SON DAKİKA
Hava Durumu

Buldan: Bu yağma düzenine kadınlar son verecek

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: "Bizim sözümüz var: Bu yağma düzenine kadınlar olarak son vereceğiz. Bütün baskı ve zorbalıklarına rağmen, geri adım atmayan itirazını en yüksek sesle bütün alanlarda dile getiren en büyük güç kadınlardır."

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2021 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2021 19:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Buldan: Bu yağma düzenine kadınlar son verecek

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kadın Meclisinin yürüttüğü "Kadın Yoksulluğuna Hayır" buluşmaları kapsamında Bursa'daydı. Buldan'a, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Örgütleme Komisyonu Eş Sözcüsü Özlem Gündüz, İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kadın Koordinasyonu üyeleri Bedia Akkaya, Feray Mertoğlu, Tülay Çolak ile SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ ve Bursa İl Kadın Meclisi üyeleri eşlik etti. 

Programın ilk aşamasında Bursa'daki kadın örgütleriyle gerçekleştirilen buluşmaya çok sayıda kadın katıldı. HDP İzmir il binasına yapılan saldırı sonucu katledilen Deniz Poyraz'ı anarak konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bu katliamın adalet önünde hesabının sorulması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

"İnsanlığa karşı işlenmiş suçların zaman aşımı yoktur"

2 Temmuz Madımak Katliamının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Buldan, katliamda yaşamını yitirenleri anarak, "Bu katliamı gerçekleştiren zihniyeti Maraş'tan, Çorum'dan, Gazi'den, Gezi'den, 17 bin faili meçhul cinayetten, Suruç ve Ankara katliamlarından tanıyor ve biliyoruz" dedi. Buldan, "İnsanlığa karşı işlenmiş olan bu suçların ne evrensel hukukta ne de bizim nazarımızda asla zaman aşımı yoktur. Zamanı durduramayacaklar. Adalet ve hakikat mücadelemizi durduramayacaklar. Sivas'ı unutmadık, unutturmayacağız! Hasret Gültekinlerin, Muhlis Akarsuların türküleri susmadı, susmayacaktır! Metin Altıokların şiirleri susmadı, susmayacaktır!" diyerek sözlerine devam etti. 

"Kadınların ortak mücadelesi bu ülkenin geleceği için elzemdir"

"Kadınlar İçin Adalet" kampanyası kapsamında "Kadın Yoksulluğuna Hayır" buluşmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Buldan, Doğu'dan, Güney'e, Ege'den İç Anadolu'ya en son Çukurova olmak üzere birçok yerde kadınlarla bir araya geldiklerinin söyledi. "Kadınların ortak mücadelesinin bu ülkenin geleceği için ne kadar elzem olduğu konusunda bir kez daha bütün kadınlarla fikir birliğine, yürek birliğine vardık." diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün de Bursa'da Marmara Bölgesinin ilk şehrindeyiz. Hepinizin tanık olduğu üzere ülke yönetiminin baştan aşağı çürüdüğü, yozlaştığı büyük bir çöküş döneminden geçiyoruz. AKP-MHP iktidarı soygun, talan, baskı ve faşizm politikalarıyla ülkeyi tam anlamıyla bir karanlığın içine sokmuştur. Bunun bir sonucu olarak da yoksulluk, açlık, sefalet, adaletsizlik toplumun tamamını kuşatmış durumdadır. İktidar yandaşı bir avuç kesim dışında bu ülkede yaşayan milyonlar tarihin en büyük yoksulluğuyla karşı karşıyadır. Ve bizler gerçekleştirdiğimiz bütün kadın buluşmalarında bir kez daha tanık olduk ki bu ağır baskıya en çok maruz kalanlar yine biz kadınlarız."

"Kadın yoksulluğu artarak büyümektedir"

Kadınların toplumsal yaşamın her alanında erkek sistemin adaletsizliğine, soygun ve talan düzeninin sömürüsüne mahkûm edildiğini aktaran Buldan, "Kadın yoksulluğu artarak büyümektedir. Kadınlar, bırakın yoksulluğu artık açlıkla mücadele etmek durumundadır. Yaşamın her alanında büyük bir emek sarf eden kadınlar alın terinin karşılığını alamamaktadır. Güvencesiz işlerde emeklerini, ömürlerini tüketen kadınlar, insani yaşam standartlarının oldukça altında yaşama tutunmaya çalışmaktadır. Kadın işsizliğinde pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle ulaşılan oranlar ürkütücü boyutlardadır." diye konuştu.

Elmalı Davasını hatırlatan Buldan, "Bir kez daha gördük ki suçluyu koruyan erkek yargı sistemi adalet değil cezasızlık üretmekte, adeta suçu teşvik etmektedir. Çocuklara karşı yapılan iğrenç saldırıların yargı eliyle normalleştirilmeye çalışılması, buna cüret edilmesi çürümenin geldiği boyutu bizlere en derin haliyle göstermektedir." dedi.

"Çocuklara yönelik suçlar politiktir"

Kadına yönelik suçların politik olduğu gibi çocuklara yönelik suçların da politik olduğunu belirten Buldan, sözlerine şöyle devam etti:

"Tam da bu nedenle İstanbul Sözleşmesinde ısrar ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi önleyicidir, güçlendiricidir, koruyucudur, teminattır diyoruz. Ancak dün sizlerin de takip ettiği gibi Türkiye bu sözleşmeden imzasını geri çekti. İstanbul Sözleşmesini keyfi bir biçimde fesheden AKP iktidarı, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen her suçun bundan sonra hem sanığıdır hem failidir! İstanbul Sözleşmesini feshederek kadınlara ve çocuklara karşı yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini ortadan kaldıran iktidar, erkek şiddetinin siyasal sorumlusudur. İktidar; kadınları korkutarak, sindirerek, güvencesiz bırakarak erkek sistemini ayakta tutmaya çalışmaktadır. Ve İstanbul Sözleşmesinden çıkarak bunu pratikte daha da görünür hale getirecektir. Kadınların gücünü kırarak, sonuç alacağını düşünen iktidarın hesaba katmadığı bir gerçek var o da kadınların kararlılığıdır, cesaretidir; kadınların meydanlardan, alanlardan, yaşamın içerisinden yükselttiği büyük itirazdır."

"HDP örgütlü mücadeleye öncülük eden bir kadın partisidir"

Kadınların iktidarın hiçbir baskısına boyun eğmeyeceğini dile getiren Buldan, "Bizim sözümüz var: Bu yağma düzenine kadınlar olarak son vereceğiz. Bütün baskı ve zorbalıklarına rağmen, geri adım atmayan itirazını en yüksek sesle bütün alanlarda dile getiren en büyük güç kadınlardır. Evet, HDP tam da bu örgütlü mücadeleye öncülük eden bir kadın partisidir." şeklinde konuştu. 

HDP'ye açılan kapatma davasının aynı zamanda tüm demokrasi güçlerine bir tehdit olduğunu söyleyen Buldan, "Demokrasiden, adaletten, barıştan ve ortak gelecekten yana olan herkesin, bu kapatma davasına, bu darbeye karşı çıkarak HDP'yle kenetlenmesi, HDP'nin mücadelesinde birleşmesi, güç birliği yapması ve demokrasiye sahip çıkması tarihsel bir sorumluluktur." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.