SON DAKİKA
Hava Durumu

TGS'den basın özgürlüğü raporu

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde gazetecilere yönelik hak ihlâlleri, habere yönelik engellemeler, medya kuruluşlarına yönelik baskıların derlendiği raporunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2022 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2022 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
TGS'den basın özgürlüğü raporu

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), basın özgürlüğüne yönelik müdahaleleri ve müdahale kaynaklarını tespit etme hedefiyle hazırlanan 2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu'nu paylaştı. TGS, bu rapor ile basın özgürlüğüne yönelik yasama, yargı, yürütme ve üçüncü kişilerden gelen müdahalelerle beraber basın özgürlüğü mücadelesini zayıflatmak için uygulanan sendikasızlaştırma ve güvencesiz çalışma dayatmalarını da masaya yatırıyor.

Rapordan öne çıkan kısımlar şöyle:

-TÜİK verilerine göre 2021 yılında genel işsizlik oranı yüzde 12 iken gazetecilik mezunları içinde işsizlik oranı yüzde 18,3.

-Resmi basın kartı sahibi gazeteci sayısı geçen yıla göre artış gösterse de kayıtlı gazetecilerin sadece yüzde 68,72’si karta sahip. Sigortasız ya da serbest çalışan gazetecilerle birlikte bu oran daha da düşüyor.

-26 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle cezaevinde. Pandemi tedbirleri esnetilse de cezaevindeki gazetecilerin hakları tedbirler gerekçe gösterilerek cezaevi yönetimlerince ihlâl ediliyor. Gazetecilerin nakil talepleri reddediliyor, denetimli serbestlik hakkı keyfi kurul kararlarıyla engelleniyor. Gazeteciler aileleri ile iletişim kuramıyor, sosyalleşemiyor, dışarıdan haber alamıyor, sağlık hizmetlerine erişemiyor, kötü hijyen koşullarında cezaevinde tutuluyor.

-Gazeteciler en çok ‘silahlı örgüt üyeliği’ ile ‘terör örgütü propagandası yapmak’la suçlanıyor.

Sadece son bir yılda:

-31 gazeteci toplamda 52 gün gözaltında kaldı. 60 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. 128 davada 273 gazeteci yargılandı. Gazeteciler toplam 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezasına mahkûm edildi.

-57 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı; 32 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.

-54 haber sitesine ve 1355 haber içeriğine erişimin engellenmesine, 19 haberin içerikten çıkarılmasına karar verildi.

-RTÜK marifetiyle toplam 61 ayrı karar ile toplam 10.427.902 TL idari para cezası verildi.

-2021’de 559 basın kartı iptal edildi.

-Basın İlân Kurumu gazetelere toplam 25 gün ilân kesme cezası verdi. (Cumhuriyet’e 16, Evrensel’e 5, Sözcü’ye 4 gün)

-Hürriyet gazetesi, Halk TV ve FOX TV işverenlerinin, TGS'nın yetkisine itiraz etmesi nedeniyle başlayan dava süreçleri devam ediyor. Bu itirazlar nedeniyle yaklaşık 1.400 medya çalışanı sendikal haklarını kullanamıyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın ayrıntılı raporuna ulaşmak için TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.