SON DAKİKA
Hava Durumu

Sancar: 19 yıldır iktidardalar 19 yıldır mağdurlar

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: "İktidar her zaman yaptığı gibi siyasi kurnazlık ve fırsatçılıkla bu bildiriden darbe tehdidi üretme ve bunu kullanma telaşına kapıldı. Yani yine mağduriyet edebiyatına sarıldı. 19 yıldır iktidardalar, 19 yıldır mağdurlar. Eğer gerçekten mağduriyetten kurtulmak istiyorlarsa iktidarı bıraksınlar."

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2021 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2021 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sancar: 19 yıldır iktidardalar 19 yıldır mağdurlar

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis grubu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin halktan, kopuk halkı hiçe sayan, yurttaşı yok eden bir anlayışla yönetildiğini söyledi.

Sancar, HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu'nun 31 Mart tarihinde Mardin'de yaptığı "Halkların İradesi için Adalet" forumuna değindi. Foruma bölgenin çeşitli illerinden çeşitli kurumların temsilcileri, üniversite dayanışma koordinasyonu, Boğaziçi Üniversitesi dayanışma öğrencileri, kadın platformları, inanç örgütleri, dernekler, sendikalar ve meslek odaları katıldı. 300'e yakın kişiyle toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Sancar, "Bu buluşmada esas amacımız halka danışarak yolumuza devam etmektir; çeşitli çevrelerle, demokrasi güçleriyle, yöneticilerimizle, halkımızla istişare ederek yolumuza devam etmektir. Bizler birlikte hareket ettikçe güçleniyoruz, iktidar ise bu iradeden, kararlılıktan ve toplumsal demokrasi geleneğinden korkuyor. Hep söylüyoruz, korktukça panikliyor, panikledikçe öfkeleniyor, hınç ve intikama yöneliyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizler bir arada olmaya, birlikte mücadele etmeye, toplumla birlikte tartışmalar yürütmeye ve birlikte yürümeye devam edeceğiz." diye konuştu.

"Mağduriyetten kurtulmak istiyorlarsa iktidarı bıraksınlar"

Konuşmasında emekli amirallerin bildirisini hatırlatan Sancar, şu ifadeleri kullandı:

"İktidar her zaman yaptığı gibi siyasi kurnazlık ve fırsatçılıkla bu bildiriden darbe tehdidi üretme ve bunu kullanma telaşına kapıldı. Yani yine mağduriyet edebiyatına sarıldı. 19 yıldır iktidardalar, 19 yıldır mağdurlar. Eğer gerçekten mağduriyetten kurtulmak istiyorlarsa iktidarı bıraksınlar. Çünkü iktidarda kaldıkları sürece mağdur oluyorlar. Bir iktidar bunca zaman nasıl sürekli mağdur oluyor bunu çözmek için büyük dehalar gerekiyor. Ya da durum çok farklı. Halkın rızasını kaybedince yapabilecekleri tek şey bu tür siyasi fırsatçılık ve kurnazlıklardır. Bugün demokrasiyi rafa kaldıran, siyaseti lağveden iktidarın bizatihi kendisi sürekli bir darbe sarkacının merkezi, kaynağı haline gelmiştir. Bir darbe mekaniği yaratmıştır bu iktidar. Bu sarkaçtan ve kıskaçtan her türlü darbe tartışmasından uzaklaşabilmek, bundan kurtulabilmek için tek çare vardır güçlü demokrasi, gerçek adalet. Bunu kurabildiğimiz oranda hiç kimse, hiçbir şekilde darbe tartışmasına girebilecek zemini bulamaz."

"Güvenlik Yasası bir fişleme yasasıdır"

Geçen hafta Meclis'te tartışma konusu olan Güvenlik Soruşturması Kanun Teklifi'ne değinen Sancar, şunları kaydetti:

"O gün oylamasını tekrarladıkları İç Güvenlik Yasası benzeri o düzenleme ne getiriyordu? Bu bir fişleme yasasıydı. Şimdi Meclis'te geçen bir yasa. OHAL'i kalıcı hale getirme çabasıdır o yasa. Bunun gibi başka örnekler var, en son örneği bununla ortaya koydular. Darbeci zihniyetin ürünü bir yasa bu. 28 Şubat'ın devamı bir yasadır o. Toplumla mücadele yasasıdır. İktidarlarını koruma ve kollama adına her yolu mubah saymalarının başka bir adıdır.  Bu ülkenin yurttaşlarını tehlike olarak gören, hemen her alanı güvenlik zinciri ile kuşatmaya çalışan bir zihniyet var karşımızda."

