SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP’li Pala’dan kızamık uyarısı: 'Veriler gizleniyor'

CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’de artan kızamık vakaları hakkında Sağlık Bakanlığı'na dördüncü kez soru önergesi verdi. Kızamığın ciddi sağlık riskleri taşıdığına dikkat çeken Pala, Bakanlık’ın verileri paylaşmadığını ve şeffaflık eksikliği olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 22:04
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP’li Pala’dan kızamık uyarısı: 'Veriler gizleniyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, Türkiye'de artan kızamık vakalarına dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı'na dördüncü kez soru önergesi verdi. Daha önce üç kez kızamık vakaları hakkında soru önergesi veren Pala, bunlardan birine yetersiz cevap aldığını, diğer iki önergesinin ise yanıtsız kaldığını belirtti.

Dr. Kayıhan Pala, kızamığın ciddi hastalıklara, komplikasyonlara ve ölüme yol açabilecek oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre Türkiye'deki kızamık vakalarının her yıl arttığını ifade eden Pala, 2021'de 51 olan vaka sayısının 2022'de 127'ye yükseldiğini, 2023 yılında ise salgın yaparak 5.004 kişiye kızamık tanısı konduğunu belirtti. 2024 yılının ilk beş ayında ise 1.104 kişiye kızamık tanısı konulduğunu açıkladı. Ancak, Sağlık Bakanlığı'nın bu veriler hakkında herhangi bir açıklama yapmadığını, 2023 Sağlık İstatistikleri yıllığının hâlâ yayımlanmadığını söyledi.

Pala, kızamık vakalarının sadece çocuklarla sınırlı kalmadığını, Bursa'da sağlık çalışanları dahil olmak üzere yetişkinlerde de görüldüğünü ve 2024 yılında Bursa'da üç hekime kızamık tanısı konulduğunu belirtti. Bu bağlamda, Bursa'daki vaka sayıları, enfekte sağlık çalışanları, filyasyon süreçleri ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için alınan önlemler hakkında Sağlık Bakanlığı'na sorular yöneltti.

CHP’li Pala’nın Bakanlığa yönelttiği sorular şunlardır:

Bursa'da 2024 yılının ilk yedi ayında kaç kişiye kızamık tanısı konmuştur? Kızamık tanısı konulanların yaş dağılımı nedir? Kızamık olgularının aşılı olma durumu nedir?Türkiye'de 2023 yılında ve 2024 yılının ilk yedi ayında kaç sağlık çalışanına kızamık tanısı konulmuştur? Bu kişilerin illere ve sağlık mesleklerine göre dağılımı nedir?Kızamık ile ilgili filyasyon nasıl yapılmaktadır? Filyasyon ekiplerinin illere göre sayısı nedir? Filyasyon ekiplerinde hangi sağlık meslek mensupları yer almaktadır?Sağlık çalışanlarını kızamık ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korumak için Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?

Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı'nın şeffaf olması ve halk sağlığı açısından kritik önem taşıyan bu verileri paylaşması gerektiğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.