SON DAKİKA
Hava Durumu

Uluslararası Basın Enstitüsü'nden Ozan Kaplanoğlu için Türkiye'ye çağrı

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), BursaMuhalif.com Genel Yayın Yönetmeni Ozan Kaplanoğlu'nun 2018 yılında haberleştirdiği basın açıklaması nedeniyle hapis cezasına çarptırılması üzerine, Türkiye'ye çağrıda bulunarak Kaplanoğlu'na yönelik tüm suçlamaların düşürülmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2021 22:38
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2021 22:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Uluslararası Basın Enstitüsü'nden Ozan Kaplanoğlu için Türkiye'ye çağrı

Afrin Harekatı'na yönelik tepkilerin dile getirildiği sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri tarafından yapılan basın açıklamasını haberleştiren ve barış savunuculuğunu haberinde yineleyen BursaMuhalif.com Genel Yayın Yönetmeni ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Kaplanoğlu için IPI harekete geçti.

Türkiye Program Koordinatörü Renan Akyavaş, "Gazetecilik faaliyetinde bulunan gazetecilerin hapis cezasına çarptırılması, gazeteciliğin kendisini hedef almaktan başka bir şey değildir. Türkiye'de özellikle yerel gazeteciler, haklarını savunabilmek için yeterli hukuki kaynaklara sahip olmadıkları için yetkililerin korkutma politikalarına karşı savunmasız kalmaktadır. Basın özgürlüğünün korunabilmesi için Kaplanoğlu'nun cezasının yerel mahkemelerce temyizde bozulması gerekmektedir." dedi.

Bursa'daki basın açıklamasının ardından, 2 Şubat 2018'de Kaplanoğlu, "terör propagandası yapmak" suçlamasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan üç gün sonra mahkemeye sevk edilen Kaplanoğlu, ifadesi alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

10 Haziran 2021 tarihinde Bursa 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Kaplanoğlu, 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Kaplanoğlu'nun avukatı, kararı bir üst mahkemede temyiz edeceklerini belirtti.

Avrupa Konseyi'nden uyarı

Yıllardır Bursa'da gazetecilik yapan Kaplanoğlu, kararın ardından IPI'a konuşarak, kararı değerlendirdi ve yerel gazeteciliğin kamuoyunu bilgilendirmedeki önemini vurguladı. Yerelde takibi yapılan haberlerin ulusal haber akışını zenginleştirmekte en önemli kaynak olduğunu söyledi. Kaplanoğlu, "Yerel bağımsız medya kuruluşları için gazetecilik yapmanın en ciddi zorluklarından biri, basın açıklamasını yapanlarla birlikte tutuklanma riskidir. Bu yargı süreci ayrıca, bağımsız medyanın gazete satışlarını azaltmak ve ilan alımını zorlaştırmak gibi ekstra zorluklar ve olumsuz etkileri beraberinde getiriyor" dedi.

Daha önce de yaptığı bazı haberler nedeniyle hakkında davalar açılan Kaplanoğlu, bu cezanın kendisine Bursa'da verilen ilk ceza olmadığının altını çizdi. Bu gibi cezaların, yetkililerin yerel gazetecileri yıldırma politikasının bir parçası olduğunu söyledi.

IPI, Kaplanoğlu'na verilen cezanın ardından, Avrupa Konseyi'nin gazetecilerin güvenliğini korumak ve geliştirmek için kurulan platformuna konu hakkında bir uyarı yükledi. Platformun işleyişi gereği, Avrupa Konseyi üye devletlerden ilgili devlet yetkililerine bu uyarı gönderilerek resmi bir açıklama yapılması bekleniyor. Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye, platformda raporlanan basın özgürlüğünü ihlallerine 2015 yılından bu yana resmi cevap vermiyor. (FreeTurkeyJournalists)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.