SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri

Bursa'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde, İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı kanunun etkin uygulanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2021 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2021 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri

Bursa'da belediyeler, kent konseyleri, kadın meclisleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çeşitli etkinliklere imza attılar.

Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Nilüfer Belediyesi iş birliği ile düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda kadın katıldı. Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde düzenlenen basın açıklamasını Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nergiz Döner yaptı. Emeği ve yaşamı üreten kadınların, eşit ve özgür bir dünya istediklerini ifade eden Nergiz Döner, açıklamada şunları söyledi:

"Yaklaşık bir yıldır hayatımızda olan pandemi yine en çok biz kadınları olumsuz etkiledi. Kadınlar, erkeklere göre çok daha fazla iş kaybına uğradılar. Erkeklerin işsiz kaldığında bir yıl içinde yeniden iş bulma ihtimalleri yüzde 70 civarındayken, kadınlarda bu oran yüzde 30 oranında oldu. Kadınlar istihdam dışı bırakıldıkça yeniden iş bulma ihtimalleri de o kadar düştü. 2020 yılında 300 kadın cinayeti işlenmiş, 171 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 300 kadından 182'sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi. Yaşanan, tam anlamıyla bir cinskırımdır."

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun en büyük kazanımları olduğunu belirten Nergiz Döner, "Fakat uygulanması şöyle dursun, elimizden alınmaya çalışılıyor. Bize hiçbir hakkımız altın tepside sunulmadı. Uzun yıllar süren kadın mücadelesi sonucunda elde ettik. Tam da bu yüzden bir kez daha söylüyoruz; haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz." şeklinde konuştu.

Mudanya'dan şiddete karşı dayanışma çağrısı

"Özgür Dünya Kadınlarla Gelecek" temasıyla Mudanya Belediyesi ve Mudanya Kent Konseyi işbirliği ile düzenlenen etkinliklerde Mudanyalı kadınlar şiddete karşı dayanışma çağrısı yaptı. CHP İlçe Başkanı Ömer Aydın ve CHP Kadın Kolları Başkanı Zeynep Bahçuvancı'nın konuşmasının ardından Kent Konseyi Kadın Tiyatro Grubu'nun "Erkeklere Özgürlük" adlı sokak tiyatrosu izleyenlerin beğenisini kazandı. Mudanya İlçe Bandosu sevilen şarkı ve marşları kadınlar için çalarken, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, eşi Gülbahar Türkyılmaz ile birlikte kadınlara destek verdi.

Cumhuriyet tohumlarının ekilmesinde, gerek cephede, gerekse cephe gerisinde tüm gücü ile istikbali için direnen Türk kadınının rolüne dikkat çeken Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Ülkemizde hak hukuk adalet olsun. Barış, kardeşlik, demokrasi olsun. Kadınlara şiddet, cinayet değil, ufacık bir söz dahi edilmesin. Tüm güzelliklerin yaşandığı ülkemizde kadınlara yönelik şiddetin son bulduğu mutlu bir gelecek olsun" diye konuştu.  

Etkinlik sonunda Türkyılmaz, kadınlara maske ve karanfil dağıtarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı. 

Yıldırım Belediyesi'nden kadın çalışanlara çiçek

Yıldırım Belediyesi, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü bir dizi etkinlikle kutlarken, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Yıldırım Belediyesi'ndeki kadın çalışanlara çiçek hediye etti.

Bu özel günde özel gereksinimli çocukların ailelerini unutmayan Yıldırım Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü personeli, annelere Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın selamını ileterek, içerisinde şal, diş macunu, diş fırçası, sabun, şampuan, havlu, çorap ve el feneri bulunan bir hediye paketi dağıttı. Yıldırım Belediyesi Kültür Müdürlüğü çalışanları da, ilçedeki metro duraklarında ve halkın yoğun olarak kullandığı meydanlarda kadınlara çiçek verdi. 

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' dolayısıyla Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'ndeki kadın personelle bir araya geldi. İlk ziyaretini Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne gerçekleştiren Yılmaz, sağlık çalışanlarına kasımpatı çiçeği dağıtarak personelin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. 

Oktay Yılmaz'ın bir sonraki durağı ise Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi oldu. Burada, birimleri tek tek dolaşarak kadın personelin 'Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Yılmaz, "Aileler toplumların, toplumlar da kadınların ellerinde yükselir. Bir anne, bir eş, bir evlat olarak kadın toplumu dönüştüren ve istikamet verendir. Eğer kadın mutluysa o ülkede mutludur. Eğer kadın umut içindeyse, o ülkede umut içindedir. Ben bu vesileyle tüm mesai arkadaşlarımın ve dünya üzerindeki tüm kadınların '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum." dedi.

