SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Özkan: Türkiye neden "gri liste"de?

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda "gri liste"ye alındığını ifade ederek, yolsuzlukların araştırılması, rüşvet ve yolsuzluğa karışanların tespit edilmesi amacıyla Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2022 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2022 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP'li Özkan: Türkiye neden "gri liste"de?

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Türkiye'de yaşanan yolsuzlukların araştırılması, rüşvet ve yolsuzluğa karışanların tespit edilmesi ve gereğinin yapılması amacıyla TBMM’ye Meclis Araştırma Önergesi sundu.

Yüksel Özkan Araştırma Önergesi ile ilgili şunları söyledi:

"Türkiye’nin son 20 yılda yolsuzluk ve yolsuzlukla mücadele konularında başarısız olması uluslararası raporlara da yansımıştır. Şeffaflık Örgütü'nün yayınladığı 2021 Yolsuzluk Algıları Endeksi'nde Türkiye 38 puanla 180 ülke arasında 96. sırada yer almış, 2013'ten bugüne kadar 43 basamak gerilemiştir. Yolsuzluk konusunda Türkiye son 10 yılda en çok puan kaybeden ülkeler arasındadır. Ayrıca geçtiğimiz yasama döneminde dile getirdiğimiz kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkelerin bulunduğu 'kara liste'de İran ve Kuzey Kore yer alırken, Türkiye 'gri listeye' alınmıştır.”

"ARTIK TUZ KOKMUŞTUR"

AKP iktidarı süresince birçoğu Sayıştay raporlarına da yansıyan dövize endeksli garanti ödeme taahhütlü projeler, usulsüz verilen ve geri ödenmeyen krediler, pazarlık usulü ile iktidara yakın kesimlere verilen türlü ihalelerin ortaya çıktığına dikkat çeken Özkan, "Geçtiğimiz yıl Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın aile şirketinden bakanlığa alınan ve piyasa değeri 75 TL olan 5 litrelik dezenfektan 175 TL’den alınarak 1,5 milyon TL ile 9 milyon TL arasında para ödendi. Durum ortaya çıkınca bakan ne hesap verdi, ne de hesap soruldu, görevden affını isteyerek ayrıldı" dedi. 

Özkan, AKP Milletvekillerinin, eşleri ve akrabaları üzerinden Borsa İstanbul’da yaptığı hukuksuz işlemlerin de gün yüzüne çıktığını dile getirdi. Özkan, "Borsa’da haksız kazanç sağladıkları iddia edilen milletvekillerinin isimlerinin sosyal medyada yer almasından sonra manipülatif işlemlerin üzeri örtülmüş, Cumhuriyet Halk Partisi olarak konuyla ilgili araştırma önergesi ise AKP ve küçük ortağı MHP tarafından reddedilmiştir. Her yerden adeta yolsuzluk fışkırıyor, artık tuz kokmuştur" diye konuştu.

"ÖNCE FOTOĞRAF SONRA VURGUN"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğraf veren birçok kişinin adının uyuşturucu ve dolandırıcılık faaliyetine karıştığına işaret eden Özkan, dünya üzerinde kripto varlıklar kullanılarak işlenen en büyük suçun Türkiye'de gerçekleştirilen Thodex dolandırıcılığı olduğuna dikkat çekti. 400 bine yakın insanın 2 milyar dolardan fazla parasının çalındığına değinen Özkan, tutuklanan Thodex’in kurucusunun ise bir milletvekilinin oğlu ile birlikte makam odasında Soylu ile aynı karede olmasını da “manidar” bulduğunu belirterek, daha önce de Soylu'nun 'kara para aklama' suçlamasıyla Avusturya'da tutuklanan SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın özel jetini kullandığını, bu yıl ocak ayında da Brezilya'da özel uçakta 1,3 ton kokain ele geçirilmesi kapsamında tutuklanan “iş insanı” ile fotoğrafı medyaya yansıdığını sözlerine ekledi.

"KAYNAĞI BELİRSİZ FİNANSMAN GİRİŞİ REKOR KIRDI"

Diğer yandan bu yılın ilk 8 ayında ülkeye kaynağı belirlenemeyen sermaye girişinin 28,3 milyar dolar ile rekor kırması ve böyle bir büyüklükte paranın daha önce bu şekilde ülkeye girişinin olmadığına dikkat çeken Özkan, "Sebebi açıklanmayan finansın kaynağı da aklımıza kötü düşünceler getiriyor" dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.