SON DAKİKA
Hava Durumu

Cindoruk: Cumhuriyet devrimi bir karşı devrimle karşı karşıya

2023 yılında yapılacak seçimi "rejimin referandumu" olarak tanımlayan eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, "Yürürlükteki anayasa yerine şeri anayasa isteniyor. Bu seçimi yine şeriat yanlıları kazanırsa Türkiye sıkıntıya düşer" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2022 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2022 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Cindoruk: Cumhuriyet devrimi bir karşı devrimle karşı karşıya

Türkiye'de bugün sağ-sol kavgası olmadığını, siyaset ikliminde laiklerle şeriatı savunanlar arasında bir siyasal kavga olduğuna dikkat çeken eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 2023 yılında yapılacak seçimleri, “rejimin referandumu” olarak tanımladı.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in sorularını yanıtlayan Hüsamettin Cindoruk, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de merkez sağ olmadığı sadece söylenti olduğunu ifade eden Cindoruk, “Bence sol da yok. Zaten ortada sağ sol kavgası da yok. Siyaset ikliminde tartışma şeri devletle medeni devlet arasında. Laiklerle şeriatı savunanlar arasında bir siyasal kavga var. Çünkü tabanda müşterisi mevcut. Hâlâ Türk seçmeninin tabanında Osmanlı kültürü ezgisini sürdürüyor. Bunu doğal karşılarım ama siyasal otorite olmasını doğal karşılamıyorum. Herkes görüyor ki Cumhuriyet devrimiyle karşı devrimciler arasında siyasi bir mücadele var” diye konuştu.

"Siyasal İslam Türkiye için bir tehlikedir”

Cindoruk, “Cumhuriyet ve laik demokrasi çok mesafe kazanmıştır ancak karşıtları da kuvvetlidir. Bu kadar imam hatip açılması, Cumhuriyet eğitiminin dışında bir dini eğitimin sonuç alması halkın bir kısmında destek bulduğu olgusunu doğruluyor. Ama bunu aşacağız. Başörtüsüyle ilgili tartışma yalnızca şeriatla yönetilen İran ile laik olduğunu söyleyen Türkiye’de var. Katar’da bile yok” dedi. Cindoruk, “Siyasal İslam Türkiye için bir tehlikedir” görüşünü aktardı.

Hüsamettin Cindoruk Cumhuriyet'ten İklim Öngel'e konuştu

"Parlamenter sistem gitmiş ve yerine bir otorite de gelmemiş"

Bütçe görüşmelerinde yaşananları da değerlendiren Cindoruk, şunları kaydetti:

“Bütçe geldi, temsil yok. Bütçe, bir parlamentonun temel hakkıdır. Devletin değil, Fuat Oktay’ın bütçesi var. Milli irade nerede? Milletin gelirini giderini belirleyecek Meclis katkısı yok. Meclis’e bilgi veriyor. Zaman zaman sabah horozu gibi Meclis’i azarlıyor. Ben bütçe görüşmelerinde gördüm ki parlamenter sistem gitmiş ve yerine bir otorite de gelmemiş. Cumhurbaşkanı Meclis’te yok, hükümet sıraları boş. Oraya bilardo masası getirmelerini tavsiye ediyorum.”

"İktidar kazanırsa bugünkü keşmekeş sürer"

Cindoruk, seçimler hakkında ise, “İktidar kazanırsa bugünkü keşmekeş sürer. Daha beteri var mı? Bu zaten kötünün kötüsüdür. TÜİK, yüzde 84 enflasyon veriyor. Asılan Menderes’in enflasyonu yüzde 6. Bu seçim rejim referandumudur. Tekrar şeriat yanlıları kazanırsa Türkiye sıkıntıya düşer” değerlendirmesini yaptı. Cindoruk, “Türkiye, tamamlanmış bir devlettir. Ama bugün dünyada tartışılır hale gelmiş durumdayız. Bugün siyasi İslam iktidarda. Terminolojisi nasa dayalı. Dini kuralların hâkim olması isteniyor. Dini kurallarla demokrasinin bağdaşacağı söyleniyor. Bağdaşmaz” dedi.

“Kılıçdaroğlu Vizyon Belgesi ile adaylığını ilan etti”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Vizyon Belgesi ile adaylığını ilan ettiğini ifade eden Cindoruk, şunları kaydetti:

"Benim gördüğüm Kemal Kılıçdaroğlu çok düzgün mücadele ediyor. Beğeniyor ve saygı duyuyorum. Tek başına da kalsa mücadele edecektir. Bugün CHP’nin mücadelesini zamanında CHP ile kavga etmiş biri olarak saygıyla karşılıyorum. Ciddi işler yapıyorlar. Örgütlü siyaset sonuç alır. Erdoğan’a seçim kazandıran kadro bugün karşısında. Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu yanında değil ve şu anki kadrosu zayıf."

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.