SON DAKİKA
Hava Durumu

'Göz yuman, sessiz kalan, münferit diyen herkes suç ortağıdır'

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Serpil Altun, 6 yaşındaki kız çocuğunun uğradığı cinsel istismara tepki göstererek, "Ülkemiz çocukları istismar edenlerin `cezasızlıkla` ödüllendirildiği bir utanç tablosuna dönüştürüldü. Buna göz yuman, sessiz kalan, `münferit` diyen herkes suç ortağıdır!" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2022 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2022 22:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Göz yuman, sessiz kalan, münferit diyen herkes suç ortağıdır'

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, ülkenin gündemine oturan 6 yaşındaki kız çocuğuna cinsel isitsmara tepki gösterdi. Düzenlenen basın açıklamasına Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Özer, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Vildan Özkula, Kadın Meclisi Yürütme Kurulu, Sivil Toplum Kuruluşları ve dernek temsilcileri katıldı.

Açıklaamyı Kadın Meclisi Başkanı Serpil Altun, okudu. Altun, "6 yaşındaki bir çocuğun uğradığı cinsel istismar haberiyle bir kez daha sarsıldık. İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşından itibaren ebeveynlerinin rızasıyla uğradığı sistematik cinsel istismar tüm ülkenin kanını dondurmuş ve iktidarın yıllardır ‘evlilik’ adıyla çocuk istismarını meşrulaştırmaya yönelik girişimlerini hatırlatmıştır. Çocuk yaşta evlilikler insan hakkı ihlalidir ve apaçık istismardır." diye konuştu. 

Ailenin kutsallığından bahseden tarikatların vakıf yurtlarında çocukların istismara uğradığını söyleyen Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İstanbul’da bir tarikat kurucusu, 6 yaşındaki çocuğunu 29 yaşındaki müridine imam nikahıyla teslim etti. Şu an 24 yaşında olan o çocuk yıllar sonra tacize uğramış kadınların sosyal medyada okuduğu hikayelerinin kendi hikayesine ne kadar benzediğini ve tüm çocukluk yaşamı boyunca devam eden “oyunun” aslında istismar olduğunu gördü. Ardından ayağa kalktı, hesap sordu, tarikat lideri babaya, tarikata ve istismarcıya savaş açtı."

Avrupa Konseyi Lanzarote Sözleşmesi'nin çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması için 2011 yılında Türkiye’de yürürlüğe girdiğini anımsatan Altun, "Bu sözleşme, çocuklara karşı cinsel suçların önlenmesi, faillerin kovuşturulması ve çocuk mağdurların korunması için devletlere yükümlülükler veriyor. Türkiye bu sözleşmelerin tarafı olduğu halde biz tekrar gördük ki bir çocuğun tek başına verdiği mücadelede karakol, hastane, savcılık ve devletin ilgili her kurumu, açığa çıkan istismarı yok sayarak mağdurdan yana değil, failden yana tavır gösterdi. Kovuşturmaya yer olmadığı kararını veren yargı üyelerine derhal soruşturma açılmalı ve davaya hangi yapıların hangi odakların müdahale ettiği bir an önce açığa çıkarılmalıdır." ifadelerini kullandı. 

"Ülkemiz çocukları istismar edenlerin `cezasızlıkla` ödüllendirildiği bir utanç tablosuna dönüştürüldü" diyen Altun, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Çocuk istismarını meşrulaştırmaya çalışan, laik ve demokratik bir ülke olduğumuz gerçeğini yok saymaya çalışan zihniyetin karşısında dimdik durduk, duracağız! Cinsel istismarla topyekun savaşmalıyız. Buna göz yuman, sessiz kalan, `münferit` diyen herkes suç ortağıdır! Tüm birey ve kurumları çocuk hakları ihlallerini önlemek için harekete geçmeye, merkezi ve yerel yöneticilerimizi, yasa yapıcıları hızla ek önlemler almaya davet ediyoruz. Tarikatlarda, vakıflarda ve cemaatlerde gündeme gelen hiçbir istismar skandalında susmadık! Susmayacağız!"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.