SON DAKİKA
Hava Durumu

Atabay: Köy okullarını Bursa'dan başlayarak yeniden açacağız

İYİ Parti Bursa 1. Bölge 1. Sıra milletvekili adayı Sevinç Atabay, “Kalkınmanın temeli eğitimdir” sözleriyle kentin gerileyen sanayisi ve eğitimini yeniden kalkındırmak istediklerini belirtiyor. Atabay, köy okullarını Bursa'dan başlayarak yeniden açacaklarını söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2023 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2023 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Atabay: Köy okullarını Bursa'dan başlayarak yeniden açacağız

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

İYİ Parti Eğitim Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sevinç Atabay, Bursa 1. Bölge 2. Sıradan milletvekili adayı. Meral Akşener’in kontenjanıyla aday gösterilen Atabay, kentin gerileyen sanayisine değinerek “Hem eğitimini hem sanayisine kalkındırmak için Bursalılarla çalışmaya geldim. Kalkınmanın temeli eğitimdir” sözleriyle neden Bursa’dan aday olduğunu açıklıyor. Atabay, köy okullarını Bursa'dan başlayarak yeniden açacaklarını söylüyor.

2004-2006 yıllarında emekliye ayrılmadan önce Talim ve Terbiye Kurulu’nun 13 üyesi arasında tek kadın üyesi olan Atabay, siyasete atılma hikayesini şöyle anlatıyor: “Muğla Marmaris’te 2021 yılında çıkan orman yangınlarından sonra köy köy gezerek iklim krizini anlatmaya başlamıştım. Bir gün Ankara’dan telefon geldi. ‘Eğitimde herkes sizi adres gösteriyor. Meral Hanım sizinle görüşmek istiyor’ dediler. Meral Hanımla bir kahve içtik.”

Sevinç Atabay ile eğitim ve siyaset üzerine konuştuk.

‘ÜNİVERSİTE SINAVI YILDA BİR DEĞİL, ÜÇ DEFA OLACAK’

Neden İYİ Parti’de siyaset yapmayı tercih ettiniz?

Biz eğitimi her zaman siyaset üstü gördük. Meral Akşener de bir eğitimci. Eğitimde fırsat eşitliğini isteyen, çocukların önündeki engellerin kalkmasını isteyen biri. Onun için iyi partideyim. Yollarımız kesişti. Biz birlikte bu ülkenin eğitimi için elimizden geleni yapmaya hazırız.

Genel Başkan Meral Akşener’in kontenjanı ile Bursa’dan aday gösterildiniz. Neden Bursa’dan aday gösterildiniz?

‘Bursa’ya Sevinç gelsin’ dedik. Bursa aslında bir sanayi şehri olmakla birlikte bugüne kadar eğitimde hep ilk 5’te olan bir şehirdi. Sanayisi giderek geriliyor, Kocaeli öne geçti. Buranın hem eğitimini hem sanayisini yeniden kalkındırmak için Bursalılarla çalışmaya geldim. Kalkınmanın temeli eğitimdir.

Ülkenin eğitimi için atacağınız adımlar neler olacak?

Millet İttifakı’nın eğitim politikalarının önemli bir kısmı İYİ Parti’den alınarak oluşturuldu. Bütün isteğimiz beş yıllık bir ilkokul, bir yıl zorunlu okul öncesi eğitimi, iyi yetişmiş öğretmenler. En büyük isteğimiz LGS’yi kaldırmak. Üniversite sınavının yılda bir defa değil, bir yıl içinde üç defa olmasını ve hangisinde en iyi notu almışsa onun geçerli olmasını sağlamak. Öğrenciye fırsat vereceğiz. Dünyanın hiçbir yerinde bütün hayatını bir yıla bağlayan bir sınav yok.

Üniversitelerde nasıl bir adım atmayı planlıyorsunuz?

