SON DAKİKA
Hava Durumu

'Bağışlara dayanan bir Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi olamaz'

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ve eğitim politikalarına ilişkin "Bağışlara dayanan bir Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi olamaz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2021 22:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 22:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Bağışlara dayanan bir Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi olamaz'

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ve eğitim politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nüfusun yüzde 31,12'sinin eğitimde olduğunu söyleyen Karabıyık, "Buna rağmen eğitime ayrılan bütçenin gayrisafi yurt içi hasıladaki payı yüzde 3,47. Diğer ülkelere baktığımızda, bu oranın en az yüzde 4,2 ile yüzde 8 arasında değiştiğini görüyoruz." dedi. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yetersiz olduğunu dile getiren Karabıyık, "Millî Eğitim Bakanlığı Bütçesinin Merkezî Yönetim Bütçesi içerisindeki payının sürekli azalıyor olması, vatandaşların eğitim harcamalarının artmasına sebep oluyor. Bu da yoksulluğun olduğu yerlerde eğitime erişimdeki eşitsizlikleri derinleştiriyor ve fırsat eşitsizliğini kaçınılmaz olarak daha da büyütüyor." diye konuştu.

Çoğu bağışlarla olmak üzere yalnızca 600 bin tablet dağıtıldığını kaydeden Karabıyık, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Ancak eğitime erişemeyen öğrencilerin tablet ihtiyacını karşılamak MEB bütçesinin yaklaşık yüzde 1,5'yla mümkündü.  Millî Eğitim Bakanlığı bağış gelirse derslik yapıyor, bağış gelirse tablet alıyor, bağış gelirse hatta öğretmenlere meslek içi eğitim verebiliyor. Bağışlara dayanan bir Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi olamaz."

"Öğrencilerin LGS'deki başarısı ortalama yüzde 11 düştü"

Öğretmenlerin sorunlarına değinen Karabıyık, "700 bini aşkın öğretmen atama beklerken, yüzbinlerce öğretmen ihtiyacı resmi verilere yansımışken, geçtiğimiz yıla göre resmi okullarda öğretmen artışı sadece 7.154 olarak gerçekleşti. Pandemi şartlarında öğretmen ihtiyacını, boş geçen dersleri, ihtiyaçtan görevlendirilen ve sayısı 83 bine ulaşan ücretli öğretmenlerimizi de göz önüne aldığımızda, bu artışı kabul etmek mümkün değil." diye konuştu. Karabıyık, 4+4+4 sisteminin ilk mezunlarının geçen sene verildiğini ve bu öğrencilerin Liselere Geçiş Sınavı'ndaki başarısının geçen sene ortalama yüzde 11 düştüğünü aktardı.

"Akademik özgürlükte 175 ülke arasında 170. sıradayız"

Üniversitelerde akademik özgürlüklerin de gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten Karabıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Akademik özgürlükte 175 ülke arasında 170. sıradayız! Akademisyenler korkuyor, aidiyet duygusunu kalmadı, cemaatler üniversitelere yayıldı, üniversitelerde genel olarak rektör sorunu var, ki bu rektörler seçimle gelmeyen rektörler. Üniversitelerin performanslarını arttırabilmeleri, her şeyden önce bilimsel, yönetsel ve mali özerklik ile ilgili olup, ayrılan bütçe, liyakatle belirlenen atamalar, seçilmiş rektör ve yeterli sayıda kadro ve araştırmacı ile mümkün olacaktır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.