SON DAKİKA
Hava Durumu

Berhan Soner: Artık vatandaş gazeteciyim

Gezi Parkı protestoları sırasında sosyal medya hesaplarından geçtikleri mesajlar nedeniyle işlerinden çıkarılan ya da istifa etmek zorunda kalan gazetecilere, Aktif İnternet Medyası Derneği (AKİMED) öncülüğündeki çok sayıda sivil toplum kuruluşundan destek geldi. Destek açıklamasında bulunan o gazetecilerden Berhan Soner, "Benim için kaybedilmiş bir şey yok. Ben artık özgür bir vatandaş-gazeteciyim" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2013 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2013 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Berhan Soner: Artık vatandaş gazeteciyim

Gezi Parkı olayları sonrasında 'Cadı Avı'na dönüşen sürecin kurbanları olan medya çalışanlarına yönelik sivil toplum desteği gelişiyor. AKİMED öncülüğündeki bir grup sivil toplum ve meslek örgütü de bu sabah Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nin Kültürpark'taki lokalinde bir araya gelip açıklama yaptı. Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, TMMOB İKK Sekreteri Fikri Düşünceli, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Atılhan Öge ve 'vatandaş-gazeteci' Berhan Soner, metni okuyan AKİMED Başkanı Özcan Yazıcı'ya eşlik etti.

Açıklamada Türkiye'nin zor ve sancılı bir dönemden geçtiğine dikkat çekildi ve "Ülkemiz, demokrasisini güçlendirmek, toplumsal ihtiyaç ve beklentileri özgürlük ve demokrasiyle çözmek yerine tam tersine, baskı ve otoriterleşme yönünde bir sürece girmiş durumda... 31 Mayıs'ta Taksim Gezi Parkı başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar sonrası yaşadığımız günler ülkemiz ve özellikle Türkiye basını açısından tam anlamıyla bir karabasana dönüşmüş vaziyette... Televizyonlar ekonomik kuşatma ve baskıyla yayın yapamaz, gazeteler haber ve yorum yazamaz hale gelmiş durumda!" denildi.

CADI AVI...

Son iki yıldır muhalif düşünceleriyle tanınan ve hemen hepsi namuslu gazetecilikten başka çıkar beklentisi olmayan gazeteci ve yazarların siyasi iktidarı eleştirdikleri gerekçesiyle işlerinden atılmaya başlandığı hatırlatılan açıklamada, 'işin', 'bela' olarak tanımlanan Twitter'a kadar uzandığına vurgu yapıldı. Sürecin 'Cadı Avı' olarak nitelendirildiği açıklama, şöyle sürdü:

"Televizyonlarında, gazetelerinde, internet sitelerinde haber yaptırmayanlar bu kez işi meslektaşlarımızın kişisel sosyal medya hesaplarına kadar uzatmış ve tam bir cadı avı başlatmış durumda. Mümkünse TMSF marifetiyle yönetimine el koyarak, mümkün değilse, ekonomik kuşatma yaparak bu da mümkün olmuyorsa yargıyı devreye sokarak basını kontrol etmeye çalışan zihniyet, sosyal medyayı kontrol etmeyi başaramayınca bu kez tek tek gazetecileri hedef seçmeye ve patronlarına baskı uygulayarak onların ekmekleriyle oynamaya başlamış vaziyette... Son bir ay içerisinde Doğuş Medya Grup Başkanı Cem Aydın işten atıldı, Akşam Gazetesi'ne, Show TV'ye, SKYTürk360 TV'ye TMSF el koydu ve bu kurumlara iktidara yakın isimleri atadı. Show TV ihalesiz alalacele satıldı. Ali Kırca ve ekibi süresiz izne gönderildi. Akşam'da İsmail Küçükkaya görevinden alındı, yerine AKP eski Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan getirildi. NTV Tarih Dergisi Gezi Parkı dosyası nedeniyle kapatıldı. Sabah Gazetesi Ombudsmanı Yavuz Baydar sansüre uğradı. Yeni Şafak'tan Işın Elçin yazısı sansürlendikten sonra işten çıkarıldı. Ve son olarak, Yeni Şafak'ta Kürşat Bumin yazıları nedeniyle işine son verildi. Tüm bu gelişmeler, eleştiriye ve farklı düşünceye tahammülsüzlüğün en net göstergeleri."

YEREL BASINA ULAŞILDI...

Benzer sorunların yerel basın düzeyinde de yaşamaya başladığına dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti:

"Olay Gazetesi İnternet Sorumlusu arkadaşımız Berhan Soner, kişisel Twitter hesabındaki mesajları nedeniyle hedef haline getirildi ve işverenine uygulanan baskıyla işten atıldı. TRT Bursa Temsilcisi Cihat Özkan eşinin sosyal medyada paylaştığı kişisel mesajları nedeniyle yine hedef haline getirildi ve istifaya zorlandı. Bir haber sitesinin sahibi olan arkadaşımız, bir tek çalışanı dahi olmadığı halde iş müfettişlerince sorgulandı! Yine gazeteci arkadaşımız İhsan Bölük Twitter paylaşımları nedeniyle hedef haline getirildi ve işini kaybetti. Yine çok sayıda meslektaşımız özellikle Gezi Parkı protestoları sırasında ve sonrasında mesajları nedeniyle doğrudan ya da dolaylı olarak tehdit edilmeye başlandı."

İMZA KOYAN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ...