YÖK olmayacak. Sadece yükseköğrenimi planlayan, koordinasyonu yapan bir kurum olacak. Üniversiteler kendi rektörlerini seçebilecek. Sadakat değil liyakat önemli olacak. Eğitimin niteliği artmak zorunda. İnsanlar ne yapıp ne edip çocuklarını özel okula vermeye çalışıyorlar. Mesleki eğitim çok önemli. Artık mesleki eğitimsiz bir ülke olmayacak. Onlara ara eleman değil, aranan eleman diyoruz.

‘ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK ANLAMINA GELİYOR’

İktidar mesleki eğitimi hayata geçirdiğini söylüyor. Lise öğrencilerinin ‘iş gücü’ olarak görüldüğü eleştirileri yapılıyor. Bu mesleki eğitim programını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mesleki eğitim programlarını gider ayak yapmanın bir faydası yok. Hayata geçiremediler. Elbette çocuk işçi çalıştırmak anlamına gelir bu. Çeşitli yerlerle protokol imzalamaları, mesleki eğitim demek değil. Mesleki eğitim, organize sanayi bölgelerinin içinde staj yerlerine yakın, stajlarını iyi yapabilecekleri uygulamaya yönelik olmak zorunda. Bursa bunun merkezi ve pilot uygulamalarının tamamı burada başlayacak. 20 yıldır yapmayıp şimdi giderayak biz mesleki eğitim yapıyoruz demelerine kimsenin inanmadığını biliyoruz.

Bursa’da özel okullar da çok fazla var. Eğitimin niteliğini olumsuz etkiliyorlar. Bu konuda bir adım atacak mısınız?

Aslında eğitim devletindir ama çocuğunu özel okula vermek isteyen varsa buyursun versin. Yasak yok. Herkes çocuğunu istediği yerde okutabilir. Ama biz ‘En yakın okul, en iyi okuldur’ mantığıyla okullarımızı güçlendirmek zorundayız.

Öğretmenlere asgari ücretin altında maaş veren özel okullar dahi var. Bu durumu nasıl düzelteceksiniz?

Özel okul öğretmenleri için bir düzenleme gelecek. Öğretmenlerin sigorta ve prim yüklerini devlet karşılayacak. Dolayısıyla iş veren öğretmenlerine daha çok ücret ödeyebilecek.

‘İDEOLOJİK GÖRÜŞLERİN HAKİM OLMADIĞI KİTAPLAR OLACAK’

Talim ve Terbiye Kurulu’nda yıllarca çalışmış biri olarak günümüzdeki ders kitapları içeriklerini nasıl buluyorsunuz?

Ders kitapları içerikleri çok kötü. ‘Bedava dağıtıyoruz’ diye verdikleri kitapların hiçbirini öğrenciler kullanmıyor. Onlar kullanılmıyor diye Millî Eğitim Bakanlığı kaynak kitaplarını da ‘bedava veriyoruz’ dedi. Onlar da kullanılmıyor. Demek ki bedava kitap dağıtmakla olmuyor. Nitelikli, doğru bir Türkçeyle yazılmış, içinde ideolojik görüşlerin hâkim olmadığı ders kitapları olacak.

’İKTİDAR OLUR OLMAZ 11 BİN KÖY OKULUNU AÇACAĞIZ’

Deprem bölgesinde sağlam olan köylere giden öğrencilerin okullar açık olmadığı için eğitime devam edemediğine tanık olmuştuk. Köy okullarına yönelik bir çalışmanız olacak mı?

İktidar 20 bin 860 köy okulu kapatıldı. Şu anda biz çalışmamızı yaptık. İktidar olur olmaz 11 bin köy okulu açılacak durumda. Bursa’da Unçukuru Köyü’nde okul servisinin kaza yapması nedeniyle 22 öğrenci yaralandı. Köyün okulu ve lojmanını bu iktidar kapatmış. O çocukları taşımalı sistemle uzak okula gönderiyor. Taşımalı sisteme 17 milyar para harcıyorlar. Gerek var mı? 45 çocuk, bir okul demektir zaten. Bırak orada kalsınlar. Üstelik atanmayı bekleyen öğretmenler var. Bursa’dan başlayarak o köy okullarını açacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.