SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP İmralı heyetine üye vermeyecek

CHP, İmralı Adası'na Abdullah Öcalan ile görüşmeye gidecek heyete üye vermeme kararı aldı. Komisyon toplantısında partisinin kararını açıklayan CHP’li Murat Emir, “Demokrasi için adım atılması gerekirken tüm meselenin İmralı’ya sıkıştırılmasına toplum razı değildir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2025 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2025 15:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP İmralı heyetine üye vermeyecek

TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, 18. toplantısını bugün saat 14:13’te Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Açılış konuşmasını yapan Kurtulmuş, “Bu toplantıda, bundan sonraki sürece yönelik bazı konuların açık bir şekilde konuşulacak” ifadesini kullandı. Kurtulmuş, toplantının kapalı oturum ile yapılmasını talep etti.

Birgün'de yer alan habere göre, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise toplantının kapalı yapılması yönündeki talebine tepki göstererek, CHP’nin İmralı konusundaki kararını şu sözlerle açıkladı:

“Biz böylesine zor meselelerin açık, şeffaf ve halkın önünde yapılması gerektiğini dile getirdik. Komisyon çalışmalarına başladığımızda, kapalılık kararının ancak komisyonun kararı ile alınabileceğini belirttik. Komisyonumuz üç toplantıda kapalı toplantı kararı aldı şu ana kadar. Bu toplantıda bakanlar ve MİT Başkanı, görüşlerini paylaştılar. Biz de bu toplantılarda, devletin güvenliğiyle ilgili bilgiler verilir diye kapalı olmasını destekledik.

Ancak İmralı’ya gidişin konuşulacağı toplantının kapalı yapılmasını doğru bulmadığımızı ifade etmek isterim. Burada herkesin, her siyasi partinin pozisyonunu açık şekilde koyması önemlidir. Eğer böyle bir ziyaret gerçekleştirilecekse bir heyetin, anlaşılıyor ki beş kişilik heyetin ziyaret yapması gerekiyorsa eğer bunun da mutlaka oylama ile yapılması gerekir. Partimizin tutumunu, komisyonumuzun dikkatine sunmak istiyorum."

CHP HEYETTE YER ALMAYACAK

Emir, CHP'nin heyette yer almayacağını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"CHP olarak, tarihsel bir tutarlılık içinde Kürt meselesinin çözülmesini savunuyoruz. Birileri Kürtlerin varlığını bile inkar ederken biz cesaretle bu sorunu kabul eden bir partiyiz. Barış için atılacak adımların sonuna kadar destekçisiyiz. Bundan sonra da terörsüz ve demokratik süreci inşa etmenin kararlılığı ile bundan sonra komisyonda olacağız.

Geldiğimiz aşamada, milli iradeye ipotek koyan uygulamalar sürmektedir. Siyasi tutsaklıklarda hiçbir ilerleme kaydedilememiş, yeni siyasi davalarla siyasetimiz yara almıştır. Siyasi davalarla demokrasimizin önü tıkanmıştır. İç barışımızı sağlamak için adım atılması gerekirken tüm meselenin İmralı’ya gidilmesine sıkıştırılmasına milletimiz razı değildir.

Sadece beş milletvekilinin adaya gitmesi yerine teknolojik imkanlardan yararlanarak daha kolay bir sürecin yürütülmesi mümkündür. Toplum, kayyumların kaldırılması, AYM ve AİHM kararlarının uygulanması gibi olmazsa olmaz, kolay ilk adımların atılmadığı bu süreçte bu ısrarın çözüme hangi katkıyı yapacağına ikna değildir.”

MHP’NİN İMRALI ISRARI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise MHP’nin İmralı’ya gidilmesi yönündeki kararını yineledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Eğer hiç kimse bu ziyarete yanaşmazsa alır üç arkadaşımı kendi imkanlarımla İmralı’ya giderim” sözlerini komisyonda tekrarlayan Yıldız, şunları kaydetti:

“Komisyonumuzda oylama yapılmalıdır. Komisyon çalışmalarının usul ve esasları bellidir. Bu oylamanın gizli yani kapalı yapılmasından yana olduğumuzu yineliyorum. Arkadaşlar açık yapılmasından yöne irade kullanırsa biz de buna sonuna kadar saygı duyarız.”

