SON DAKİKA
Hava Durumu

YKKED: Biz kadınlar yastayız, acılıyız, öfkeliyiz!

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde deprem bölgesinde yaşayan kadınların mücadelelerine değindi. Akköprü, "Biz kadınlar, yastayız, acılıyız, öfkeliyiz!" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2023 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2023 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
YKKED: Biz kadınlar yastayız, acılıyız, öfkeliyiz!

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği'nden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, depremin milyonlarca insanı etkilediğini belirterek "Biz kadınlar, yastayız, acılıyız, öfkeliyiz!" dedi. 

Akköprü, "Doğal afetin üzerine eklenen iktidarın; sermayeden, kentsel ranttan yana kapitalist politikalarına, insan hayatını hiçe sayan imar uygulamalarına, bir de liyakatsizlik eklenince yıkım çok daha büyük oldu." sözleriyle konuşmasına devam etti. Afetlerin etkilerini tüm kriz durumlarında olduğu gibi kadınların ve çocukların üzerinde daha ağır yaşandığını belirten Akköprü, sözlerine şöyle devam etti:

"İktidar kurumları kadınlara ve çocuklara reva gördüğü gerici politikalarını hemen uygulamaya koymaktan geri durmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı; depremzede çocukların evlat edinen kişiyle evlenme engeli bulunmadığına dair tecavüz ve istismarı meşrulaştıran fetvalar vermekten, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kimsesiz kalan çocukları taciz, tecavüz, istismar ve şiddet ile anılan tarikat ve cemaatlere teslim etmekten utanmıyor. Bakan Derya Yanık; sorumluluğu kendi bakanlığında olan depremzede çocuklarımızın akıbetiyle ilgilenmediğini, bilgi sahibi olmadığını, beyanlarıyla gözler önüne sermiştir. Depremin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen kimliklendirme işleminin tamamlanamadığını, çocukların önemli bir kısmının sağlık kuruluşlarında olduğunu varsaydıklarını belirterek bir skandala imza atmış ama istifa etmeyi aklına bile getirmemiştir."

'AFET BÖLGESİNDE 226 BİN HAMİLE KADIN BULUNMAKTA'

AFAD’ın ihtiyaç listelerinde dahi kadına yer vermediğini hatırlatan Akköprü, "Her fırsatta ‘en az 3 çocuk’ isteyenler afet bölgesinde, gebe ve emziren kadınları kaderine terk etti. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu raporuna göre afet bölgesinde tahminen 226 bin hamile kadın bulunmakta ve bunlardan 25 bininin gelecek ay doğum yapması bekleniyor. Bunun için alınan hiçbir önlem olmadığı gibi, kadınlar sağlık hizmetlerine, en temel ihtiyaçları olan hijyen malzemelerine, tuvalete, banyoya, temiz iç çamaşırına, istenmeyen hamileliği önleyici metalara ulaşamıyor." diye konuştu.

Akköprü, "Bu 8 Mart’ta acımızı da yasımızı da yaşayacağız ama öfkemizi mücadelemize ve dayanışmaya yönlendireceğiz" cümlesiyle açıklamasını tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.