"Gergerlioğlu bu halkın vekilidir, halkın vicdanıdır"

"Ömer Faruk Gergerlioğlu halkın vekilidir, halkın vicdanıdır." diyen Sancar, Gergerlioğlu'nun insan hakları mücadelesiyle iktidarı ürküttüğünü belirtti. Adalet Nöbeti'nin son günü ailesiyle vakit geçirmek için Gergerlioğlu'nun evine gittiğine söyleyen Sancar, "Büyük bir zorbalıkla baskın yaptılar, işkence yaptılar, darp ettiler, zulüm uyguladılar. Ama Sevgili Ömer Faruk Gergerlioğlu hiçbir şekilde boyun eğmedi, sözünü kısmadı, başını dik tuttu. Bu onlara büyük bir dertti. HDP budur. HDP onuru ayakta tutmanın, başı öne eğmemenin adıdır. O nedenle onlara dert olmaya devam edecektir." dedi.

"AYM'yi tehdit etmenin adı faşizmdir"

Yargının açıkça tehdit edildiğini söyleyen Sancar, açıklamasına şöyle devam etti:

"AYM'yi çok açık bir şekilde tehdit ediyorlar. AYM Başkanını hedef gösterebiliyorlar. Bu anlayış nedir diye sorarsanız, bunun kitaplarda da siyaset biliminde de adı açıktır. Bu faşist bir zihniyettir. Ülkeye giydirmeye çalıştıkları sistem de tam budur. Faşizm. İşte bu faşizme geçit vermeyen halkların mücadelesidir. HDP'nin kararlı ve cesur yürüyüşüdür. Bunda başarılı olamayacaklar, bunu biliyoruz."

"Kriz kavramı ekonomideki sorunları karşılamıyor, yaşanan çöküştür"

Türkiye'de yaşanan ekonomik sorunları dile getiren Sancar'ın açıklamasında bazı kısımlar şöyle:

"İktidar sadece adalet ve siyaset zeminini yıkmakla kalmıyor. Esasen buna bağlı bir sonuç da ekonomideki çöküştür. Ekonomik kriz demek bunu biraz fazla basitleştirebilir. Ekonomide bir çöküş yaşanıyor ve bunun altında kalanlar yoksul emekçi halklarımızdır. Bu çöküşün her şart altında nimetini yiyenler de vardır. O nedenle kriz kelimesi herkesi eşit vuruyor gibi bir algı yaratır. Kriz  kelimesi yetersizdir. Bir ekonomik çöküş yaşıyoruz. Bunun faturasını da yoksul halka, emekçilere, işsizlere, kadınlara, gençlere çıkarmak istiyorlar. Ekonomik kriz dediğiniz anda tablonun öbür tarafına bakarsanız, yandaş sermayenin nasıl büyüdüğünü görürsünüz. Oraya akan milyar dolarları görürsünüz. 

"Bu düzenin adı Kürşatlar düzenidir, yetiştirdikleri nesil Kürşat neslidir"

"Bu sistemde bu kadar yolsuzluk, bu kadar talan nasıl olabiliyor? Çünkü denetim yok, yurttaş kavramını ortadan kaldırdılar. Toplumu tebaa yığını olarak görüyorlar. Hiçbir şekilde şeffaflığa izin vermiyorlar. Neler olup bittiğini, halkın kaynaklarının kimden alınıp kime verildiğini ortaya koyacak hiçbir yolu denemiyorlar. Böyle denetimsiz, şeffaflıktan yoksun bir sistemin sürekli kötülükler ve çürümüşlük yaratması kaçınılmazdır. Bu düzenin adı "Kürşatlar Düzeni"dir. Yetiştirdikleri yeni nesil de "Kürşat Nesli" olmuştur. Bu ülkeye vaat ede ede geldikleri yer "Kürşatlar Düzeni, Kürşatlar Nesli"dir. Bunu reddediyoruz. 

"Vatandaş borç içinde boğuluyor, yandaşlar semirtiliyor"

"Bugün her 100 kişiden 70'i borçludur bu ülkede. Zengin fakir arasındaki uçurumda Avrupa'daki 33 ülke arasında Türkiye 2. sıradadır. En zengin %10, toplam servetinin %80'den fazlasına sahiptir. Yurttaşa sırtını dönmüş bu rant iktidarı 173 firmanın 35 Milyar TL'lik borcunu ödeyerek kapattı. Ama vatandaşın borcunu katmerleştirerek artırıyor. Vatandaş borç içinde boğuluyor. Yandaş sürekli devlet kaynaklarıyla semiriliyor. Bu adaletsizlik devam edemez. Bunu mutlaka ama mutlaka halkların, emekçilerin ortak mücadelesi ile durdurmak zorundayız. Bu bizim görevimizdir, bu ülkenin halklarına, emekçilerine karşı borcumuzdur."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.