SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Kadın Platformu: Afganistanlı kadınlar yalnız değildir!

Bursa Kadın Platformu, Taliban'ın yönetimine geçen Afganistan'daki kadınların sesini duyurmak için oturma eylemi ve "Afganistanlı kadınlar yalnız değildir!" diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2021 22:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2021 22:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Kadın Platformu: Afganistanlı kadınlar yalnız değildir!

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i de işgal etmesiyle ülkede yönetim Taliban'a bırakıldı. Taliban yönetiminin tehditi altında bulunan kadınların ve kız çocuklarının sesini duyurmak, Afgan kadınlarla dayanışmak amacıyla Bursa Kadın Platformu, "Afganistanlı kadınlar yalnız değildir!" şiarıyla Fomara Meydanı'nda oturma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme, çevredeki kadınlar da ilgi gösterdi.

Afganistan'da kadınlar için güvenli bir alanın olmadığını söyleyen Bursa Kadın Platformu üyesi Derya Şimşek Aksakal, "Kadınlar Taliban'ın eline düşmektense yüksek binalardan atlamayı seçiyor. Bu katliama sessiz kalamayız. Afganistan'lı kadınların yalnız olmadığını Bursa'dan seslenerek duyurmak istiyoruz" dedi. Taliban yönetimindeki Afganistan'dan gelen ilk görüntü ve haberlere göre kadınlara peçe zorunluluğunun getirildiğini, sokaklardaki kadın fotoğraflarının boyandığını aktaran Aksakal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Afgan kadınları sesleniyor; "Tenimdeki yara izinden yeniden çiçekleneceğim. Çünkü ben varım ben kadınım. Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek birlikte yürürsek hayatta kalacağız. Dayanışma ve kızkardeşlikle yeni, eşit bir dünya kuracağız. Afgan kadınlar sesleniyor; "Daha iyi ve mutlu bir dünya. Ne taşlanmak ne ağaçlara asılmak ne gözyaşı ne utanç bizi yıldıracak. Daha iyi ve farklı bir dünya kuracağız. Afganistanlı kadınlar sesleniyor; Taliban'ın şeriat düzenine karşı çıkanlar ölüme terk edildi. Bu durumun sorumlusu işgalci devletlerdir. "Afganistan'ı özgürleştireceğiz" diyerek NATO çatısı altında işgal operasyonu yürütenler ve bu operasyona para, silah ve eğitim vererek ortak olanlar Afganistan'daki yıkımın, Taliban zulmünün sorumlusudur."

"Afganistan'ı bu karanlığa sürükleyenleri tanıyoruz!"

Grup adına basın bildirisini okuyan Hülya Ağ, "Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören cihatçı anlayışın ülke yönetimini ele geçirdiği koşullarda ülkede yaşayan bütün kadınlar ve kız çocukları büyük tehdit altında" diye konuştu. Taliban'ın katlettiği kadın haberlerinin geldiğini söyleyen Ağ, açıklamasına şöyle devam etti:

"Taliban, Takhar vilayetinde bir kadını burka giymediği için katletti! Taliban'ın kız çocukları ve bekar kadınların askerlere teslim edilmesini istemesi, kadınlar ve kız çocuklarının hayatları ve bedenleri üzerindeki tehdidin boyutlarını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz günlerde Kandahar kentini ele geçiren Taliban militanları bankada çalışan kadınları işten ayrılmaya zorladı. Üniversitelerin kadın yurtları zorla boşaltıldı. Taliban, kadınların başörtüsü takması gerektiğini ve başörtüsü takmadan ve yanlarında erkek olmadan toplum içine çıkamayacaklarını dayatarak kadınları zorla eve kapatmaya çalışıyor. Afganistan'ı bu karanlığa sürükleyenleri tanıyoruz!"

ABD'nin Afganistan'ı yıllarca işgal altında tuttuktan sonra ülkeyi Taliban'a teslim ettiğini dile getiren Ağ, "Emperyalist çıkarlar uğruna Taliban'a para, silah, eğitim desteği veren devletler bu katliamın sorumlusudur. Afganistan'da istikrarın sağlanması gibi bahanelerle cihatçı terör örgütünü meşru gösterenler de suç ortağıdır. Ülkemizde de dinci gericiliği yükselten AKP-MHP iktidarı Talibanı meşru gösteren açıklamalarla emperyalist suç ortaklığına devam etmektedir. Taliban, 'tanınacak', 'inanç birliği içinde' temasta bulunacak bir yönetim değil, kadın ve insan hakları düşmanı köktendinci bir suç örgütüdür!" sözleriyle konuşmasına devam etti. 

"Taliban'a karşı Afganistanlı kadınların direnişi tarih yazıyor"

"Bütüncül bir göçmen politikası oluşturarak, Taliban'ı değil, Taliban yönetimi altında ezilen Afgan sivillerini dikkate alan, onları 'pazarlık nesnesi" gibi görmeyen, en temel yaşam haklarını gözeten bir yaklaşımı görmek istiyoruz." diyen Ağ, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı'na şu soruyu yöneltti: '"Taliban'ın verdiği mesajları olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz' derken hangi mesajları kastetmektedir?"

Taliban'a karşı sokağa çıkıp eylem yapan Afganistanlı kadınların direnişinin tarih yazdığını belirten Hülya Ağ, Bursa Kadın Platformu olarak tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırdı.

Basın açıklamasının ardından Derya Şimşek Aksakal, kocası tarafından öldürülen Afganistanlı kadın şair Nadia Anjuman'ın şiirini okudu. Oturma eylemi atılan sloganların ardından son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.