SON DAKİKA
Hava Durumu

BGC'den üç gazeteci için 'Gezi' açıklaması

Taksim Gezi Parkı olayları sırasında Twitter üzerinden yaptıkları yorumlar nedeniyle işten çıkartılan ve istifa etmek zorunda kalan gazeteciler için Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Nuri Kolaylı'dan açıklama geldi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2013 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2013 09:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BGC'den üç gazeteci için 'Gezi' açıklaması

BGC Başkanı Kolaylı, gazetecilerin işten çıkarılmaları veya istifa etmek zorunda bırakılmalarını düşünce özgürlüğü açısından asla kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Gazetecilerin tehdit edilmesini, hedef gösterilmesini, bununla da yetinilmeyerek devreye girilip işsiz bırakılmalarını kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki, basın çalışanlarının özgürlüğü; halkın gerçekleri öğrenme, doğru bilgi edinme ve düşüncenin serbestçe yayılma hakkının bir parçasıdır" dedi.

BGC'den konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

Taksim Gezi Parkı olaylarının medyaya etkileri, sansür uygulamalarının ardından bu defa işten çıkarmalar ve istifa ile devam ediyor.

Olaylarla ilgili sosyal medyada yorum yapan iki basın çalışanı, bu yorumları nedeniyle işsiz kalırken, hedef gösterilen bir basın çalışanı da istifa etmek zorunda bırakıldı.

Marmarabirlik Basın Danışmanı ve Sürekli Basın Kartı sahibi İhsan Bölük ile OLAY Medya İnternet Sorumlusu ve Basın Kartı sahibi Berhan Soner, kişisel twitter hesaplarından yaptıkları yorumlar nedeniyle işten çıkartıldılar.

İşten çıkarma gerekçesi olarak yazılı bildirimlerde "verimsizlik" gösterilse de, gerçek nedenin bu olmadığı öğrenildi. Söz konusu basın çalışanlarına sosyal hakları eksiksiz ödeneceği açıklanırken, gerçek işten çıkarma nedeninin siyasi baskı olduğu bildirildi.

TRT Bursa Temsilcisi Cihat Özkan da, başka bir görevi devralması nedeniyle istifa ettiğini duyurdu. Oysa bu istifanın, haftalık bir yerel gazete tarafından meslek etiğine ve hukuka yakışmayan bir şekilde; Özkan'ın dahlinin olmamasına rağmen medya çalışanı eşinin twitter yorumları nedeniyle hedef gösterilmesinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

İhsan Bölük'ün işten çıkarılmasında devreye girdiği öğrenilen AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım bir süre önce bir törende yaptığı konuşmada, 'Bizler bu olaylarla kuzu postuna bürünen yılanları gördük ve bu kişileri tek tek not ettik. O kişiler bizim yanlarımızda dolaşırken yalakalık yapıyorlardı. Ama bu olaylarda nasıl silkindiklerini gördük ve notumuzu aldık. Ama açık söylüyorum yanlarına kalmayacak, görecekler' demişti.

Oysa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir Anadolu Ajansı çalışanının twitterdaki eleştirel yorumları üzerine açıklama yapmış, sosyal medyanın kişisel görüşleri yansıttığını, kurumları bağlamadığını söylemişti. Sayın Arınç bunları söylerken, aynı partiye mensup Bursa Milletvekilinin gazetecilerin işten çıkarılmasına yönelik sözleri ve eylemlerini anlamak mümkün değildir. Beklentimiz, bu haksız uygulamaların sona erdirilerek, meslektaşlarımızın işe iadelerinin sağlanmasıdır.

Çünkü, meslektaşlarımızın sosyal medya üzerinden yaptıkları yorum ve açıklamalar kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Bu açıklamalar nedeniyle meslektaşlarımızın işten çıkarılmaları veya istifa etmek zorunda bırakılmaları iletişim ve düşünce özgürlüğü açısından asla kabul edilebilir değildir. Gazetecilerin tehdit edilmesini, hedef gösterilmesini, bununla da yetinilmeyerek devreye girilip işsiz bırakılmalarını kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki, basın çalışanlarının özgürlüğü; halkın gerçekleri öğrenme, doğru bilgi edinme ve düşüncenin serbestçe yayılma hakkının bir parçasıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.