SON DAKİKA
Hava Durumu

Mudanya'da Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri başladı

Mudanya Belediyesi’nin, Mudanya Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri başladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2022 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2022 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mudanya'da Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri başladı

Mudanya'da üç gün sürecek olan “Dünyayı Kadınlar Değiştirir” etkinliği, pek çok akademisyen, gazeteci, yazar ve aktivisti söyleşi, tiyatro, belgesel, konser ve sergi ile dolu programda bir araya getirdi.

Etkinlik, Dereköylü kadınların ve Mudanya Belediyesi Hobi Sanat Atölyesi kursiyerlerinin el sanatları sergisinin açılışıyla başladı. Açılışta Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Mudanya İlçe Başkanı Ömer Aydın, İlçe Kadın Kolları Başkanı Nilgün Arslanoğlu, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tijen Sözeri kurdeleyi kursiyerlerle birlikte kesti.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde devam eden programın açılış konuşmasını Fenerbahçe Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevinç Serpil Aytaç yaptı. Kadının toplumdaki yerinin korunması için 8 Mart’ın onurlu anısının yaşatılması gerektiğine vurgu yapan Aytaç, “Ülkemizde okuduğumuz her haber, gazetelerde gördüğümüz her fotoğraf içimizi acıtıyor. Kadınlar hemen hemen her gün aklın ve vicdanın kabullenemeyeceği şekilde katlediliyor. Her 4 kadından biri şiddete uğruyor. Son 7 yılda kadınlara uygulanan şiddet 14 kat artmış durumda. İmzaladığımız ancak çiğnediğimiz sözleşmeler, bunun yanı sıra çıkardığımız fakat uygulayamadığımız yasalar sorunu çözmüyor. Herhangi bir inanç sistemi, siyasi anlayış gelenek, töre bu cinayetlerin sebebi olamaz. Kadın haklarının insan haklarından ayrı değerlendirilmesi düşünülemez. İnsan haklarının temel ilkesi olan eşitlik, fırsat eşitliğiyle desteklenmedikçe kadın ve erkek arasında fiili eşitliğin fiili olarak sağlanması mümkün değildir. Eksik olan, birlikte yaşama kültürümüz. Talebimiz kendimizi, sokakta, evde, iş yerinde güvende hissedeceğimiz bir ortam” diye konuştu.

Prof. Dr. Sevinç Serpil Aytaç’a teşekkür eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, adil, eşit, cinsiyetsiz kentler oluşturmak, kadınların güvende hissedeceği toplumsal alanları tasarlamak, kadının kent ekonomisinde ve sosyal hayatta varlığını artıracak projeler oluşturmak için çalıştıklarını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Melis Oğuz ve Doç. Dr. Selda Tuncer, “Kent, Mekan ve Toplumsal Cinsiyet”, Dr. Seran Demiral ve Dr. Öznur Karakaş da “Bilim, Teknoloji ve Toplumsal Cinsiyet” oturumunda konuştu. İlk gün etkinlikleri Yudum, Damla ve Tamara Şahin tarafından kurulan Samida konseriyle son buldu. Samida, şarkılarını Mütareke Meydanı’nı dolduran Mudanyalılarla birlikte söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.