SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇGD lokalinin yıkım kararı Meclis'te: Siyasi bir karardır

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi'nin lokalinin belediye tarafından yıkılmak istenmesine karşı tepkiler sürüyor. Konuyu Meclis'e taşıyan CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, "Yıkım kararı tamamen siyasi bir karardır, özgür basını sindirme çabasıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2021 03:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 03:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ÇGD lokalinin yıkım kararı Meclis'te: Siyasi bir karardır

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Kuruluşunun 32. yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmak istenen Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesinin lokali CHP'li vekillerce Meclis'e taşındı. CHP Bursa Milletvekillerinden Erkan Aydın belediyeye "bu yanlıştan dönün" çağrısında bulunurken, Yüksel Özkan "yıkım kararı tamamen siyasi bir karardır, özgür basını sindirme çabasıdır" ifadelerini kullandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi'nin Kültürpark'taki idari ve sosyal tesisi, kuruluşunun 32. yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından yıkılmak isteniyor. CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın ve Yüksel Özkan, lokalin yıkım kararını Meclis'te gündeme getirdi. Erkan Aydın, "AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa'nın simgesi Kültürpark'taki Çağdaş Gazeteciler Derneği Lokali'ni yıkmak için tebligat göndermiştir. Burası Bursa'nın hafızasıdır. Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni buradan uyarıyorum. Bu yanlıştan bir an önce dönsün" çağrısında bulundu.

'BU KARARDAN VAZGEÇİNİZ'

ÇGD Bursa Şubesi'nin 1989 yılından bu yana belediyenin kiracısı olduğunu belirten Yüksel Özkan ise, Meclis'te şöyle konuştu:

"Kira sözleşmesi sürerken, park içindeki diğer işletmeler faaliyetlerine devam ederken sadece bu binanın boşaltılması ve Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin yıldönümünde yıkım kararı tamamen siyasi bir karardır, özgür basını sindirme çabasıdır. Sayın Alinur Aktaş, Çağdaş Gazeteciler Derneği havuz medyasında yer almadığı, basın özgürlüğü ve demokrasiden yana taraf olduğu, eğilmeden bükülmeden dimdik durduğu için mi bu keyfi kararı aldınız? Bu karardan vazgeçiniz"

'NEDEN SADECE ÇGD'YE DOKUNULUYOR?'

Lokalin yıkım kararı, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de CHP ve İYİ Parti grubu tarafından gündeme getirildi. CHP'li belediye meclis üyeleri, "ÇGD'ye Dokunma" yazılı dövizler taşıyarak lokalin yıkılmak istenmesini protesto etti. CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli, "1989'da yine meclis üyesiyken Kültürpark'ta Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin o küçücük yerine mimari olarak da hizmeti geçmiş biri olarak söylüyorum Çağdaş Gazeteciler Derneği'ne dokunmayalım. Bırakın onlar hür ve demokrat olarak kalıp görevlerini yapsınlar. Onları yerlerinden yurtlarından etmeyin. Kültürpark'ın içinde onlarca mekân varken bu konularla uğraşmayalım. Bu arkadaşlarımızın mekanlarını ellerinden almayalım" diye konuştu.

İYİ Parti Grup Sözcüsü Mehmet Temirtaş ise Kültürpark'ta neden özellikle ÇGD'nin seçildiğini sordu: "Bu konuyla ilgili belediyeden bir açıklama talep etmiştim. Orada bir yığın yapı var. Neden sadece ÇGD'ye dokunuluyor? Bununla ilgili bir cevap alamadım. Bu soruyu cevaplarsanız seviniriz."

'BU NASIL ORTAK AKIL?'

ÇGD üyelerinin lokalin yıkımına tepki göstermesiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından "Kültürpark'ta dönüşüm zamanı" başlığıyla haber servis edildi. Haberde 'Yeşil Bursa' imajının önemli simgelerinden Kültürpark'ı günümüz şartlarına göre ortak akılla modernize edileceği ifadeleri yer aldı. ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın cevaplaması istemiyle, "Bu nasıl ortak akıl? Kötü belediyecilik uygulamalarını meslekleri gereğince haberleştiren bir meslek örgütü ve üyelerini kendinizce cezalandırdıktan sonra mı "Ortak aklı" devreye sokacaksınız? Kültüpark'ın dönüşümü için olmazsa olmaz başlangıcınız ÇGD'yi yıkmak mı?" sorularını yöneltti.

BELEDİYEDEN YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

Belediye, gelen tepkiler üzerine yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, sözleşme bitim tarihinden 1 yıl önce alanın parka yeşil alan olarak dahil edilecek olması nedeniyle sözleşmenin yenilenmeyeceğinin tebliğ edildiği belirtildi. Süleyman Çelebi Külliyesi projesi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın kaldığı Başkanlık konutunun da yıkılacağı aktarıldı. ÇGD Bursa Şubesi'nin pazartesi günü yaptığı basın açıklaması "asılsız siyasi suçlama ve açıklamalar", "Hanlar Bölgesi başta olmak üzere tarihi ve yeşili yeniden gün yüzüne çıkarma yönündeki projeleri gölgelemek" ve "siyasi manipülasyon" olarak ifade edildi.

'DERDİNİZ 'ÇAĞDAŞ' DEĞİLSE YIKIM KARARINDAN VAZGEÇİN'

ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, belediyeden gelen açıklamaya sosyal medya hesabından yanıt verdi. Deniz, "Büyükşehir Belediyesi, sorduğumuz sorulara yanıt vermek yerine Bursa'ya masal anlatmış. Bu, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine günü kurtarmak adına "alelacele" hazırlanıp, servis edilmiş, tutarsızlıklarla dolu bir açıklamadır" dedi. Parka yeşil alan kazandırılmak istenmesine değinen Deniz, şu açıklamada bulundu:

"Mademki amacınız "Yeşil Bursa" imajının önemli simgelerinden Reşat Oyal Kültür Parkı'nı günümüz şartlarına göre modernize etmek ve halkın kullanıma açmak, parka yeni bir inşaat yapılmasını nasıl açıklıyorsunuz? Mademki derdiniz susturamadığınız gazetecilerin evine göz dikmek, yersiz, yurtsuz bırakmak değil, Kültürpark'ta bulunan diğer işletmelerin sözleşmeleri yenilenirken, neden koskoca parkta bir tek ÇGD'ye ait dernek binasına yıkım tebligatı gönderildi? Mademki derdiniz "Çağdaş" değil, ÇGD'yi yıkım kararından vazgeçin."

Deniz, açıklamasını, "Başkanlık konutunuzda, mezarlığın üzerinde yaşamak belli ki sizi huzursuz etmiş.  Aldığınız yanlış kararlarla Bursa'yı da mezarlığa çevirmeyin ki yarın hizmet ettiğiniz halkın yüzüne bakabilin" ifadeleriyle sonlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.