Aktif İnternet Medyası Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Sokak Oyuncuları, Eczacılar Odası Bursa Şubesi, Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi Yürütücüleri, Doğader, Koza Kadın Derneği, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bursa İl Örgütü, Karaburun Bilim Kongresi Düzenleme Kurulu, Ekoder, Kolaylaştırıcı Dernek, Türkiye Tiyatrolar Birliği, İzmir Yenikapı Tiyatrosu, Bartın Sanat Tiyatrosu ve İzmir Urla Toprak Sahne Tiyatrosu'nun imza koyduğu açıklama şu ifadelerle tamamlandı:

"Bizler ülkemiz ve mesleğimiz adına tüm bu gelişmelerden derin kaygı duyuyoruz! Anımsatmak isteriz ki, otoriterleşme yolunda atılan her bir adım Türkiye toplumunu her geçen gün geriyor ve kutuplaştırıyor. Her bir tweeti takip ve kontrol etme aşamasına kadar ulaşan baskı ve sindirme girişimleri, basın üzerinde katılaşan kontrol girişimleri daha büyük sorunlara kapı aralamaktan başka hiçbir işe yaramaz! Çağrımız başta Başbakan Erdoğan olmak üzere iktidar çevrelerine! Artık bu baskı ve sindirme girişimlerine son verin! Sosyal medya polisliği için mesai harcamak yerine yurttaşların, seçmenlerin dertlerini, sorunlarını anlamaya gayret gösterin! Basını kontrol etme ve tek tipleştirmeye çalışmak yerine, özgür ve çoğulcu bir basın için emek harcayın! İfade özgürlüğünü ve farklılıkları içselleştirin! Keza bugüne kadar hiçbir iktidarın baskı ve sindirmeyle ayakta kaldığı görülmemiştir! Bu vesileyle basına yönelik her türlü baskıyı protesto ediyor ve işten çıkarılan tüm gazeteciler başta olmak üzere mesleği ve geleceği için onurlarıyla dik duran tüm basın çalışanlarıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu paylaşmak istiyoruz."

BURSA BAROSUNA DAVA AÇILABİLİR...

AKİMED Başkanı Özcan Yazıcı'nın açıklamasının ardından sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri kısa açıklamalarda bulundu. Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın Gezi iddianamesine atıfta bulunup, olaylarla ilgili olarak 'yeni suçlu' arayışına girildiğini ifade etti. Demiröz, "Olayları dış mihrakların ya da faiz lobisinin örgütlendiği iddiası beklenen faydayı sağlamamış olmalı ki; şimdi Türkiye'den kurumlar aramaya başlamışlar. Adliye içerisinde yaptığımız basın açıklaması nedeniyle sanırım Bursa Barosu'na da bir dava açılacak ama resmi olarak henüz bir şey ulaşmadı bize. Yani bu cadı avı sözü yaşadıklarımızı doğrudan tanımlayan sözcük... Ama biz cadı değiliz ve onlar ne kadar kararlıysa biz de o kadar kararlıyız" dedi.

TMMOB İKK İl Sekreteri Fikri Düşünceli de, 'Bizler doğruyu söylemeye devam edeceğiz. Halkın çıkarları neyi gerekiyorsa bunu söylemekten geri kalmayacağız. Ekmeğimize de mal olsa..." diye konuştu.

BERHAN SONER: ARTIK VATANDAŞ GAZETECİYİM!

Kişisel sosyal medya hesaplarından Gezi Parkı protestoları sırasında paylaştığı mesajlar nedeniyle işten çıkarılan eski OLAY Gazetesi Haber Portalı Editörü ve AKİMED Yönetim Kurulu Üyesi Berhan Soner ise, işten çıkarılış sürecini katılımcılarla paylaştı. Daha önce sendikal süreç nedeniyle OLAY'dan bir kez daha işten çıkarıldığını hatırlatan Soner, Gezi Olayları ilk başladığında aktif bir Twitter kullanıcısı olmadığını ancak süreç ilerledikçe aktif biçimde kullanması gerekliliğinin ortaya çıktığını ifade etti. Soner, şöyle devam etti:

"Çünkü birçok yanlış bilgiyle birlikte doğru bilginin tümü oradan akıyordu. Twitter profilimde yazan Olay Gazetesi Haber Portalı Editörü ifadesini doğrudan kaldırıp sadece 'gazeteci' ifadesini koydum oraya. Bunu yapmamdaki amaç; bu görüşlerin kurumla hiçbir bağlantısı olmadığını ve tamamen Berhan Soner'i bağlayan görüşler olduğunu açık biçimde ortaya koymaktı. Kurumumu bir sıkıntıya sokmak gibi bir amacım olmadığını en başından bu yana belli etmiştim. Ancak kurum sıkıntıya girecek diye de doğru bildiğimden geri adım atmayacağımı dile getirmiştim."

Ülke genelinde Gezi sonrası toplumun geniş kesimleri tarafından tanınan ünlü sanatçı ve gazetecilerin işlerinden edilmesinin 'alışıldık' bir duruma dönüştüğüne de vurgu yapıp, sözlerini, "Ancak yerel bir gazetenin internet editörünün dahi kişisel hesaplarından dolayı susturulmaya çalışılması, kılçıksız biat isteğinin çok açık göstergesidir, en ufak bir pürüze dahi tahammüllerinin olmadığının göstergesidir. Benim için kaybedilmiş bir şey yok. Ben artık özgür bir vatandaş-gazeteciyim" ifadeleriyle tamamladı.

Toplantıya, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve Saymanı, kısa süre önce aynı gerekçelerle Marmarabirlik Basın Danışmanlığı görevinden uzaklaştırılan Gazeteci İhsan Bölük de katıldı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.