SON DAKİKA
Hava Durumu

'Bursalılar tren bekliyor AKP iktidarı oyalanıyor'

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, PM üyeleri Hasan Efe Uyar ve Umut Akdoğan'ın yanı sıra ilçe başkanları, Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri ile CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey'in de katılımıyla Balat'taki hızlı tren şantiyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2022 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2022 18:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Bursalılar tren bekliyor AKP iktidarı oyalanıyor'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun maliyet rakamlarıyla ilgili eleştirilerine hedef olan Osmaneli-Yenişehir-Bursa-Bandırma Yüksek Standartlı Demiryolu projesi gündemden düşmüyor. "Yüksek Hızlı Tren" adı altında 2012'de başlayan Bursa demiryolu projesi 10 yılda tamamlanamadığı gibi bu kez de hedef olarak 2023 tarihi gösteriliyor. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, PM üyeleri Hasan Efe Uyar ve Umut Akdoğan'ın yanı sıra ilçe başkanları, Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri ile CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey'in de katılımıyla Balat'taki YHT şantiyesi önünde basın açıklaması yaptı.

'2016 SONUNU HEDEF GÖSTERDİLER, 2022’YE GELDİK'

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, 2012’de temelin atıldığı noktada yapılan basın açıklamasında, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun birkaç gün önce Bursa’da yaptığı açıklamalara değinerek şunları söyledi:

"10 yıl önce bulunduğumuz yerdeyiz. Dönemin Ulaştırma Bakanı, Bursa milletvekilleri bütün hazirun takım orada. Bulunduğumuz noktada temel atıldı. Hatta Ulaştırma Bakanı dedi ki, ‘İnşaatlara tabela asıyoruz çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Biz de yaptığımız hizmetlerle muhalefete verdiğimiz rahatsızlıklardan dolayı özür dileriz’. Keşke biz rahatsız olsaydık, öyle rahatsız olmaya razıyız. Temeli atıldığında sayın Bakanın koyduğu hedef 2016 sonuydu. 400 milyon lira tüneller dahi bitmeden eridi gitti. Sonra 2017 dedi ama Bakan’dan iz yok, Başbakan oldu, yine iz yok. 2017 geldi, 2018 geldi trenden hiçbir haber yok.

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, biliyorsunuz bu arkadaş sürekli her şeye karışır, Sayın Esgin 29 Aralık 2018 tarihinde dedi ki ‘Yüzde 60 gerçekleşme oranı olan hızlı tren projesinin 2020 yılında yine 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete sokmaya hazırlanıyoruz.’ Bu konuyu çok yakından takip eden bir dostumuz, bu sözler üzerine ‘Bu hızla giderse projenin bitiş tarihi için 2030’a razıyım’ dedi."

'BALIKESİR VE BANDIRMALILAR, BU MASALI YUTMAYIN'

İsmet Karaca konuşmasına şöyle devam etti:

"Genel Başkanımız 6 milyar TL nerede deyince, hattı uzattıklarını söylediler. İki tane nokta var. Bir tanesi YHT bitti. Ne zamana kadar? CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu Meclis’e soru önergesi verene kadar. Verilen cevapta, ‘Sizin YHT bitti, yok artık, onu kaldırdık yük trenine döndürdük’. Emin olun birçok AKP’li milletvekili de Bakanlığın bu cevabından sonra durumu öğrendi. Yük trenine de razıyız, en azından demir yolu görelim. Sanki başladıklarını bitirmiş gibi yeni boyut kazandı. Dediler ki ‘Biz artık bu işte çığır açıyoruz ve Bandırma’ya kadar uzatıyoruz’. Önce bu projeyi bitirin, 10 senede yapabildiğiniz buradan 30 kilometredir. Tabii bu arada 2018 yılında 2 buçuk milyar daha gitti. Arkasından tabii kaynak bulamıyorlar. Bir ihaleye verildi ancak iptal edilerek farklı bir ihale usulüyle şu anda gündemde olan şirkete 10 milyar TL’ye verdiler. Ben buradan Balıkesir ve Bandırmalı hemşerilerimize diyorum ki, ‘Bu vaatleri sakın yemeyin’. 10 yıldır bu masalı Bursa’da anlatıyorlar. 2022’de kamulaştırmaya başlayacaklardı, bütçe ayrılacaktı ama daha bir kilometrelik kamulaştırma yok.

