SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya medyası: Türkiye ayağa kalktı

Taksim Gezi Parkı'yla başlayıp Türkiye genelinde iktidar karşıtı gösterilere dönüşen eylemler, dünya basınında geniş yankı buluyor. İngiliz yayın kurumu BBC: Birçok insan, kişisel özgürlüklerinin bazılarını geri almak istediğine inandıkları hükümetten bıktı.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2013 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2013 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Dünya medyası: Türkiye ayağa kalktı

Gezi Parkı gösterileri, Rus medyasına da geniş yansıyor. Rusya'nın Sesi, "İstanbul'daki Gezi Parkı protestoları hız kesmedi, eylemcilerin 5 gündür süren çabası sonuç verdi" dedi.

Rusya'nın Sesi, "Türkiye ayağa kalktı; Gezi Parkı açıldı" başlığı ile verdiği haberinde "hayatında hiç eyleme katılmayan insanların alanda yer aldığına" işaret edildiğini belirtirken "Tahrir benzetmeleri Türkiye'nin yapısından dolayı pek gerçekçi değil", "İnsanların otoriter ve yasakçı eğilimlere karşı bir isyan gerçekleştirdiği" görüşleri yansıttı.

Türkiye'deki Gezi Parkı gösterileri okuyucularına yansıtan ABD'li Time dergisi, protesto gösterilerinin, başka kentlere yayıldığına dikkat çekerken eylemlerin, hükümetten duyulan "yaygın hayal kırıklığını ve öfkeyi kanalize ettiği" yorumunu yaptı.

Time dergisi, sitesinde İstanbul'daki bir parkta bir alışveriş inşa edilmesini protesto eden aktivistlerin polis tarafından "şiddetli biçimde dağıtıldığını" belirttikten sonra "Bu hareke, Türkiye'nin en büyük kentinin yanı sına başka yerlerde de gösterileri tetikledi ve şimdi Türk Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin yönetiminden duyulan yaygın hayal kırıklığını ve öfkeyi kanalize ediyor" dedi.

BBC: YENİDEN BAŞLAYABİLİR

Başta İstanbul olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde Gezi Parkı konusunda gerçekleşen protesto gösterilerinin tüm dünyada yankıları sürerken Pazar sabahı önemli ölçüde sukunet hakim olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye'deki olayları çok yakından izleyen BBC, Türk polisinin 900'den fazla kişiyi gözaltına aldığını belirtirken protestoların yeniden başlayabileceğini de kaydetti.

Protestoların iki gün sürdüğüne işaret ederek "Yıllardır Türkiye'de hükümet karşıtı yapılan en uzun" eylem olarak nitelediği gösterilerin, polisin Gezi Parkı'nda barışçıl bir oturma eylemi yapanları bastırmasıyla tırmandırıldığı yorumunu yaptı.

BBC, "Birçok insan, kişisel özgürlüklerinin bazılarını geri almak istediğine inandıkları hükümetten bıktı" sözlerini kullandığı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göstericiler ile konuşmayı önerdiğine dikkat çekerek "Ancak gösterilerin belli bir lideri yok" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün iki kişinin öldüğünü ve binden fazla kişinin yaralandığını öne sürdüğünü ancak bu iddiaların doğrulatılamadığını belirten BBC, "Türkiye'de bazıları, hükümetin artan biçimde otoriterleşmesinden yakınıyorlar" dedikten sonra Erdoğan için "İktidardaki parti AK Partinin kökleri siyasal İslam'da ama (Erdoğan'ın) Türkiye'nin devlet laikliğine bağlı olduğunu söylüyor" sözlerini ekledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.