SON DAKİKA
Hava Durumu

Ahmet Şık'tan Bursa'da önemli açıklamalar

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Üçüncü İttifak olarak asgari müştereklerde üzerinde uzlaşılmış bir adayı destekleyeceklerini, milletvekili seçiminde ise Meclis'te güçlü bir şekilde yer almayı hedeflediklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2022 18:57
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2022 22:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Ahmet Şık'tan Bursa'da önemli açıklamalar

ZAFER OPSAR / BURSAPORT

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Cumhurbaşkanlığı seçiminde üzerinde asgari müştereklerde uzlaşılmış bir adayı destekleyeceklerini, milletvekili seçiminde ise Meclis'te güçlü bir şekilde yer almayı hedeflediklerini söyledi.

TİP Milletvekili, Gazeteci-Yazar Ahmet Şık, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nin Bursa Barosu ile ortaklaşa düzenlediği Yaşananlar Boşuna Değil - Çağdaş Söyleşiler'in konuğu oldu. Şık, moderatörlüğünü Onur Fidansoy'un yaptığı söyleşide, gazeteciler Timur Soykan, Hakkı Özdal, Bahadır Özgür ve Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte kaleme aldıkları Sedat Peker’in ifşalarına dönük Türkiye İşçi Partisi Araştırma Raporu’nun yer aldığı ‘Duvar’ kitabını anlattı, soruları yanıtladı.

Duvar kitabında, açıklama ve iddialarıyla tüm Türkiye'nin dikkatle takip ettiği suç örgütü lideri Sedat Peker'in ifşa ve iddialarından hareketle bu dönemin suçlarına dair ifşaatları biraraya getirdiklerini belirten Ahmet Şık, toplumun hafızasına ilişkin bir hatırlatmada bulunmak istediklerini söyledi. Ülkeyi yönetenlerin, suç işleyenlerin toplumun hafızasızlığından yararlandıklarına dikkat çeken Şık, "Bu toplumda bir hafıza sorunu var. Sedat Peker'in milyonlarca izlenen videolarında ismi ilk geçen Mehmet Ağar'dı. Şimdi hiç ondan bahsediliyor mu? Unutuldu. Bu ifşa, itiraf, iddialar süreci başladığında bir heyecan yarattı. Bu iktidarın suç ilişkileri ile birlikte yediği herzelerin ifşası anlamında bir heyecan yarattı. Gazetecilik açısından da yıllardır duyduğumuz, bildiğimiz, bir şekilde kulağımıza çalınan iddialar, olayın faillerinin kim olduğu ile birlikte bir itirafnameye dönüşmüştü. Oturduk dedik ki ‘Biz bunu kayıt altına almalıyız. Biz gelecekte yargının harekete geçeceği suç ilişkilerine dair savcıların işini kolaylaştırmak için ortaya bir kitap koyduk" diye konuştu.

'Duvar kitabı gelecekte savcılara yardımcı olacak'

Gazeteci olarak Sedat Peker ile birkaç kez telefonda görüştüğünü anlatan Ahmet Şık, Peker'in içinde bulunduğu camia açısından çok donanımlı biri olduğunu, insanları zekasına hayran bıraktığını ifade etti. Peker'in çektiği videolarda "40 yaş altına sesleniyorum" diyerek toplumun hafızasızlığına işaret ettiğini belirten Şık, Peker’in itiraf, ifşa ve iddiaları ile ilgili TBMM’ye verilen araştırma önergelerinin iktidar blogu tarafından reddedildiğini hatırlattı. Toplumsal hafızanın korunması ve yeni bir siyasi iklimde gerçekleşebilecek yargılama sürecine katkısı olması fikrinin Duvar kitabı ile sonuçlandığını belirten Şık, şunları söyledi:

"Bütün bunların sonunda karşımıza bir haydut romantizmi ile kahraman muamelesi yapılan biri çıktı. Sedat Peker tek başına hareket etmiyor. Devlet içinde sırtını yasladığı bir yapı var o yapı konuşmasını istediği için konuşuyor. Eğer yalnız olsaydı öldürülmüş olurdu. Sedat Peker anlattıklarının sol muhalif kesimler tarafından sahiplenilerek toplumsal bir tepkinin oluşacağını biliyor. Peker’in bizzat kontrgerilla örgütü içinde yer almış ve bugün derin devlet artığı bir mafya olduğu akıllardan çıkarılmamalı. Peker videolarında gelmesi muhtemel bir iktidara da CV bırakıyor. Buna dikkat çekmek istiyorum.

