SON DAKİKA
Hava Durumu

Kadınlardan iktidara: İstanbul Sözleşmesi bizimdir

Bursa Kadın Platformu öncülüğünde kadınlar, 'İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Vazgeçmiyoruz!' demek için bir kez daha bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2021 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2021 18:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kadınlardan iktidara: İstanbul Sözleşmesi bizimdir

Bursa Kadın Platformu çağrısıyla Kent Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı eylem gerçekleştirdi. 

'İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Vazgeçmiyoruz!' konulu basın açıklamasına HDP Bursa İl Eş Geneş Başkanı Ceylan Erol Erdoğan ve CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş da katıldı.

Bursa'nın ilçelerinde kadın buluşmalarının devam ettiği ve edeceğinin vurgulandığı basın açıklamasını Bursa Kadın Platformu adına Filiz Tali ve Emek Saymaz okudu. 

Kadınlar, basın açıklamasına "Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Susma, haykır! Kadınlar öldürülmesin" sloganları ve alkışlar eşliğinde katılım gösterdi. 

"Erkekler açıkça cesaretlendiriliyor"

Türkiye'de yaşanan kadın cinayetlerine değinen Filiz Tali, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Şiddetin failleri ya cezasız kalıyor ya da kısa sürede serbest bırakılıyorken şiddete uğrayan kadınlar ise suçlanıyor, itibarsızlaştırılıyor. Erkekler açıkça cesaretlendiriliyor. Şüpheli ölümler ve intiharlar dışında yalnızca basına yansıdığı ve kadın örgütlerinin tespit edebildiği kadarıyla 2020 yılında en az 284 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre 2019 yılında 41 bin 363 koruma başvurusu reddedildi. Fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığı halde kurumsal başvuruda bulunan kadın oranı yüzde 11. Yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğruyor. LGBTİ+ yönelik ayrımcılık, şiddet, cinayetleri de aynı temelde gün geçtikçe artış gösteriyor. Türkiye, dünyada en fazla trans cinayeti işlenen ülkelerden biri. Son 10 yılda 18 yaşından küçük evlendirilen kız çocuğu sayısı yaklaşık 400 bin. En az 399 olması gereken sığınma evi sayısı sadece 145. Kayyum atanan belediyeler bünyesinde şiddete uğruyan kadınlar için açılmış kurumlar tek tek kapatıldı. Sığınma isteyen kadınların kişisel bilgileri davetiye çıkarırcasına üçüncü tarflarla paylaşıldı. Şiddete uğruyan kadınların başvuru yapabilecekleri 7/24 hizmet veren bir iletişim hattı bulunmuyor. Eşitlik, özgürlük ve her türlü şiddete karşı mücadele yürüten kadınlara ve kadın kurumlarına ve örgütlerine baskılar artıyor."

"İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, Sezen hayatta olacaktı"

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin ardından bir günde 6 kadın cinayeti yaşandığını hatırlatan Emek Saymaz, İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili yanlış söylemleri ve doğru olanları sıraladı. İzmir'de 5 aylık hamile Sezen Ü'nün birlikte yaşadığı erkek tarafından katledildiğini söyleyen Saymaz, "İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, Sezen hayatta olacaktı. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesini savunmaktan, mücadelemizden, sözleşmenin ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması ısrarımızdan vazgeçmiyoruz. 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' diyoruz." dedi.

Bursa Kadın Platformu, her Cumartesi saat 17:00'da Kent Meydanı'nda olacağını duyurdu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.