'7 İSTASYON PARASI İÇERİSİNDE DİYORLAR, VURULMUŞ TEK KAZMA YOK'

Sayın Bakan cumartesi günü geldi ve yeni bir fasıl daha açtı Bursa-Balıkesir hattı yapacağız. Yahu kardeşim el insaf daha burası bitmemiş, ikinci etapta kazma vurmamışsınız. Bursa-Bandırma’yı konuşurken şimdi Balıkesir dedi. Güzergâh yok. Bakan ‘Kılıçdaroğlu sordu ama onun içinde 7 tane istasyon parası da var, bunu bilmiyor’ dedi. Ama hiçbir çalışma yok. Yok kardeşim, daha güzergah yok, kamulaştırma yok, yol yok. Ne yapacaksın, nereye gideceksin? Neredeyse hiçbir çalışma yok. Emin olun ki iktidarları çok uzun sürmeyecek. Eğer iktidarda kalma şansları olsa yine birkaç yıl sonra bir AKP’li gelecek burada diyecek ki, ‘Biz hızımızı alamadık Çanakkale’ye, buradan da Manisa'ya gidiyoruz’. AKP’nin ilgili ilgisiz bütün yetkilileri Bursa'ya masal anlattılar. Artık Bursa'nın bu yalanlara karnı tok. Bu projeyi bitirmek Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına nasip olacak."

'DEMİRYOLU NASIL DÖŞENİR, İZMİR’E İSTANBUL’A BAKSINLAR'

PM Üyesi Hasan Efe Uyar da 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarının 100 kilometrelik bir hattı 10 yılda tamamlayamaz bir beceriksizliği Bursa'ya gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu aslında AKP iktidarının Bursa'ya vermediği değerin somut bir göstergesini ortaya koymuştur. Yönetme kabiliyetini yitirmiş bir iktidar tarafından 20 yıldır hırpalanıyoruz. Bursa da bundan nasibini alıyor. Biz çok eminiz bu hattı açmak Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Bursalıya nasip olacak. İktidarın derdi Bursa'ya hizmet değil, iktidarın derdi Türkiye'deki yurttaşlara onurlu ve adil bir yaşam sunmak, onlara bir kamu hizmeti sağlamak değil. İktidar şirazeden çıkmış bir şekilde yandaşını zengin etmenin derdinde. Eğer bir yüksek hızlı tren, bir raylı sistem nasıl yapılır bunu merak ediyorlarsa, Anadolu demir ağlarla nasıl örülür merak ediyorlarsa Buca’ya baksınlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca metrosunu nasıl açısına baksınlar? Çevirsinler yüzünü İstanbul'a 3 yılda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin döşediği kilometrelerce demir hatlarını görsünler."

'BİTMEYEN DEMİRYOLU BANA SELAMSIZ BANDOSU’NU HATIRLATTI'

PM Üyesi Umut Akdoğan ise Bilecik-Bursa hattındaki gecikmeyi "Selamsız Bandosu" örneğiyle eleştirdi. Akdoğan şöyle konuştu:

"Konuşmaları dinlerken bir Türk filmini, bir marşı, iki de türküyü hatırladım. 1987 yılında çekilen bir Türk filmi vardır. Başrolünde Şener Şen oynar. Bizim gibi Selamsız ilçesinin halkı bir tren rayının başında bekler. Selamsız Bandosu marş çalar ama o tren bir türlü gelmez. Şimdi kendimizi Selamsız Bandosu’na benzettim. Ama filmde geçen Selamsız, Anadolu'nun o tarihte ücra bir kasabasıdır. Gazete dahi Selamsız’a 2 gün sonra gelmektedir. Bursa’ya Selamsız muamelesi yapanlarla Bursalıların ilk seçimde selamı sabahı keseceklerine inanıyorum."

BOZBEY: BURSALILAR İLK SANDIKTA HESAP SORACAK

CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey de konuşmasında YHT adı altında başlayan projenin yük trenine çevrildiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"Daha iki gün önce Yenişehir ve Bilecik civarındaki kamulaştırmalarla ilgili karar alındı. Daha yeni çıktı. Sadece bu hat mı yarım kaldı, şehir içinde T2 hattı da aynı şekilde. Bitmelerini epey bekleyeceğiz. Bursa'nın kaderi mi bu? Bursa ekonomik olarak 4'ncü büyük kent. Bursa, Ankara ve İstanbul arasında bir kavşak ve öncü bir kent ama gel gelelim kamu yatırımlarından nasibini en az alan bir kent. Yapılan yatırımlar da maalesef Bursalılara sorulmadan, planlanmadan yapılıyor. Bursalılar o hizmetlere ulaşmakta güçlük çekiyor. Bursa'nın nüfusu 3.5 milyonu geçti ama bir yerden bir yere ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Bunu yapacak kabiliyet var mı gördük ki yok, proje var mı yok, yapılanlar da hatalı. Buradan trene bineceğiz, Osmaneli'de ineceğiz, oradan tekrar binip Ankara'ya ya da İstanbul'a gideceğiz. Bursa'ya yakışıyor mu bu, Bursalılara yakışıyor mu? Bizler bu demiryolu hatlarını Ankara'ya da, İstanbul'a da, İzmir'e de direkt ulaşmak için istiyoruz. Ama bunun da hesabını Bursalılar ilk sandıktan itibaren sormaya başlayacaklar."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.