SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'ya göç ve yurdu simgeleyen anıtlar

Osmangazi Belediyesi tarafından Bursa'ya göç edenler anısına yaptırılan 'Göç ve Yurt' heykelleri törenle açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2019 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2019 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'ya göç ve yurdu simgeleyen anıtlar

Osmangazi Belediyesi şehrin önemli bulvarlarından biri haline gelen Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerine şehrin göç tarihini simgeleyen 'Göç ve Yurt' heykellerini törenle açtı.

Bulvarın Yunuseli girişinde yer alan kavşak üzerine inşa edilen 9 metre 44 santimetre sütun yüksekliğine sahip Göç Heykeli'nde bronzdan yapılmış leylekler bulunuyor. 7 metre 60 santimetre yüksekliğinde kuş evi olarak tasarlanan Yurt Heykeli ise Hamitler çıkışında bulunan kavşak üzerine dikildi. Osmanlı Dönemi'nin izlerini taşıyan iki anıt eser, Bursa mermerinden yapılmasıyla dikkat çekiyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar açılış töreninde yaptığı konuşmada, şehrin mayasını oluşturan göç tarihini, Göç ve Yurt anıtları ile taçlandırdıklarını belirtti. Belediye olarak, tarihe ve şehre sahip çıktıklarını ifade eden Dündar, "Bursa, 50 yıldır hızlı bir yapılaşma içine girmiş ve plansız gelişerek yeşilini kaybetmiş. Şimdi bunları yeniden ayağa kaldırmaya, tarihi dokuyu yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte yeni caddeler, kültür merkezleri, parklar açarak mahallelerin yaşanabilir hale gelmesini sağlıyoruz. 2009'dan bugüne Yunuseli bölgesinin gelişmesinde ciddi bir başarı yakaladık. Özellikle Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı asfaltıyla, alt yapısıyla, tretuvarıyla, kaldırımıyla örnek bir cadde oldu. Aynı zamanda bu caddede ilk defa Fransa'da uygulanan trafik lambası olmayan kavşak uygulamasını yaptık. Bu uygulamayı devam ettirerek, trafiğe yeni bir model getireceğiz" dedi.

Bölgedeki mimarinin gelişmesiyle dönemin sosyal yaşamını yansıtan çizgileri ortaya çıkardıklarını kaydeden Dündar, şunları söyledi:

"Şehrimize değer katacak çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Bursa'mız, 1326 yılından itibaren 1530-1570 yılları arasında Anadolu'daki ayaklanmalarla, 1880'li yıllarda yaşanan savaşlar nedeniyle Rumeli ile Kafkasya'dan, 1923'te Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan Mübadelesiyle, 1950-1989 yıllarında ise Bulgaristan göçleri almış. Tüm bu göçlerle gelenler birbirleriyle kaynaşmış, birlik ve beraberlikle yaşamış. Bizler de bu hikaye ile yeni gelişim gösteren bölgelerde şehre, caddelere estetik katan bir eser olsun istedik. Bunun üzerine anıtımızı 19. ve 20. yüzyılda yaşamak için Bursa'ya göç edenlerin anısına tasarladık. Eserlerimizin, caddenin gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin. Göç ve Yurt Anıtlarımız, kardeşliğin en güzel örneğinin yaşandığı Bursa'mıza hayırlı olsun."

Heykeltıraş Nilhan Sesalan da anıtların yapımının 10 ay sürdüğü bilgisini verdi.

Anıtların mimari özellikleri

"Göç" ve "Yurt" anıtları özellikle 19 ve 20'nci yüzyıllarda Bursa'ya göç edenlerin anısına tasarlandı.

Göçün simgesi "leylek" figürü kullanılarak yapılan "Göç" anıtı, mimarisi ve anlamı ile Osmanlı döneminin izlerini de taşıyor. Anıtta kullanılan dikili taş sütun, göçen leylekleri tehlikelerden koruyan sembol olarak yer alıyor.

"Yurt" anıtında, dört sütun üzerine yerleştirilen, kuş evi de içinde bulunan farklı yönlere yerleştirilmiş dört kuş, dört bir yandan gelerek Bursa'yı yurt tutanları simgeliyor.

9 metre 40 santimetre boyundaki "Göç" anıtı ve 7 metre 66 santimetrelik "Yurt" anıtı, birlik, beraberlik ve kardeşliği sembolize ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.