YENİ YOL GRUBU: TOPLANTI AÇIK YAPILMALI

Komisyonda Yeni Yol Grubu adına konuşan Bülent Kaya ise özetle şu sözlere imza attı:

"Biz bu toplantının açık olmasını istiyoruz. Açık oturum ve açık oylama yönünde oy kullanacağız. Burada dinlenen pekçok kesim gelip, kendi bilgilerini bura ile paylaştılar. Komisyona fiziken gelme şansı olmayan ama bilgisine başvurulmasında fayda görülen isimlerin dinlenmesinde biz de fayda görüyoruz. Dolayısıyla komisyonun raporunu tamamlaması için herkesi dinlemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Burada amaç, herkesin bilgisine başvurmaktadır. Elbette bu komisyon her şeye karar verme yetkisini kendisine tanımıştır. Amaç burada bilgisine başvurulan herkesin 51 kişi tarafından dinlenmesi olmasıdır. Dolayısıyla alternatif yolların da konuşulması gerektiğini ifade ediyoruz."

"Bu şahsın aradan geçen 25 yıl sonra değişen görüşleri olabilir anlayışıyla yeniden dinlenmesi talebini saygıyla karşılıyoruz" diyen DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, devamında şu ifadeleri kullandı: "Ama bunun komisyon üyelerinden bir kaç tanesinin İmralı'ya gitmesi şeklinde karşılanması doğru değildir. Herhangi bir tartışma veya oylamaya gerek duyulmadan bu kişi SEGBİS ile dinlenebilir. Bu durumda hem devletin manevi şahsında hem de Meclis'te temsil edilen siyasi partileri destekleyen alt tabanında oluşacak rahatsızlığın önüne geçmiş oluruz."

AKP, MHP VE DEM PARTİ OLUMLU BAKIYOR

Günlerdir tartışılan İmralı ziyaretine ilişkin partiler tutumlarını netleştirmeye başlarken, AKP, MHP ve DEM Parti ziyarete "olumlu" bakıyor.

KURTULMUŞ, BAŞKANVEKİLLERİ İLE TOPLANDI

Krtitik toplantı öncesi ise süreç komisyonuna başkanlık eden Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un, komisyonda bulunan koordinatör grup başkanvekilleriyle saat 13.30'da toplandı. Toplantı,15 dakika sürdü.

Komisyon toplantısında oylama yapılıp yapılmayacağı konusunda belirsizlik söz konusu. İddialara göre partiler, oylama yapılmadan ziyaret kararının alınmasını savunuyor.

"BASİT ÇOĞUNLUK YETERLİ" İDDİASI

Komisyonda İmralı'ya gidilmesi konusunda kararın nasıl alınacağına ilişkin de net bir bilgi verilmedi. Ancak oylama ile karar verilmesi ihtimali masada.

MHP Genel Başkan yardımcısı Feti Yıldız, dün AKP Grubundan isimlerle biraraya geldi ve yaklaşık 40 dakika süren bir görüşmenin ardından yaptığı açıklamada görüşmenin "İmralı ziyareti" ile ilgisinin olmadığını söyledi. Feti Yıldız toplantı sonrası kendisine yöneltilen "yarınki komisyon toplantısında alınacak kararda hangi çoğunluk aranacak?" sorusuna ise "Kanun teklifi hazırlama olmadığı için burada basit çoğunluk yeterlidir" yanıtını verdi.

Numan Kurtulmuş ise geçmişte yaptığı açıklamalarda komisyonda kararların nitelikli çoğunluk ile alınacağını belirtmişti.

İMRALI KARARI İÇİN NİTELİKLİ ÇOĞUNLUK

Komisyonda AKP’den 22, CHP’den 11, DEM Parti’den 5, MHP’den 4, Yeni Yol Grubu’ndan 3, HÜDA PAR’dan 1, Yeniden Refah Partisi’nden 1, TİP’ten 1, EMEP’ten 1, Demokratik Sol Parti’den 1 ve Demokrat Parti’den 1 milletvekili ile 51 üye bulunuyor.

Komisyonun çalışma esaslarına göre yasa teklifleri için beşte üç nitelikli çoğunlukla, diğer hususlarda ise salt çoğunlukla karar alınabiliyor. Ancak Meclis Başkanı Kurtulmuş, İmralı konusunda da nitelikli çoğunlukla karar alınacağını ifade etmişti. Bu durumda İmralı ziyareti için 31 komisyon üyesinin "evet" demesi gerekiyor.

KARAR ÇIKARSA PARTİLERDEN HANGİ İSİMLER İMRALI'YA GİDECEK?

DEM Parti, olası İmralı ziyaretine Gülistan Kılıç Koçyiğit'in gideceğini duyurdu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise “MHP adına İmralı’ya ben gideceğim” açıklamasında bulundu.

Öte yandan AKP adına İmralı'ya Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman'ın gitmesinin beklendiği iddia edildi. (Kaynak: Birgün)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.