SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlık emekçilerinden ek ödeme adaletsizliğine tepki

SES Bursa Şube Eş Başkanı İrfan Açık, sağlık emekçilerinin ek ödemelerde performansa dayalı ücret yerine adil ücret ilkesinin gereği eşit işe eşit ücret sisteminin uygulanmasını istediklerini bildirdi. Açık, "Beklentimiz ağzımıza bir parmak bal çalınması değil, adil bir gelecek için adil bir ücretlendirme sistemine derhal geçilmesidir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2021 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2021 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sağlık emekçilerinden ek ödeme adaletsizliğine tepki

Sağlık ve sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şubesi, 17 Mayıs tarihinde yayımlanan 'Covid-19 Pandemisi nedeniyle İl Sağlık Müdürlüklerinde Yapılacak Ek Ödemelere' dair genelge hakkında basın açıklamasında bulundu. 

KESK Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın açıklaması SES Bursa Şube Eş Başkanı İrfan Açık okudu. "Bizler eşit işe eşit ve adil ücret demekten asla vazgeçmedik" diyen Açık, bugüne kadar yapılan ek ödemelerin emekçilerin refahını ve kazancını çoğaltmadığını, sağlık emekçileri arasında iş barışını bozduğunu aktardı. Hekimlerin aldıkları maaşın kabul edilemeyecek derecede az olduğunu söyleyen İrfan Açık, şu bilgileri paylaştı:

"En son yapılan ek ödeme genelgesiyle;

  • Covid kapsamında görev yapan uzman hekimle hemşire arasındaki ek ödeme ücret açıklığı 8,4 kattır.
  • Covid dışında görev yapan uzman hekimle hemşire arasındaki ek ödeme ücret açıklığı 9,1'dir.
  • Uzman hekimle hemşire arasındaki maaş açıklığı ise 1,3'tür.
  • Maaş açıklığı 1,3 iken, ücret (performans ödemesi) açıklığı Covid dışında 9,1, Covid alanında 8,4'tür."

"Sağlık çalışanlarının emekliliklerine yansıyacak tarzda olmalı"

"Bu zorlu koşullarda fedakârca çalışma yürüten arkadaşlarımızın alacağı her kuruş haklarıdır ve maaşlarına eklenerek, emekliliklerine yansıyacak tarzda olmalıdır" diyen Açık, şöyle devam etti:

"Burada asıl vurguladığımız sağlık emekçilerinin alacağının insanca yaşanacak, yoksulluk sınırı üzerinde, tek kalemde ücret politikasına geçilmesi, o vakte kadar sağlık emekçileri arasındaki maaştaki açıklığı aşmayacak tarzda ek ödeme almalarıdır. Ek ödeme adaletsiz davranmadan sağlık işkolunda çalışan (hizmetli, genel idari hizmetler sınıfı, 4/B kadrosunda çalışan sağlık emekçileri, 4/B çalışan işçi, üniversite hastanesi çalışanları, sağlık işçileri vb.) herkese ödenmesidir."

Pandemi dönemi birçok alanda vergi indirimi getirilirken sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine vergi indirimlerinin olmadığını belirten Açık, "Covid alanında Nisan ayında 1.592 TL alacak hemşire, temmuz ayında 1.365 TL, Covid dışında Nisan ayında 530 TL alacak hemşire, temmuz ayında 455 TL alacaktır, yani emekliliğe yansımayan, lütuf olarak sunulan ek ödemeler de eriyecektir." dedi.

Performansa bağlı ödemenin ücret adaletsizliğini derinleştirdiğini söyleyen İrfan Açık, şöyle konuştu: 

"Performansa yönelik ödemede bazı hizmetlerin hiç kapsama alınmaması ise iktidarın emeğe bakış açısını yansıtmaktadır. Teknik hizmetler/Genel idari hizmetler/Yardımcı hizmetler/Sağlık işçileri başta olmak üzere birçok unvanın emeğinin yok sayılma eğilimi devam etmektedir. Pandemi süresinde tüm riskleri göze alıp mücadeleyi sürdüren sağlık emekçilerinin emeği Sağlık Bakanlığı, Üniversite hastaneleri olarak ayrıştırılamaz."

"Beklentimiz ağzımıza bir parmak bal çalınması değil"

Sağlık emekçilerinin ek ödemelerde performansa dayalı ücret sisteminin kaldırılarak, adil ücret ilkesinin gereği olan eşit işe eşit ücret sisteminin uygulanmasını, aynı statü ve görevdeki çalışanların tamamının sosyal bakımdan eşit oranda ücret almasını istediklerini ifade eden Açık, "Beklentimiz ağzımıza bir parmak bal çalınması değil adil bir gelecek için adil bir ücretlendirme sistemine derhal geçilmesidir. Böylelikle bütün çalışanlar aynı ücreti alacağı için ücret farklılığından kaynaklı herhangi bir huzursuzluk oluşmayacak ve sosyal denge sağlanmış olacak sağlık emekçileri arasındaki ücret adaletsizliğini ortadan kalkacaktır." diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.