SON DAKİKA
Hava Durumu

Kadınlar sığınaksız bir dünya için Bursa'da kurultayda buluştu

25. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Ara Kurultayı Koza Kadın Derneği ev sahipliğinde Bursa’da yapıldı. Üç gün süren kurultayda kadına yönelik şiddette son durum ve pandemi koşullarında yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2022 09:28
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2022 10:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kadınlar sığınaksız bir dünya için Bursa'da kurultayda buluştu

25. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Ara Kurultayı Koza Kadın Derneği ev sahipliğinde 4-6 Haziran tarihleri arasında Bursa’da yapıldı. Kurultaya, Adana, Adıyaman, Antalya, Ankara, Aydın Söke, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, İstanbul, İzmir, Urla, Muğla, Fethiye, Bodrum, Mersin, Urfa, Van'dan olmak üzere 52 kadın katıldı.

Üç gün süren ara kurultayın ilk gününde, kurultay bileşenleri bir önceki ara kurultaydan bu yana ve pandemi koşullarında yaşanan sorunları ve kadına yönelik şiddet konusunda yaşadıkları deneyimleri paylaştılar.

İkinci gün 25. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Ana Kurultayının teması, ana başlığı, atölye çalışmaları, sunumların içerikleri ve hangi örgütün ev sahipliğinde gerçekleştirileceği konuşuldu ve son dönemde artan kadın cinayetleri, kadına karşı artan cinsiyetçi dilin kullanımı başka olmak üzere bir çok konuda tartışmalar yaparak yol haritası belirlediler.

Üçüncü gün ise, kurultaya davet edilen Bursa Büyükşehir, Nilüfer, Osmangazi  ve Yıldırım Belediyelerinin ilgili birimleri, Büyükşehir ve Nilüfer Belediyesinin Kent konseyi ve kadın meclisi temsilcileri Bursa yerelinde kadına yönelik şiddete karşı yapılan uygulamaları kurultay bileşenleri ile paylaştılar.

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı tarihçesi

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki deneyimleri paylaşmak, ortak politikalar saptamak, örgütler ve kurumlar arasında kalıcı bir iletişim ağı kurmak amacıyla oluşturulmuş bir platform olarak çalışmalarını sürdürüyor. Birincisi, 1998 yılında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın Türkiye’nin dört bir yanından kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadınlara yaptığı çağrıyla 25 Kasım “Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Son” günü bağlamında İstanbul’da “Kadın Sığınakları I. Kurultayı” adı altında düzenlendi. 2002’de düzenlenen 5. Kurultay’da ise ‘Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı” ismini aldı. Yıllar içerisinde değişen ihtiyaçlara göre içeriğini ve tartışma yöntemlerini değiştiren Kurultay, 1998 yılından itibaren her yıl farklı bir ilde düzenleniyor.   

Kurultay, düzenlenmeye başladığı tarihten itibaren, kadına yönelik şiddettin önlenmesinin ancak sürekli ve örgütlü bir mücadeleyle mümkün olduğunun bilinciyle örgütlenen Türkiye Kadın Hareketi’nin erkek şiddetine karşı yürüttüğü mücadelenin en geniş platformlarından biri ve bu mücadelede feminist ilke ve yöntemlerin savunuculuğunu yapıyor. Erkek şiddetiyle mücadelede biriken deneyimlerin paylaşılmasına, dayanışma merkezi ve sığınak çalışmasında karşılaşılan güçlüklere karşı çözümler üretilmesine, bu alanda kamu kurumlarında, belediyelerde, kadın örgütlerinde çalışan, politika üreten kadınların birbirini tanımasına ve iş birliği yapmalarına imkân sağlıyor.

Kurultayın hedefi

Kurultay, ev içinde ve yakın ilişkilerde kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin güçlendirilmesini, sığınak ve danışma/dayanışma merkezlerinin kadın ve çocukların şiddetten uzak bir yaşama geçişlerini sağlayacak bir işleve kavuşmalarını, feminist yöntemlerle yürütülmelerini, kadın örgütlenmeleri arasında dayanışma ve paylaşımların geliştirilmesini ve kadına yönelik şiddetle mücadele için ortak politikalar geliştirilmesini hedefliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.