SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Soylu'dan İBB ile ilgili açıklamalar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İBB'de İmamoğlu döneminde işe alınmış 505 kişinin işe girmelerinde engel durum söz konusu" iddiasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2022 20:02
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2022 20:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bakan Soylu'dan İBB ile ilgili açıklamalar

İçişleri Bakanı Süeyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bu konudaki açıklamalarına yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü Şehit Demet Sezen Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Soylu, Anayasa'nın yerel yönetimlerin denetimi için İçişleri Bakanlığına yetki verdiğine dikkati çekerek, "Bir bakan ve bakanlığın, Anayasa ve kanunların kendilerine verdiği yetkiden dolayı yapmış oldukları işlemlerle ilgili hakarete uğradıklarını, eleştirildiklerini ilk kez burada görüyorum. Siyasi değerlendirme yapabilirsiniz ancak bu siyasi değerlendirmedir. Bunun takdirini millet ortaya koyar. Eğer FETÖ ile irtibat ve iltisaklı belediyelerde gereğini yerine getirmemiş olsaydık bugün doğu ve güneydoğunun hali ne olurdu? Terör örgütü oraya kimleri yerleştirir, oranın kaynaklarını nasıl kullanırdı?"diye sordu.

Terörle irtibat ve iltisaklı belediyelerde, gereğini yerine getirdikleri için yurt içi ve yurt dışında eleştirilere maruz kaldıklarını hatırlatan Soylu, şöyle devam etti:

"Avrupa parlamentolarında, bizatihi bu kişiler, bugün basın toplantısı yapan kişi ve onun genel başkanı dahil olmak üzere kayyum atadığımız için, bir belediyenin terörle irtibat ve iltisakını tespit ettiğimiz için, Anayasa ve kanunların bize verdiği yetkiyi kullandığımız için eleştirildik. Bunlar arzu ediyor ki, terör örgütü üyesi olduğu için, PKK üyesi olduğu için hapiste yatan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ve onun gibilere dokunulmasın, istediklerini yapsınlar, PKK'ya, KCK'ya hepsine istedikleri şekilde hizmet edebilsinler. Eğer bugün ülkemizde PKK/KCK terör örgütü hareket etme kabiliyeti bulamıyorsa Türkiye Cumhuriyeti devletinin ortaya koyduğu bu irade sayesinde, Anayasa ve kanunların kendisine verdiği yetkiyi tam anlamıyla kullandığı için bunu sağlıyor."

Soylu: İmamoğlu saygılarını sunarak beni aradı

Ekrem İmamoğlu'nun, saygılarını sunarak kendisini aradığını ileri süren Soylu, "Bana belli bir konuda, 'CHP Genel Merkezi zaten beni sevmiyor. Ne olursunuz, bana bu konuda yardımcı olur musunuz?' diye bir ricası olmuştur. Ama 'Kanun ne gerekiyorsa biz onu yaparız.' dedik ve onu da yaptık. Bir taraftan işine geldiği zaman alttan almasını bileceksin, diğer taraftan da dönüp hakaret edeceksin ve bunu kendine ait bir hak olarak göreceksin. Bu ikiyüzlülüktür." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, şöyle konuştu:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sabahleyin yaptığı açıklamada zaman zaman terlemiş. Sürekli sıkıntısından alnını silmek zorunda kalmış, sürekli kendine ait kaybettiği itibarı, İstanbul'a ait kaybettiği itibarı, hizmet yapamadığı, kendi işiyle meşgul olabilecek bir konsantrasyon sahibi olamadığı için, tarihin en başarısız belediye başkanı olarak nitelendirilen, İstanbul'daki İETT otobüslerini çalıştırmaktan yoksun, çöp toplamaktan yoksun, böyle bir belediye başkanı, elbette ki bütün bunları, hizmet açığını kapatabilmek için, İstanbul'a ilgi açığını kapatabilmek için geçen gün karşı karşıya kaldığı yargı kararından bulamadığı mağduriyeti, bugün buradan bulmaya çalışacak."

Bakan Soylu, İmamoğlu'nun açıklamalarına ilişkin, "9 Aralık 2021'de dile getirdiğimiz ve soruşturmasına hemen başladığımız tüm iddianın aslında bu sabah ikrarını yapmıştır, kabul etmiştir. Bu basın toplantısında sabahleyin söylediği çok nettir. 'Terör örgütleri üyeleri buraya girmemiştir' demiyor, diyemez de. 'KHK ile işten çıkarılanları tekrar hülle ve hile yoluyla işe almadık.' demedi, diyemez de zaten. 'Dağda terörist olarak bulunanları, devlete ve kamuya girmesi kesinlikle mümkün olmayan kişileri işe almadık.' demedi, diyemez de. Çünkü bunların hepsi İstanbul Büyükşehir Belediyesine alındı." ifadelerini kullandı.

Dağda bulunan veya etkisiz hale getirilen PKK'lı teröristlerin birinci derecede yakınlarının İBB'de çalıştığını kaydeden Soylu, İmamoğlu'nun bu kişilerin belediyede çalışmadığını söyleyemediğini, bunun yerine çeşitli bahaneler öne sürdüğünü iddia etti.

Bakan Soylu, soruşturmaları sadece İBB için değil, tüm belediyelerde yaptıklarını vurgulayarak, soruşturulan dönem içerisinde 25 bin 361 kişinin işe alındığını, bunların 1668'inin terör örgütleriyle irtibat ve iltisaklı olduğunun belirlendiğini açıkladı.

Bunlardan 1163'ünün irtibat ve iltisakının belediyede işe girmeye engel teşkil edecek şekilde olmadığını söyleyen Soylu, "Ancak geri kalan 505 kişinin tamamı, İmamoğlu döneminde alınmış, terörle irtibat ve iltisakları olduğu için kayıtları kamu görevi yapmalarına engel olacak nitelikte kişilerdir. Buradan bir çalışma daha yapıldı, 21 kişi daha buradan ayrıldı, 484 kişi soruldu." bilgisini verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.