SEMBOLİK GÖREVLER VERİYOR’

Kadın politikalarının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için belediyelerde Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları ile Kadın Politikaları Müdürlüklerini yeniden açacaklarını belirten Erbağa, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü çalışan kadınlar için idari izin, tüm kadınlar için ise ücretsiz ulaşım günü ilan edeceğiz” dedi.

DEM Parti’nin cinsiyet eşitliğini savunan tek parti olduğunu belirten Erbağa, “Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet hiçbir partide yok. Ne yazık ki sistem partileri kadınlara temsiliyette sembolik olarak görevler veriyor ve o kadınlara o kürsüleri kullandırmıyor. Bu nedenle Türkiye’deki karma siyasete, toplumsal değişim ve dönüşüme de katkı sunması için etkin bir rol oynaması konusunda önemli çabalar harcıyoruz. Yerel yönetimlerin hizmet alanlarından üretim alanlarında, kentin caddelerinden kaldırımlarından temiz ekolojik demokratik, kadın özgürlükçü anlayışla inşa edilmesinin yanı sıra buradaki toplumsal değişim, dönüşümü hedefliyoruz” diye konuştu.

‘ATANAN KAYYUMLARIN HEDEFİ KADIN POLİTİKALARI OLDU’

Belediyelere atanan kayyumlarla birlikte eşbaşkanlık sisteminin feshedildiğini ifade eden Erbağa, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Erkek egemen zihniyetinin de en çok korktuğu şey kadınların eşit kurabildiği eşbaşkanlık sistemi ve kadınların yönetime ortak olduğu DEM partinin yerel yönetim anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı yok sayılarak halk iradesini gasp eden ilk ve ikinci kayyum dönemlerinin en fazla etkileneni de kadınlar oldu. Eşbaşkanlık sistemi ile tekçi yerel yönetimler anlayışını ters yüz eden, kadınlara yönelik ürettiği ekonomik ve sosyal politikalar ile kadın dostu kentleri hedefine alan belediyelere atanan kayyumların hedefi de bu kadın politikaları oldu.

Eşbaşkanlık sisteminin yanı sıra kayyumlar eliyle yerel yönetimlerde elde edilen diğer tüm kadın kazanımları da hedef alındı. Birçok kadın kurumu ya kapatıldı ya da atıl duruma getirildi. Kayyumlar bir yerde AKP-MHP iktidarının kadın karşıtı politikalarının teşhiri oldu.”

‘İLK OLARAK KADIN SIĞINMA EVLERİ KAPATILDI’

Erbağa, 2016 yılında ve 2019 yılında kayyumların atanmasıyla belediye yönetiminde yaşanan değişimleri örneklerle anlattı:

“2016’da atanan kayyumlar ilk olarak kadın sığınma evlerini kapattı. Kadın politikaları müdürlükleri de ya kapatıldı ya da erkek müdürler atandı. Kadın çalışanların birçoğu ihraç edildi veya görev yerleri değiştirildi. Kadın merkezlerine başvuran şiddet mağduru kadınların dosyalarına el konuldu, yaşamları tehlikeye atıldı. Kadınların adlarını taşıyan parklar, kent meydanları vb. adları değiştirildi. Kadın merkezlerinin binaları KADEM, AKP gençlik ve kadın kolları gibi oluşumlara bedelsiz hibe edildi.”

Erbağa, “Biz Bursa’nın temel sorunları olan kentsel dönüşüm, ulaşım, çevre kirliliği başta olmak üzere bütün yapısal sorunları ve çözümlerine dair güçlü bir programa sahibiz. Bütün bu sorunları demokratik yerel yönetim anlayışla, kadının, gençlerin, ileri yaşta olanların ve STK’ların ortaklaşmasıyla rahatlıkla çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.