SON DAKİKA
Hava Durumu

Olay Gazetesi’nin tarihini kaleme alma çağrısı

Olay Gazetesi'nin ilk köşe yazarlarından Belkıs Önal Pişmişler ile ilk muhabirlerinden Zafer Opsar, Bursa basınında çığır açan Olay’ın tarihini yazarak gelecek kuşaklara aktarmak için yöneticisinden muhabirine, çaycısından matbaacısına, gazeteye emek vermiş tüm çalışanlarına çağrı yaptılar.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2024 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2024 19:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Olay Gazetesi’nin tarihini kaleme alma çağrısı

Bursa basın tarihinin dönüm noktalarından biri olan Olay Gazetesi 36 yılı geride bıraktı. 26 Ekim 1987 tarihinde yayın hayatına başlayan gazete Bursa’da gerçekten “olay” oldu, gündeme damga vuran haberlere, Bursa'nın kültürel tarihi için önem taşıyan yayınlara imza atıldı. Yıllarca Bursa basınının lokomotifi olan gazete, mesleğe adım atan birçok gazeteci için okul işlevi gördü.

Gazetenin ilk köşe yazarlarından Belkıs Önal Pişmişler ile ilk muhabirlerinden Zafer Opsar, Bursa basınında çığır açan Olay’ın tarihini yazarak gelecek kuşaklara aktarmak için yöneticisinden muhabirine, çaycısından matbaacısına, gazeteye emek vermiş tüm çalışanlarına çağrı yaptılar.

"Bursa gibi uzun bir tarihin ve büyük emeğin şehrinde yaşanmış bu ender deneyimin unutturulup sıradanlaşmasına geçit vermemek, kayıt altına alıp geleceğe aktarmak, biz basın emekçilerinin emeğe karşı saygımız ve mesleki sorumluluğumuzun da bir gereği" denilen çağrıda, “Böyle bir çalışmanın gerektireceği gayret ve deneyime sahip olduğumuz kadar, bu bizim de parçamız olan tarihi birbirimizle tamamlayıp, geliştirerek tarifsiz zenginlikte, unutulmaz bir çabaya hayat verebiliriz” ifadelerine yer verildi.

Belkıs Önal Pişmişler ve Zafer Opsar’ın Olay Gazetesi’nin tarihinin yazılmasına ilişkin Olay’a emek vermiş çalışanlara yönelik çağrısı şöyle:

“OLAY’ın tarihini yazmak için çağrı;

37 yıl önce Bursa‘da yayın hayatına başlayan ve Bursa basınında çığır açan Olay Gazetesi’nde kuruluşundan bugüne, herhangi bir biriminde yer alarak emek vermiş bütün arkadaşlarımıza, izlenimlerini, değer verdikleri anılarını, algılarını ortaklaşmaya katabilecek omuzdaşlara çağrımızdır.

Gazetenin ilk sayısının çıktığı 26 Ekim 1987 tarihinden aylar önce başlayan ve bugüne uzanan tarihini birlikte  yazalım… Bunun için ortak girişim, platform veya kolektif oluşturacak bir süreci öneriyoruz.

Bilginin gücünü imhaya yönelik şiddetli saldırıların eşliğinde, yazılı basının çöküşüne de tanıklık ediyoruz.

Elde edilmiş tüm değer ve birikimler bugüne ışık tutacak kazanımlar da bu saldırı ve çöküşün tehdidi altında.

Bursa gibi uzun bir tarihin ve büyük emeğin şehrinde yaşanmış bu ender deneyimin unutturulup sıradanlaşmasına geçit vermemek, kayıt altına alıp geleceğe aktarmak, biz basın emekçilerinin emeğe karşı saygımız ve mesleki sorumluluğumuzun da bir gereği.

Olay Gazetesi’yle, sermayenin bildik dokunulmaz sanılan sınırlarından taşıp, yenilenme ve dönüşme heyecanının şehre yayıldığı o günlerden, günümüze dek olanı derlemek için, hepimiz omuz omuza vererek bu sorumluluğu yerine getirebiliriz.

1987 Haziran sonu ve 1 Temmuz gecesinden başlamak üzere hepimiz zihinlerimizi tazeleyelim arındıralım yazmaya başlayalım mı!

Teknik yöntem, ayrıntı, tasarım taslak, bilgi belge sıralaması ve benzeri tüm çalışmalar için haberleşelim, buluşalım, konuşalım.

Böyle bir çalışmanın gerektireceği gayret ve deneyime sahip olduğumuz kadar, bu bizim de parçamız olan tarihi birbirimizle tamamlayıp, geliştirerek tarifsiz zenginlikte, unutulmaz bir çabaya hayat verebiliriz.

Selamlarımızla.

Zafer Opsar & Belkıs Önal Pişmişler

Geçici iletişim adresleri:

zafer.opsar@gmail.com, eyasta1@arcor.de”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.