SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Karabıyık: Vakıf ve dernekler 'paralel bakanlık' gibi çalışıyor

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, "20 yıllık AKP iktidarında, temeli gençleri siyasi olarak şekillendirme amacı ile atılan eğitim köprüsü, vakıf ve derneklerin kontrolü altında çökmüştür" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2022 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2022 23:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP'li Karabıyık: Vakıf ve dernekler 'paralel bakanlık' gibi çalışıyor

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile eğitimde vakıf ve dernekler gerçeğini gözler önüne serdi. Karabıyık, "20 yıllık AKP iktidarında, temeli gençleri siyasi olarak şekillendirme amacı ile atılan eğitim köprüsü, vakıf ve derneklerin kontrolü altında çökmüştür" diye konuştu.

Eğitim politikasının çağdaş, bilimsel, laik, eğitim normlarından uzaklaştığını kaydeden Karabıyık, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Genellikle anlık reform diye başlatılan ama alt yapısı olmayan projeler ya da ideolojik dayatmalarla yapılan düzenlemeler eğitim sistemini kaotik bir yapıya sürüklemiştir. Bu anlayışla, ne yazık ki, vakıf, dernek ve cemaatler eğitim sisteminde etkin rol oynamaya başlamıştır. Ve bu tehlikeli gidişatın sonunda, uzun süredir siyasi iktidar tarafından desteklenen vakıflar Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilerini kullanmaya başlamışlardır."

"4+4+4 sonrası vakıf-derneklerle protokoller başlamıştır"

Vakıf ve dernekler ile yapılan protokollerin 4+4+4 sistemi ile başladığını söyleyen Karabıyık, özellikle TÜRGEV, Ensar Vakfı, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti, Hayrat Vakfı ve İHH ile yapılan protokollerin dikkat çekici olduğunu belirterek ekledi: 

"12 Eylül 2019 tarihinde Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile sivil toplum kuruluşlarının “her tür ve seviyedeki resmî ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında” sosyal etkinlik yapmasının önü açılmıştır. Sivil Toplum Kuruluşu adı altında bahsi geçen tarikat ve cemaatler, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm okullara, protokol yapmasına gerek bile kalmaksızın girmeye başlamışlardır. Ayrıca, okul öncesi düzeyde, Sibyan Mektepleri adı altında, tarikat ve cemaatlere bağlı vakıf-dernekler faaliyet göstermeye başlamışlardır."

"Vakıf ve dernekler “paralel Bakanlık” gibi çalışmaktadır"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın vakıf-derneklerle yaptığı protokollerle yetkilerinin bir kısmını bu kurumlara devrettiğini belirten Karabıyık, açıklamasında şunları söyledi: 

"AKP iktidarında TÜRGEV, TÜGVA ve ENSAR Vakfı paralel Bakanlık gibi eğitim hizmeti vermektedir. Bu vakıflar neredeyse her ilde ve çok sayıda ilçede Bakanlığa bağlı birer “müdürlük” gibi yayılmış, yapılan protokoller ile öğrencilerin barınması, yaygın ve örgün eğitim kurumlarında kulüp çalışmaları, öğrencilere sosyal, sanatsal, kültürel, sportif, bilimsel, teknolojik etkinlikler, yarışmalar ile mesleki ve teknik kurslar düzenleme, öğrenci kampları vb. faaliyetler gösterme imkanı sağlanmıştır. Hatta kimi örnekte bu protokollerin Vakıfların isteği olmadan sonlanmayacağı şartlar bile sunulmuştur. Özellikle ENSAR Vakfı’na yapılan yetki devirleri ise skandal boyuttadır. Çünkü Ensar Vakfı tarafından hazırlanacak yeni öğretim programlarının kurumlarda uygulanabilmesine bile imkan tanınmıştır."

Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinde iyileşme beklenirken bütçenin Türkiye Maarif Vakfı’na aktarılmasına da tepki gösterdi. 

"İktidar vakıfları geleceği şekillendirme aracı olarak kullanıyor"

"İktidar vakıfları geleceği şekillendirme aracı olarak kullanmaktadır" diyen Karabıyık, açıklamasını "Son 20 yılda MEB ve milli eğitim sistemi, AKP teşkilatlarının, tarikat ve cemaatlerin, vakıf ve derneklerin, Diyanet İşleri Başkanlığının ve yandaş sendikaların oyuncağı ve nesilleri ideolojik olarak şekillendirme merkezi haline gelmiştir." sözleriyle tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.