SON DAKİKA
Hava Durumu

Tahirağa Hamamı ayağa kalkacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya ilçesindeki 200 yıllık Tahirağa Hamamında restorasyon çalışması başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2013 00:54
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2013 00:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Tahirağa Hamamı ayağa kalkacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hamam önünde düzenlenen törende, Mudanya'da ecdadın emaneti bir mirası ayağa kaldıracaklarını söyledi.

Restorasyonun kısa sürede tamamlanacağını ve bu yapının, kültürel ve sosyal hayata renk katacak güzel bir buluşma merkezi olacağını dile getiren Altepe, şöyle devam etti:

"Hamam 1800'lü yıllarda o dönemin meclis üyesi Tahir Ağa tarafından yaptırılmış. Yaklaşık 200 yıllık yükü üzerinde taşıyor ve gerçekten yıpranmış. Günümüze kadar ulaşan yapı iki bölümden oluşuyor. Yani çifte hamam, plan aşamasında imal edilmiş. Günümüzde bir bölümü işlevini sürdürmekteydi. Hamamın ana yapısının cepheleri ağırlıklı olarak moloz taştan, ikinci mekan, soyunmalık bölüm ise sıvalı ve boyalı. Çatı kaplaması hem alaturka kiremit hem de Marsilya kiremitinden oluşsa da şu anda özgünlüğünü yitirmiş. Bu restorasyonla özgünlüğüne kavuşmuş olacak."

Güncel malzemeler kullanılarak geçmişe ait bir izlenim oluşturulmayacağını, binanın özgün malzemelerinin anlaşılmasının, yeni yapılanmayla ayırt edileceğini ifade eden Altepe, Tahirağa Hamamının, birinci grup anıtsal yapı niteliğiyle tescilli olduğu bilgisini verdi.

Altepe, hamamın, Büyükşehir Belediyesi uhdesinde olduğunu bildirerek, "Hedefimiz, bu yıl sonunda burayı hizmete açmaktır. Bu eserler için ne yapsak azdır. Bunlar ecdadımızın bizlere emaneti. Bizler de buraları canlandırıp özgün kimliğiyle gelecek kuşaklara miras bırakacağız" ifadesini kullandı.

Daha sonra katılımcılar, binada başlatılan restorasyon çalışmalarını inceledi.

Törene, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk ile vatandaşlar katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.