SON DAKİKA
Hava Durumu

'Salgın ekonominin ihtiyaçları gözetilerek yönetiliyor'

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Türkiye'de salgının bilimin gerekleri yerine ekonominin ihtiyaçları gözetilerek yönetildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2021 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2021 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Salgın ekonominin ihtiyaçları gözetilerek yönetiliyor'

Bursa Tabip Odası, 'Emek Bizim, Söz Bizim' sloganıyla başlatılan mücadele sürecinde basın açıklaması gerçekleştirdi. BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, yaptığı açıklamada verdikleri mücadelenin tüm hekim meslektaşları için olduğu kadar halk sağlığı için de önemli olduğunu vurguladı.

COVID-19 pandemisinin koruyucu sağlık hizmetleri olmadan hastalık ve salgınların önlemeyeceğinin gösterdiğini dile getiren Türkkan, Türkiye'de salgının bilimin gerekleri yerine ekonominin ihtiyaçları gözetilerek yönetildiğini belirtti.

Pandeminin koruyucu sağlık hizmetleri olmadan hastalık ve salgınların önlenemeyeceğini gösterdiğini kaydeden Türkkan, "Tüm dünyada ekonomik önceliklere göre yönetilen salgının bedeli ağır oldu. Ülkemizde de salgının; bilimin gerekleri yerine ekonominin ihtiyaçlarına göre yönetildiği bir sürece tanıklık ettik." dedi. Türkiye'nin COVID-19'a bağlı en çok vaka ve ölümün görüldüğü ülkelerden birisi olduğunu söyleyen Türkkan, konuşmasına Sağlık Bakanlığına ayrılan bütçeye değinerek devam etti:

"Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçesi genel bütçenin ancak yüzde 5,7'ini oluşturmuş, salgın sırasında da koruyucu sağlık hizmetleri göz ardı edilmiştir. Bu bütçede halk sağlığı, salgınla etkili mücadele, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarında iyileştirme yoktur. Ödeneklerin neredeyse dörtte üçü tedavi edici hizmetlere, bütçenin beşte biri şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedellerine ayrılırken; koruyucu sağlık hizmetlerine kamu ve üniversite hastanelerine gerekli maddi kaynak ayrılmamıştır."

"Hastaneleri işletme, hastayı müşteri gören sağlık politikaları"

"Hastaneleri işletme, hastayı müşteri olarak gören sağlık politikaları sağlık sisteminin çökmesine neden olmuştur" diyen Türkkan, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlığa erişim giderek zorlaşmakta, katkı-katılım payları ile ekonomik krizin derinleştiği koşullarda yurttaşın cebinden giderek daha fazla para çıkmaktadır. Randevu alamayan yurttaşlar aylarca evlerinde, telefon hatlarının ucunda, bilgisayar ekranlarında sanal kuyruklarda beklemektedir. Sanal kuyruklar 5 dakikada bir randevu verilerek, hekimler bir günde 100'den fazla hasta bakmaya zorlanarak çözülmeye çalışılmaktadır. Ancak halkımızın erişemediği sağlığın karşılığı olarak daha fazla başvuru, daha uzun kuyruklar ve sonunda sağlıkta daha da artan şiddet olacaktır. Günümüzde birçok yerde devlet hastaneleri kapatılırken kamu sağlık hizmeti "şirketleştirilmiş" şehir hastanelerine bırakılmış; özel hastaneler kamunun olanaklarıyla tekeller haline getirilmiştir."

"BEYAZ FORUM'da buluşacağız"

Çalışma koşulları, ücretlendirme, özlük haklarındaki çözümsüzlüğün, erken emeklilik, istifa, hekim göçü, tükenmişlik, hastalık, intiharlara yol açtığını aktaran Doç. Dr. Türkkan, her gün kamudan istifaların artttığını, yılda binden fazla genç hekimin çalışmak için yurt dışına gittiğini belirtti. Doç. Dr. Türkkan, "Karanlığa karşı; önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz" diyerek başlanılan yürüyüşte yürüyüş kolunun yarın Bursa'da olacağını ifade etti.  Doç. Dr. Türkkan, "Meslektaşlarımızla, sağlık çalışanlarıyla, halkımızla buluşuyoruz. Yürüyüşün sonunda 27 Kasım günü Ankara'da tüm illerimizden gelen hekimler ve sağlık çalışanları ile BEYAZ FORUM'da buluşacağız." dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.