SON DAKİKA
Hava Durumu

Halikarnas Mozolesi'nin İzinde; Bursa Buluşması

1850'li yıllarda Bodrum'dan parçalar halinde İngiltere'ye götürülen Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Halikarnas Mozolesi’nin ait olduğu topraklara geri getirilmesi için başlatılan imza kampanyası Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nin TÜLOV ile yaptığı işbirliği ile Bursa'da devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2025 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2025 14:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Halikarnas Mozolesi'nin İzinde; Bursa Buluşması

1850'li yıllarda parçalar halinde İngiltere'ye British Museum'a götürülen Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olarak bilinen Halikarnas Mozolesi’nin ait olduğu topraklara, Bodrum'a geri getirilmesi için başlatılan imza kampanyası Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nin TÜLOV ile yaptığı işbirliği ile Bursa'da devam ediyor.

Mozolenin parçalarının Türkiye'ye geri getirilmesi için Bodrum'da imza kampanyası başlatan Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nin desteği ile imza kampanyasını Bursa'ya taşıdı. Türkiye'nin çeşitli illerinde devam edecek olan imza kampanyasında toplanacak imzalar ile mozolenin parçalarının Türkiye'ye getirilmesi için girişimlerde bulunulacak.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) devam eden imza kampanyasına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren destek verdi. İmza kampanyasına akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, gazeteciler, yöneticiler ve duyarlı vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

ÇGD Bursa Şubesi Başkanı Yüksel Baysal, Halikarnas Mozolesi’nin parçalarının daha önce Avukat Remzi Kazmaz'ın girişimiyle İngiltere'den istendiğini ancak girişimin bu konuda Padişah Abdülmecid'in fermanı olduğu gerekçesiyle sonuçsuz kaldığını ancak buna ilişkin bir fermanın da bulunamadığını söyledi. İmza kampanyası sonunda konunun uluslararası bir dava konusu olacağını ifade eden Baysal, "Bu toprakların malı olan bu eser ait olduğu topraklara getirilecek." dedi.

Fotoğraf Kaynak: dunyaninyediharikasi.net

TÜLOV'dan imza kampanyasıyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

"Hatırlanacağı üzere, Bodrum’da Halikarnas Mozolesi’nin geri getirilmesi için başlatılan büyük mücadelenin bir parçası olarak, bu süreç Herodot Kültür Merkezi’nde, Avukat ve Belgesel Yönetmeni Remzi Kazmaz’ın yönetmenliğini yaptığı 'Antik Halikarnassos' belgesel gösterimiyle başlamıştı. Bodrum’daki bu program, TÜLOV Kültür Sanat Komitesi Başkanı Fikriye Erdoğan ve TÜLOV Bodrum Başkanı Mustafa Duru tarafından yürütülmüştü.

Bursa’daki etkinlikte yapılan konuşmalarda, Halikarnas Mozolesi’nin dünya kültürel mirasındaki yeri ve British Museum’da sergilenen parçalarının iadesi için yürütülen hukuki süreç ele alındı. Katılımcılar, Bodrum’da başlayan bu mücadelenin Türkiye genelinde büyüyerek uluslararası platformlara taşınacağını vurguladılar. Bursa’dan gelen güçlü destek, kampanyanın ulusal çapta daha da genişlemesine katkı sağlamıştır.

Halikarnas Mozolesi, Anadolu topraklarının en önemli kültürel miraslarından biridir. Kral Mausolos’un anısına inşa edilen ve Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olarak kabul edilen bu eşsiz eser, yüzyıllardır ait olduğu topraklardan uzak, British Museum’da sergilenmektedir. Bugün bizler, tarihimize sahip çıkarak, Halikarnas Mozolesi’nin yurduna dönmesi için mücadelemizi coşkuyla sürdürüyoruz!

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Orçun Şahin ve Merve Horzum, Bursa’daki imza kampanyasını yürüten genç isimler olarak öne çıktı. Genç mücadeleci ruhlarıyla Halikarnas Mozolesi’nin yurduna dönmesi için verdikleri katkı, TÜLOV’un genç kuşaklarının bu tarihi mirasa sahip çıkmadaki kararlılığını bir kez daha göstermiştir.

Bizler TÜLOV Bodrum olarak, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren’e, Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne ve bu süreçte emeği geçen tüm TÜLOV gönüllülerine, ayrıca bu tarihi mirasa sahip çıkmak için mücadele eden herkese desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Halikarnas Mozolesi’nin ait olduğu topraklara geri dönmesi için mücadelemiz kararlılıkla devam edecek!"

Mozolenin Bodrum'da kalan parçaları

1850'li yıllarda parça parça İngiltere'ye götürüldü

1846 yılında Osmanlı Padişahı Abdülmecid'ten aldıkları izinle Bodrum'da araştırma yapan ve Halikarnas Mozolesi’ni kalıntılarını Bodrum Kalesi'nde keşfeden İngiliz arkeologlar buldukları parçaları British Museum'a götürdüler.

Kral Mausolos'un anısına M.Ö. 350'li yıllarda inşa edilen anıt mozole, depremler sonucunda zarar gördü ve Ortaçağ'da tamamen yıkıldı. Kalan parçalar, Bodrum Kalesi'nin inşasında kullanıldı. Bugün, mozolenin bazı kalıntıları Bodrum'da ve British Museum'da sergileniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.