SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇGD Bursa'nın bu yılki ödülü Alinur Aktaş'a: Persona non grata

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, her sene verdiği "Çağdaş Ödülleri"ni bu yıl lokalin yıkım kararını veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a "Persona non grata" (istenmeyen adam) ödülüne layık gördü.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2021 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2021 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ÇGD Bursa'nın bu yılki ödülü Alinur Aktaş'a: Persona non grata

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, "Çağdaş Ödülleri"ni bu yıl yalnızca tek bir dalda verecek. ÇGD Bursa, bu yıl "istenmeyen adam" persona non grata ödülüne Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı layık gördü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ÇGD Bursa Şubesinin Kültürpark'taki idari ve sosyal tesisinin, derneğin kuruluş yıl dönümü olan 2 Aralık'a kadar boşaltılarak yıkılacağı yönünde tebligat göndermişti. Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı tarafından gönderilen tebligatta, ÇGD Bursa Şube lokalinin bulunduğu alanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda 'Kültür ve Rekreasyon Alanı' olarak tanımlı, 2. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde kalması sebebiyle yıkılacağı belirtildi. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi; kuruluşunun 32. yılında Kültürpark'taki idari ve sosyal tesisinin, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından boşaltılarak yıkılmasına karşı açıklama yaptı. Dernek lokalinde düzenlenen eylem, basın meslek örgütlerinin, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının, TMMOB'a bağlı akademik odaların, sendikaların temsilcilerini buluşturdu.

ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz

AKTAŞ'A İSTENMEYEN ADAM ÖDÜLÜ

Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, derneğin kuruluş yıl dönümünde geleneksel hale getirdikleri "Çağdaş Ödülleri"ni bu yıl tek bir dalda vereceklerini, ÇGD idari ve sosyal tesisine yıkım kararı alarak tarihe geçen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı "İstenmeyen adam" persona non grata ödülüne layık gördüklerini açıkladı. Alinur Aktaş'ın Bursa'nın kara tarihine adını yazdırdığını belirten Deniz, "'İstenmeyen Adam', persona non grata ödülüne Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı layık gördük. 2 Aralık'ta tam da burada. 89 yılından bu yana Türkiye genelinde Çağdaş'tan ödül alan herkesle birlikte 'istenmeyen adam' ödülümüzü görkemli bir törenle Alinur Aktaş'a vereceğiz. Bu tarihten itibaren gerek hukuksal gerekse de her türlü platformda bu hukuksuz karara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

GAZETECİLER YIKIM KARARINA TEPKİ GÖSTERDİ

ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, "Tarihimiz, geçmişimiz, dünden bugüne her anımızın tanığı derneğimizin Kültürpark'taki adresi hala tüm sosyal ve kültürel etkinliklerimizin yapıldığı, misafirlerimizin ağırlandığı gazetecilerin en önemli çatısı" dedi. ÇGD Lokalinin bir dönemin simge mekânı olduğunu söyleyen Deniz, "Politikacılar, gazeteciler, bürokratlar birbirini aramaz burada bulurdu. Gazetecilerin buluşma noktası, gündeme yön veren söyleşilerin, parti farkı gözetmeksizin ağırlanan isimlerin adresidir ÇGD" diye konuştu.

'GAZETECİLERE YENİ BİR BASKI ARACIDIR'

Lokal, 90'lı yılların başında geçmiş dönem başkanlarından Adnan Baştopçu döneminde İBDA-C tarafından Çağdaş Hukukçular Derneği ile birlikte eş zamanlı bombalanmıştı. "Bugün yıkılmak istenmesinde de en büyük kabahatin adının 'çağdaş' olmasıdır" diyen Deniz, Alinur Aktaş'ın Büyükşehir Belediyesi'nin 89 yılından bu yana kiracısı olan ÇGD Bursa Şubesi'nin idari ve sosyal tesisini yıkarak bedel ödetmek istediğini savundu.

Deniz, Aktaş'ın gazetecileri yersiz yurtsuz bırakmak istediğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Gerçeklerle arasına duvar ören bu zihniyet, kötü belediyecilik uygulamalarını mesleği gereği haberleştirenleri kendince cezalandırmaktadır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, sosyal ve demokratik bir hukuk devleti niteliğinden uzaklaştırarak parti devleti haline dönüştürülmesi yolunda gazetecilerin susturulmak istenmesinin son örneğidir. Kentin vicdan sahibi, mesleğin ilkelerini hayatının anayasası bilen gazetecilere yeni bir baskı aracı oluşturmaktır."

'YIKIM GEREKÇESİ YALNIZCA ÇGD'YE UYGULANIYOR'

BTVKBK'nın onayladığı 2. Derece Doğal Sit Alanı Kültürpark'ın tamamını kapsadığını hatırlatan Deniz, park içerisinde çok sayıda restoran, kafe ve bina bulunurken yıkım gerekçesinin yalnızca ÇGD Bursa Şubesi'ne uygulandığına dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi'nin son bir kaç günde gelen tepkilerin ardından "Kültürpark'ta dönüşüm zamanı" başlığıyla bir haber servis ettiğini hatırlatan Deniz, "Haberde 'Yeşil Bursa' imajının önemli simgelerinden Kültürpark'ı günümüz şartlarına göre ortak akılla modernize etmek için düğmeye bastıkları anlatılıyor. Bu nasıl ortak akıl? Gazetecileri cezalandırdıktan sonra mı ortak akılı devreye sokacaksınız? Kültürpark'ın dönüşümü için olmazsa olmaz başlangıç ÇGD Bursa Şubesi midir? Birkaç ay önce beton dökülerek yeni bir inşaat yapılmasına izin verilirken Kültürpark sit alanı değil miydi? Dernek binamızın yıkılarak park alanına dahil edilmesiyle ilgili Anıtlar Kurulu'nun bir kararı var mıdır?" sorularını yöneltti.

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü 

'ÇAĞDAŞ BAKIŞ AÇISINA SALDIRI OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ'

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü ise, "Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi'nin öre öre bugüne getirdiği bir kent kültürü vardı. O kent kültürünün parçası olarak hepimiz bir aradayız. Aslında bu saldırının bir bina saldırısı olmadığı, çağdaş bakış açısına bir saldırı olduğunu görüyoruz. Bu saldırıyı hep birlikte göğüs gererek aşacağız" diye konuştu.

BURSA TEK SES OLDU

ÇGD Bursa Şubesi'nin dayanışma çağrısına karşılık ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, DİSK Basın İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Bursa Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Yüksel Özkan, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, il ve ilçe örgütü üyeleri, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, il ve ilçe teşkilatı üyeleri, Deva Partisi Serkan Özgöz, Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı Berkay Akman, Emek Partisi İl Başkanı Hasan Özaydın, Halkların Demokratik Partisi İl Başkanı Nadir Kırlılar, Türkiye Kominist Partisi İl Başkanı Ayhan Keser, Sol Parti, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Güler ve yönetim kurulu üyesi Murat Demir, Eğitim İş Sendikası Başkanı Yeliz Toy ile geçmiş dönem başkanı Özkan Rona, Eğitim Sen Bursa Şubesi temsilcileri, TMMOB'a bağlı akademik odaların temsilcileri, Bursa Barosu yönetim kurulu üyeleri, Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Genel Sekreter Dr. Ömer Levent Soydinç ve geçmiş dönem başkanı, halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Atatürkçü Düşünce Derneği yöneticileri, Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri, Çağdaş Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile gazetecilerle bir araya geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.