Türkiye’de çoğunluk olmaya dayalı bir parlamenter sistem var. Hep duyarsınız; ‘AKP ve MHP oyları ile reddedildi' diye. Çünkü halk yararına olan her şey iktidar blogunun oylarıyla reddediliyor. Neden, çünkü çoğunluk onlar. Bu konu ile ilgili de bir komisyon kurulması önerisi yine AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Arkadaşlara dedik ki biz bunu parti olarak yapabiliriz. Biz bunu raporlaştıralım diye yola çıktık. Mevzu o kadar derin ki ve sadece Sedat Peker’in anlattığından da ibaret değil. Yazdıkça derinleşti. Kitap aslında sadece belirli bir dönemi anlatıyor. Bu dönemin suçlarına ilişkin ifşaları geçmişe dönük hatırlatmalarla ortaya koymaya çalıştık ve adıyla müsemma bir şey çıktı, biraz tuğla kalınlığında oldu.”

Türkiye’de benzer süreçlerde yaşananların çok çabuk unutulabildiğini, Peker’in heyecanla beklenen ve milyonlarca kişinin takip ettiği ifşalarında yer verdiği isimlerin de bugün gündem olmadığını, iktidar güdümündeki yargının da bu itiraf ve ifşalar karşısında adım atmadığını hatırlatan Şık, toplumsal muhalefetin güçlü olmasının ve temiz toplum talebinin güçlü bir şekilde ifade edilebilmesinin önemine değindi.

TİP Milletvekili Gazeteci-Yazar Ahmet Şık, ÇGD Bursa Şubesi Lokalinde söyleşiye katıldı

'Susurluk'un hesabı sorulsaydı bugünler yaşanmazdı'

1996 yılında siyaset-mafya-derin devlet ilişkilerini ortaya saçan Susurluk'taki kazayı hatırlatan Ahmet Şık, o dönemde "Aydınlık için bir dakika karanlık" eylemleri ile temiz toplum çağrılarının yükseldiğini, bu eylemlerin askeri lojmanlara ve polis lojmanlarına kadar uzandığını hatırlattı. Şık, "Susurluk'ta ortaya saçılan kirli ilişkiler kışlanın kapısına dayanınca 28 Şubatçılar tarafından sahte bir 'şeriat' paranoyası yaratılarak Refahyol hükümeti hedefe oturtuldu ve bunun önü kesildi. Bunun için de medya kullanılarak toplumsal rıza üretildi. Biz o dönem Susurluk'un hesabını sorabilseydik, bugünleri yaşamazdık" dedi. Türkiye'de yargı ve medyanın görevini yapmadığını ifade eden Şık, geçmişteki yargının bugün yargısına göre görece biraz daha iyi olduğunu kaydetti.

Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen TİP Milletvekili Ahmet Şık, bu konuda dikkatli bir dil ve yaklaşıma ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu konuda Suriye'de yaşanan iç savaş ve iktidarın bu konudaki tutumunun sorgulanması gerektiğini ifade eden Şık, Suriyeli sığınmacıların önemli bölümünün dönmeyeceğinin görüldüğünü, bu durumda yapılması gerekenin bu insanların Türkiye ile entergrasyonunun sağlanması olduğunu kaydetti.

'Üçüncü İttifak'ın güçlü olmasını sağlamak lazım'

Sorular üzerine seçim ve ittifak konusuna da değinen Şık, muhalefetin çıkaracağı cumhurbaşkanı adayını asgari ilkelerde anlaşıldığı takdirde kendilerinin de destekleyeceğini söyledi. Aday ismi üzerinde durmadıklarını, aday olacak kişinin nasıl bir ilke ve temsiliyet üzerine oturduğunun önemli olacağını vurgulayan Şık, parlamentoda gücün tek elde toplanmaması gerektiğini, gücün dağılımı açısından kendisine solcu, demokrat diyenlerin TİP’in de içinde bulunacağı Üçüncü İttifak'a oy vermeleri çağrısında bulundu. Sol ittifakın Meclis'te etkin olmasının sağlanması gerektiğini kaydeden Şık, güç dağılımı olmadığı takdirde değişiminin ülkede bir dönüşüm yaratmayacağını söyledi.

Anketlere itibar etmediğini, toplumsal muhalefetin örgütlü ve birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Ahmet Şık, 17-25 Aralık, Fuat Avni, ABD'de görülen Halkbank-Rıza Sarraf Davası ile Sedat Peker'in ifşalarının ardından kenara çekilerek iktidarın yıkılacağı beklentisine girildiğini ancak bunun olmadığını söyledi. Toplumsal muhalefetin hiç beklendigi gibi olmadığını dile getiren Şık, sandık güvenliğinin en önemli konu olduğunu söyledi. "Sandıkları ve seçmeni seçeneksiz bırakmayacağız" diyen Şık, Kürt siyasi hareketi yok sayılarak, görmezden gelinerek demokrasi mücadelesi  verilemeyeceğini ifade etti.

Söyleşinin sonunda Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun ve ÇGD Bursa Şubesi Başkanı Rabia Deniz, TİP Milletvekili, Gazeteci-Yazar Ahmet Şık’a plaket takdim etti. Şık, söyleşinin ardından ‘Duvar’ kitabını okurları için imzaladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.