SON DAKİKA
Hava Durumu

Yanardağ’ın avukatı: Dosyada program kaydı yok, tutuklama 'delil'i montajlı video

Tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ’ın avukatı; Soruşturma dosyasında program kaydının değil, cımbızlanıp çeşitli kısımları birleştirerek servis edilen videonun 'delil' olarak sunulduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2023 01:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2023 01:04
Kaynak: Gazete Duvar
https://www.bursaport.com
Yanardağ’ın avukatı: Dosyada program kaydı yok, tutuklama 'delil'i montajlı video

Abdullah Öcalan'la ilgili sözleri üzerinden hedef gösterilen ve açılan “suçu ve suçluyu övme” soruşturmasında tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın avukatı Bilgütay Durna, kararda "delil" olarak sosyal medyadaki montaj videonun dikkate alındığını açıkladı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, TELE 1 yayınına katılan Durna’nın dosyaya ilişkin açıklamaları şöyle:

“Ne yazık ki Merdan Yanardağ’la cezaevinde görüşemedim bürokratik süreç tamamlandığı için. En son adliyede tutuklama kararından sonra görüştük. Yarın cezaevinde görüşeceğiz. Görüşme sonrası daha sağlıklı bilgi vereceğim. Muhtemelen bütün hukukçular aynı garabete işaret edeceklerdir.

Merdan Yanardağ bu sözleri neden söyledi deniyor. Öncelikle belirtmeliyim ki ortada ciddi bir manipülasyon ve çarpıtma var. Buna vurgu yapmak lazım. Ne oldu? Soruşturmaya konu yayın 20 Haziran’da yapıldı. Ama 19 Haziran’da Galip Ensarioğlu’nun Gazete Duvar’da yayımlanan bir röportajı var. Röportajda Ensarioğlu’nun Demirtaş’a, Öcalan’a ve Kandil’e dair değerlendirmeleri var. TELE1’deki programda Ensarioğlu’nun açıklamalarını yorumlayıp eleştiriyor.

'15-20 DAKİKALIK BÖLÜM 4-5 DAKİKAYA DÜŞÜRÜLMÜŞ'

Sanki Merdan Yanardağ özellikle bu konuda bir program yapmış gibi bir izlenim var. Bunu düzeltmek lazım. 25’ini 26’sına bağlayan gece bir video kaydı sosyal medyaya düşüyor. 20 Haziran’daki programda bu konuyla ilgili 15-20 dakikalık bölüm 4-5 dakikaya düşürülmüş. Bölüm cımbızlanıp çeşitli kısımları birleştirerek servis edilmiş. Sonra ertesi gün soruşturma başlatıldığını öğreniyoruz. Ve nedense biz bunu Twitter’dan öğreniyoruz.

‘DOSYADA PROGRAM KAYDI YOK’

Kanala geldiğinde 1 günlük gözaltı süresi alınmış. Ve akşam saatlerinde de ilk ifademizi verdik. İfadeyi verme aşamasında savcılığın veya Emniyet’in soruşturma dosyasında program kaydı yok. Sosyal medyadaki video çözümlenmiş ve soruşturma açılmış. Bunun kendisi bir garabet. Biz buna itiraz ettik. O akşam aslında savcılığa çıkarılmamız gerekirken yine savcılığın talimatıyla gözaltının devam etmesi ve sabah saatlerinden adliyeye getirilmesi istendi. Yanardağ sabah saatlerinde adliyeye getirildi. Bu kez de öğlene kadar savcıyı bekledik. Biz ifade öncesi Ensarioğlu’nun röportajını sunup özellikle TV kaydını sunduk savcılığa. Ve sonrasında süreç başladı. Aslında bunların hepsi taşların döşenmesiyle ilgiliydi. Biz bir süredir Yanardağ’la ‘Acaba tutuklama hangi dosyadan gelir?’ diye konuşurken... Başka bir dosyada tutuklama zaten bekliyorduk. Merdan Yanardağ’ın muhalif kimliğinin susturulması gerekiyordu ve bunun yolu yapılıyordu.

‘MONTAJ VİDEODA DA SUÇ UNSURU YOK’

Her şeyi bir kenara bırakalım; diyelim 4-5 dakikalık montaj videosunu esas alalım aslında bir suç unsuru yok. Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin 2. fıkrası çok açık. 2013’te bu fıkrada değişiklik yapıldı ve orada propagandanın kendisi cebir ve şiddeti meşru haline getirmeye bağlandı. 2019’da yapılan bir ek cümleyle eleştiri hakkı bunlar muaf tutuldu. Aslında montajın kendisi bile suç değil. Bu konuda AYM’nin, Yargıtay’ın kararları var. Biz ısrarla şunu dile getirdik; ‘Merdan Yanardağ’ın bir bölümü değerlendirme, bir bölümü de Ensarioğlu’ndan alıntı…’ Programın tamamını sunmamıza rağmen klasik tutuklama kararında ‘mevcut delil durumu 26 Haziran 2023 tarihli açık kaynak araştırma tutanağı içeriği…’ Bahsedilen o 4-5 dakikalık video. Karar buna göre verilmiş. ‘Biz gerçeklik bu değil’ diyoruz ama dikkate alınmamış. Tutuklama kararında montajlanmış video delil olarak ele alınmış. Bu kabul edilebilir değil.

Üst mahkemeye itiraz edeceğiz. Sonrasında adli tatil giriyor. Aslında adli tatil içerisinde görülmeli ama bazen fiilen görülemeyebiliyor. Biz rutin şekilde itirazlarımızı sürdüreceğiz. Ancak o aşamaya gelene kadar inşallah Merdan Yanardağ serbest bırakılacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.