SON DAKİKA
Hava Durumu

Yazar Şakacı: Nilüfer’de kadınlar çok şanslı

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” etkinliğine konuk olan Figen Şakacı, Kesekli Tarla kitabı üzerine kadınlarla söyleşi gerçekleştirdi. Şakacı, Nilüfer Belediyesi’nin edebiyata tutkuyla bağlı olduğunu ve bunu her kesime yaymaya çalıştığını belirterek, “Nilüferli kadınlar çok şanslı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2022 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2022 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yazar Şakacı: Nilüfer’de kadınlar çok şanslı

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün  kırsal bölgelerde yaşayan kadınları, kitapla ve yazarlarla buluşturduğu “Kadın Hayat Yakın” buluşmaları pandemi nedeniyle verilen aradan sonra tekrar başladı. Aranın ardından gerçekleşen yazar buluşmasının konuğu Figen Şakacı oldu.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından daha önceden kendilerine verilen Figen Şakacı’nın “Kesekli Tarla” kitabını okuyan Nilüferli kadınlar, düzenlenen etkinlikte de yazarla bir araya geldi. Daha önce kırsal mahallelerdeki bütün kadınların biraraya geldiği yazar buluşmasına bu defa kadınlar gruplar halinde Uğur Mumcu Sahnesi’nde ağırlandı. Bu ilk buluşmada Dağyenice, Misi, Demirci, Çalı, Atlas gibi 12 mahalleden toplam 270 kadın yer aldı. Diğer mahallelerdeki kadınlar da yine ayrı gruplar halinde farklı yazar ve kitaplarıyla buluşacak.

Kadınların ilgi gösterdiği Figen Şakacı’nın söyleşisini Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız ile Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala da ilgiyle takip etti. Yazar Figen Şakacı, Kesekli Tarla kitabının yanı sıra yazarlık serüveni, Pala Hayriye ve Bitirgen adlı kitaplarına da değindi.

“Yılın Yazarı” projesi kapsamında 4 yıl önce de Nilüfer Belediyesi’nin davetiyle Bursa’ya geldiğini belirten Figen Şakacı, gördükleri karşısında yaşadığı şaşkınlığı dile getirerek, Nilüfer Belediyesi’nden övgüyle bahsetti. Nilüfer Belediyesi’nin edebiyata tutkuyla bağlı olduğunu vurgulayan Şakacı, “Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı işleri görünce büyük şaşkınlık yaşadım. Sanki Türkiye’de değil gibi. Bu kadar edebiyat sevdasını, içtenlikle ve içselleştirerek bu sevgiyi herkese aşılamak için canla başla çalışıldığını Nilüfer’de gördüm. Nilüfer Belediyesi’nin, yurttaşları edebiyat dünyasının bir parçası gibi hissettirmek için tutkuyla bu işi yaptığını gördüm. Bunun için Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’ne ve emeği geçenlere, yazmayla ömrünü geçirmiş, edebiyat aşkıyla bu yaşa gelmiş biri olarak samimiyetle teşekkür ediyorum. Nilüferli kadınlar çok şanslısınız” diye konuştu.

Çocuk yaşlarından itibaren edebiyata ve okumaya tutkuyla bağlı olduğunu, edebiyatta, ne anlatıldığından ziyade, nasıl anlatıldığı şiarını edindiğini ifade eden Figen Şakacı, “Ancak yazmaya başladığımda asıl hünerin dil olduğunu fark ettim. O dili yaygınlaştırmaya, okurların evlerine sokmaya çalıştım” dedi.

Kesekli Tarla kitabının yazın hikayesini katılımcılarla paylaşan Figen Şakacı, kendi edebiyat serüveninde bir sorunun, bir derdin peşine düşmeden, yazmadığını söyledi. Şakacı kitabı hakkında da şöyle konuştu: “Kesekli tarla, annemin meşhur sözlerinden biridir. Annem, kendini çok başarısızlığa uğramış hissettiğinde dünyaya suçu atardı. O, ‘Tarla mı kesekli yoksa ben mi yürümeyi bilemedim’ derdi. Bir şeyleri beceremiyoruz ama belki hepsi de bizim suçumuz değildir. Tarlaya hiç laf etmeyecek miyiz yani? Başımıza gelen her şey bizim suçumuz, hatamız, eksiğimiz olabilir mi? Yaşadığımız hayata baktığımız zaman bize neler oluyor? Bize ne yapıyorlar ya da ne yapmıyorlar? Yeterince sevilip, şefkat gördük mü? Nasıl büyüdük? Bu ülkede kadın olmak ne demek? Bu sorulara kafayı çok taktım. İşte bu sorular bana yazdırıyor. Bir sorunun, bir derdin peşine düşmeden bir şey yazmayı, kendi edebiyat serüvenimde beceremedim. Anlatacak bir derdim yoksa, yazmamayı seçtim. Sadece mesele ettiğim şeyleri anlatmaya çalıştım.”

Kesekli Tarla kitabında baba oğul çatışmalarını ve evlilik sorunlarının içine girerek, yarattığı karakterleri dillendirmeye çalıştığını söyleyen Figen Şakacı, “Ömrümüz, çer çöpleri ayıklamakla geçiyor. Bir düzlüğe, pürlüğe, temizliğe varıyor muyuz ben de bilmiyorum. Sadece onu temizlemenin kendisi, bizi hayatta ve ayakta tutuyor. Bu kitapta yer alan 22 öykünün her birinin 3 yıla, 5 yıla yayılan süresi oldu. 13 yıl bir tane hikayeyi yazmak için bekledim. Bir yas hikayesi yazmayı bekledim. Ama yas hikayesi yazmak için de yasınızı tamamlamış ve bitirmiş olmanız gerekiyormuş. Benim bunu anlamam 13 yıl sürdü” ifadelerini kullandı.

Yazar Figen Şakacı, söyleşinin son bölümünde kadınların kitapla ilgili sorularını da yanıtladı. Söyleşinin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, yazar Figen Şakacı’ya anmalık vererek, keyifli söyleşi için teşekkür etti.

Kadın Hayata Yakın projesinin uzun yıllardır süren anlamlı bir etkinlik olduğuna değinen Başkan Turgay Erdem, “Bu, etkinliğimizin amacı sadece kitap okutmak değil, kadınların dayanışmasını, birlikte ve hayatın içinde olmalarını istediğimiz çok güzel bir proje. Sizler gibi cesaretli kadınlar olması bizim için çok değerli. Bizim erkek egemen olma gibi bir tutkumuz yok. Biz birlikte, hep beraber bir güç olarak devam etmeyi istiyoruz” diye konuştu.

Figen Şakacı, günün sonunda Kesekli Tarla kitabını katılımcılar için imzaladı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.