SON DAKİKA
Hava Durumu

'Pardon! Basından sansür kalktı mı dediniz?'

Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, “Basında ‘doğrudan’ sansürün kaldırılışının yıldönümü kabul edilen bir 24 Temmuz tarihinde daha, Türk medyasının durumu içler acısı bir tabloyu yansıtıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2022 23:29
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2022 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Pardon! Basından sansür kalktı mı dediniz?'

Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, 24 Temmuz sansürün kaldırılışının 114. yılında açıklamada bulundu. 

"Değişen çağın koşullarına göre gazeteciliğin yeniden tanımlanıp, belli kural, kaide ve kriterlere bağlanması artık kaçınılmaz olmuştur." diyen Erdoğan, basın özgürlüğünü evrensel standartlara endeksleyecek, gazeteciliğin bağımsız ve tarafsız biçimde icrasını sağlayacak Yeni Meslek Yasası’nın düzenlenmesinin şart olduğunu söyledi. 

70 yıllık Basın Yasası'nın işlevini yitirdiğini ve teknolojideki digital gelişmeler nedeniyle çağın gerisinde kaldığını savunan Erdoğan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Gazeteciliğin, hiç istisnasız dileyen herkesin dilediği anda, rahatça yapabildiği bir meslek dalı haline gelmesi bu yüzdendir. Mesleğin, kamusal sorumluluk içeren niteliğinin bilinçli ya da bilinçsiz göz ardı edilmesiyle başlayan çürümüşlük, ‘Gazetecilik, eskilerin Efkar-ı Umumiye dedikleri kamuoyunu bilgilendirme sanatıdır’ tanımlamasını da unutturmuş; iktidar gücü başta olmak üzere, her türlü erk sahiplerinin nüfuz ettikleri yayın organlarının pek çoğu, amaçları belli mihraklarca, kullanışlı birer aparat haline getirilmişlerdir.

İçinde bulunduğumuz süreçte, ‘Yargısız İnfaz Gazeteciliği’ , ‘Şantaj Gazeteciliği’ , ‘Haysiyet Cellatlığı Gazeteciliği’ ve ‘Rant Gazeteciliği’ , ‘Ticari Gazetecilik’ v.b. gibi hazin tanımlamalar, güven endeksinde dibe vuran mesleğin halen yürek burkan kanayan yarasıdırlar."

Basın ve medyanın 4. güç olma misyonuna yeniden kavuşturulmasının elzem olduğunu belirten Erdoğan, "Bunun tek yolu; yeni bir ‘Basın/Medya Meslek Yasası’ ve ona göre yapılandırılıp, yaptırım gücüne de sahip olacak bir ‘Meslek Odası’ndan geçiyor.” dedi.

24 Temmuz hakkında

24 Temmuz 1908'de, İttihat ve Terakki Fırkası, Abdülhamit'in 32 yıllık iktidarına son verip, İkici Meşrutiyet'i yani o günkü adıyla ‘Hürriyet’i ilan etmişti. Bu durum en çok basının, daha doğru bir deyişle İstanbul basınının işine yaradı. O güne kadar sansür kurulu gelip gazetelerdeki haberleri inceliyor, yayına girecek haberlere, hatta atılan manşetlere kadar müdahil oluyordu. Hürriyetin ilan edildiği gün gazeteciler, sansür memurlarını basımevlerine almadılar ve gazeteler, ilk kez sansürsüz yayımlandı. Bu nedenle o tarihten bu yana 24 Temmuzlar, basında sansürün kaldırıldığı tarih olarak önce kutlanmaya, sonra sadece anılmaya başlandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.