"Kadınlar özgürleşmeden hiçbir toplum özgürleşemez"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Düşünceli, "Yaşamın tüm alanlarına müdahelelerle toplumu dinsel gericilikle kuşatan iktidar, bedenlerinden emeklerine kadar kadınları denetlemekte ve kaç çocuk doğuracaklarından hangi yaşlarda evleneceklerine kadar yaşamlarını kendilerinin belirleme özgürlüğünü yok etmektedir. Bu olgular sadece kadınların değil tüm toplumun ortak sorunudur. Açıktır ki eşit, özgür, demokratik, uygar bir Türkiye mücadelesi, kadın-erkek omuz omuza her türlü eşitsizlik, sömürü, baskı ve şiddetin tasfiyesi ile birlikte başarıya ulaşabilecektir. Bilinmelidir ki kadınlar özgürleşmeden hiçbir toplum gerçek, sahici özgürlüklere ulaşamaz. Bu nedenle kadınların her alanda eşit ve özgür yurttaşlık mücadelesi aynı zamanda ülkemizin laiklik, demokratikleşme ve özgürleşme mücadelesidir." açıklamasında bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş kadınlarla birlikte pasta kesti

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde belediyenin farklı birimlerinde çalışan kadınlarla bir araya geldi.

Aktaş, günün anısına hazırlanan pastayı mavi önlüklü çalışanlarla birlikte kesti. Aktaş, "Cennet anaların ayakları altındadır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü her ne kadar yılda bir gün olsa da kadınlar her gün değerlidir. Annelerin çocukları için yaptığı fedakarlığı hiçbir baba yapamaz. Anneler ömrünü çocuklarına vakfedebiliyor. 'Ben ölürsem çocuğuma ne olur' düşüncesini taşıyorlar. Bunu yaptıran annelik ve kadınlık duygusudur." diye konuştu. 

Bursalı kadın vekillere mektup: "Meclisteki sesimiz olun!"

Bursa Kadın Platformu, kadına yönelik şiddete çözüm bulunabilmesi adına Bursalı kadın vekillere mektup gönderdi. 

Bursa Kadın Platformu'nun mektubu şöyle: 

"Bizler, Bursa Kadın Platformu'nda bir araya gelen kadın sivil toplum örgütleri temsilcileriyiz. Sizin seçmenlerinizin de yüzde ellisiyiz. Biz kadınlarız. Mecliste adı sadece yılın belli günlerinde anılan kadınlar.

2020 yılı boyunca covid - 19 salgınının getirdiği hayata dair her türlü zorluklarla karşı karşıya kaldık. Bununla birlikte, önce çocuk istismarcılarına af getirilmesi ve de Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ihtimali için mücadele verdik. Kadın sivil toplum hareketinin, toplumsal destek tecrübesi ve dayanışma gücü ile bizlerin ve çocukların eşit yurttaşlık ve insan haklarının kazanımlarını yok edecek politikaları şimdilik durdurabildik.

Günde ortalama üç kadının öldürüldüğü günlere beraber şahit oluyoruz. Bir o kadar şüpheli ölüm ve soruşturma yapılmayan kadın intiharları, yaşananların 'cinskırım' boyutuna vardığının ispatıdır.

Bizler laik, demokratik, hukuk devletinde güven içinde yaşamak istiyoruz. Halen haklarımızı elde etmeye çalışırken elimizdekileri savunmak durumunda kaldık. Zaman zaman sizlerin de destek verdiği eylemlerle gündemde yer almaya çalıştık. Siz kanun koyucuların, toplumsal geleceğimize dair taşıdığı sorumlulukları var ve bunların bilincinde olduğunuzu düşünerek 6284'ün ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ile ilgili çalışmaların niçin mecliste gündeme alınmadığını anlamakta güçlük çekiyoruz. İstanbul Sözleşmesi'ndeki ilkelerin hayata geçirilmesi için sözleşmenin 70. maddesi gereği, parlamenter denetim görevinin yerine getirilmesini sağlamalısınız.

Bunun için tüm kadın milletvekillerinin birlikte hareket etmesini, görevlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Mecliste daha etkin olmanızı, bu vahşeti durdurmak için öncülük etmenizi, kadın sivil toplum örgütlerinin taleplerini de dile getirmenizi istiyoruz. Bu doğrultuda göstereceğiniz çabayı seçmenleriniz ve hemcinsleriniz olarak dikkatle izlemekteyiz. Lütfen sesimize ses olun! Meclisteki sesimiz olun!

Bu sesin daha güçlü ve etkili olması için, sizleri ya(kı)nımızda görmek ve hissetmek için bunu sizden bekliyoruz. Bir kadın daha katledilmeden. Bunun çoktan zamanı gelmedi mi sizce de?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.