SON DAKİKA
Hava Durumu

'Nazım’ın Servinaz’ı' Bursa’da izleyicisi ile buluştu

Usta Şair Nazım Hikmet Ran’ın yaklaşık 11 yıl tutuklu kaldığı Bursa Cezaevi yıllarında özel izinle gittiği ve Piraye ile buluştuğu Servinaz Otel ve Hüsnü Güzel Bahçesi hatıraları, BursaMuhalif’in çektiği Nazım’ın Servinaz’ı belgeseli ile ölümsüzleşti.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2022 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2022 08:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Nazım’ın Servinaz’ı' Bursa’da izleyicisi ile buluştu

BursaMuhalif tarafından hazırlanan 'Nazım'ın Servinaz'ı' belgeseli Nilüfer Kent Konseyi’nin katkıları ile 3 Fidan Parkı’nda gerçekleşen açık hava gösterimi ile 21 Haziran Pazartesi günü ilk kez seyircisi ile buluştu. Usta şair Nazım Hikmet Ran'ın Bursa Cezaevi'nde kaleme aldığı şiirlerinin de yer aldığı belgeselde, şairin Bursa’ya dair yaşadığı anıları, özel izinle gittiği ve Piraye ile buluştuğu Servinaz Otel ve Hüsnügüzel anıları anlatıldı. Belgeseldeki canlandırmalarda Tolunay Gezeroğlu ( Nazım Hikmet), Cansu Yılmaz(Piraye), Mehmet Kerem Taşkeser (Memed Fuat) ve Masal Köroğlu (Leyla Taşkın) rol alıyor.

Nilüfer Kent Konseyi katkıları ve Zehra Nur Değirmenci’nin sunumu ile 3 Fidan Parkı’nda gerçekleşen belgesel gösterimi öncesi konuşan BursaMuhalif Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ozan Kaplanoğlu, 9 yıl önce kolektif bir anlayış ile çıktıkları yolda bir kez daha kolektif emekle yeni bir üretim ortaya koyduklarının söyledi. Bursa Muhalif ekibi olarak haberlerini takip ettikleri kurumları ve okuyucuları ilk kez kendi etkinliklerine davet ettiklerini ve okuyucu ile özel bir günde yüz yüze ilk buluşmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Kaplanoğlu, Bursa için önemli bir değer olan Nazım Hikmet’in anılarını işleyen belgeselin Nazım’ın hatıralarının yaşatılması gibi bir önermesinin de bulunduğuna dikkati çekti.

"Önermesi ve talebi olan bir belgesel ortaya koymaya çalıştık"

Kaplanoğlu şöyle konuştu:

“Servinaz ve Hüsnü Güzel bahçeleri neredeyse herkesin anılarının olduğu bir yer. 2018’de burayla ilgilenmeye başlamıştık. yaklaşık 6 ay önce belgesel fikri oluştu. Yoğun bir çalışma ile Haziran ayında yitirdiğimiz tüm aydınlarımızın anısını yaşatmak adına bu belgeseli ortaya koyduk. Aynı zamanda bir önermesi ve talebi olan bir belgesel ortaya çıkarmaya çalıştık. Nazım şirilerini yazarken sadece hissiyatını ortaya koymadı. İnsanları haksızlıklara karşı ses çıkarmaya, mücadele etmeye çağırırdı. Biz Bursa muhalif olarak kurulduğumuz günden beri mücadele edenlerin yanında yer aldık. Bunu yapmamızın gerekçesinin Nazım’ın şiirlerini yazma gerekçesi ile örtüştüğünü düşünüyorum."

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş ise, “Bu kent Nazım’ı çok seviyor. Nazım da bu kenti çok sevdi. BursaMuhalif’i kent hakkı, ken mücadelesi konusunda katkılarından dolayı çok önemsiyoruz. Bu kolektif akılla bizim yanımızda duran ekibe çok teşekkür ediyoruz. Sadece haberleri ile değil, Bursa’nın sosyal ve entelektüel hayatına katkı sağlayan çalışmalarının olması da bizim için çok keyif verici bir şey.” dedi.

"Karamsarlık değil mücadele zamanı"

Etkinliğe katılarak destek veren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, Nazım Hikmet’in anılarının kolektif bir çalışma ile belgeselleştirilmesinin Bursa için çok önemli olduğunu söyledi. Sarıbal, içinden geçtiğimiz günlerin ekonomik ve sosyal açıdan yıkıcı, demokrasi ve adalet açısından ise yakıcı günler olduğunu, ancak karamsarlığın değil mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yaklaşık 45 dakikalık belgesel film gösterimi gerçekleşti. Ardından müzisyen Nazım Demir’in bağlaması ve seslendirdiği türkülerle kulakların pasını sildiği gecede Burak Demirci de kısa bir şiir dinletisi sundu. (Bursa Muhalif)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.