SON DAKİKA
Hava Durumu

'Öğretmenlerin yüzde 96'sı Kovid-19 aşısı olmadı'

Eğitim İş Bursa Şubesi'nin Bursa'nın 17 ilçesinde kamu okullarında çalışan 1253 öğretmen ile yaptığı 'Yüz Yüze Eğitime Geçişte Yeterlilik Araştırması' raporuna göre, yüz yüze eğitimin başlanmasının üzerinden dört hafta geçmesine rağmen öğretmenlerin yüzde 96'sı Kovid-19 aşısı olmadı.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2021 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2021 14:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Öğretmenlerin yüzde 96'sı Kovid-19 aşısı olmadı'

Eğitim İş Bursa Şubesi, Bursa'nın 17 ilçesinde kamu okullarında çalışan 1253 öğretmen ile bilişim araçları kullanılarak 15-25 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği 'Yüz Yüze Eğitime Geçişte Yeterlilik Araştırması' raporunu kamuoyuyla paylaştı. 

Araştırma kapsamında, 15 Şubat tarihi itibariyle köy okulları ve seyrek nüfuslu yerleşim yerleri ve 1 Mart itibariyle de ildeki okulların tüm kademelerinde başlayan yüz yüze eğitim süreci değerlendirildi. Eğitim çalışanlarının aşılanma durumu, test yaptırma oranları, test maliyeti, hastalığa yakalanma oranları, okullarda alınan önlemler, sorumlu oldukları öğrenci sayısı, öğrencilerin yüz yüze eğitime katılma oranları incelendi.

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde görev alan öğretmenlerin yüzde 96'sı Kovid-19 aşısı olmadığını, yüzde 4'ü ise olduğunu bildirdi. Öğretmenlerin, yüzde 64,8'i yüz yüze eğitime başlarken okullarında gerekli hazırlığın yapıldığını, yüzde 35,2'si ise gerekli hazırlığın yapılmadığını söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 24,5'i öğrencilerine her gün düzenli olarak 2'şer adet maske dağıtabildiğini, yüzde 75,5'i ise dağıtamadığını belirtmiştir.

"Eğitim alanında salgın sürecinin acil ihtiyaçları karşılanmadı"

Araştırmanın sonuçlarında şu bilgilere yer verildi;

"Araştırma sonuçlarımız ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazılı olarak yaptığımız başvuruya aldığımız cevap göstermiştir ki, eğitim çalışanlarına yönelik bir aşı planlaması yoktur. Yüz yüze eğitime geçtiğimiz 2 Mart tarihinden itibaren dört haftayı geride bıraktığımız bugünlerde ilimizdeki eğitim çalışanlarının yalnızca yüzde 4'ü aşılanmıştır. Geriye kalan yüzde 96'sı aşılanmadığı gibi henüz randevu dahi alamamışlar ve ne zaman aşılanacaklarına dair bir açıklamaya erişememişlerdir. Araştırmamız bir kez daha ortaya koymuştur ki; eğitim alanında salgın sürecinin en acil ihtiyaçları karşılanmamıştır. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerin yanı sıra plansız ve hazırlıksız açılan okullar, aşıya erişemeyen eğitim emekçileri salgın sürecinin mağdurları arasında yerini almıştır."

"5 milyondan fazla öğrenci EBA'ya erişemedi"

Fırsat eşitsizliğinin derinleştiği ve 5 milyondan fazla öğrencinin EBA' ya erişemediğinin vurgulandığı raporda, "750 bin hanede televizyon olmadığı tespit edilmiştir. Gelinen süreçte eğitimin öncelikli bir hak olması gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda yeterli düzeyde önlem alınmadığı, öğrenci ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde desteklenmediği, sürecin verimli geçmediği görülmüştür. 1 Mart 2021 tarihinde açıklanan yüz yüze eğitime geçme kararının ardından 2 Mart 2021 tarihinde başlanan yüz yüze eğitim süreci, araştırmamızda okullarda alınan önlemler, eğitim çalışanlarının hastalığa yakalanma, test yaptırma ve aşılanma oranları tespit edilmiştir." denildi.

"Okullarda artan vaka sayıları halk sağlığını tehdit etmektedir"

Okullarda artan vaka sayılarının halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Eğitim İş Bursa Şubesi, araştırmada önerilerine de yer verdi:

"-Yüz yüze eğitime başlamış eğitim emekçileri başta olmak üzere acilen tüm eğitim çalışanları aşılanmalıdır. Aşılanma öğretmenlerin yanı sıra okullarda çalışan temizlik görevlileri, kantin çalışanları, servis şoför ve refakatçıları olmak üzere tüm eğitim çalışanlarını kapsamalıdır.

-Tüm eğitim emekçilerine ve öğrencilere periyodik olarak Kovid-19 testi yapılmalıdır.  

-İl Milli Eğitim Müdürlüğü karantinada olan öğrenci ve sınıf sayılarını düzenli olarak paylaşmalı, temaslı öğrenci ve öğretmen sayılarında şeffaf olmalıdır. 

-Okulların risk haritaları acilen çıkarılmalıdır. 

-Seyreltilmiş eğitim uygulamasında ihtiyaç duyulan derslik sayısı göz önüne alınarak başta derslik ihtiyacının giderilmesi olmak üzere fiziki düzenlemeler yapılmalıdır.

-Seyreltilmiş eğitim uygulaması nedeniyle haftada sadece iki gün okula giden diğer günlerde derslerini uzaktan eğitim yoluyla takip eden öğrenciler için sınırsız ve ücretsiz internet erişimi, tablet gibi ihtiyaçlar acilen karşılanmalıdır.

-Her 4 saatte bir maske değiştirme gerekliliği göz önünde bulundurularak her gün tüm öğrenci ve öğretmenlere düzenli olarak ikişer maske dağıtılmalıdır.

-Okullarda önlemlerin alınabilmesi için okullara ek ödenek gönderilmelidir.

-Okullardaki kadrolu yardımcı hizmetli sayısı arttırılmalıdır.

-Yüz yüze eğitimdeki öğretmenler için koruyucu malzeme gönderilmelidir.

-Uzaktan eğitim süreci de devam ettiği için bugüne kadar öğretmenlere verilmeyen internet, cihaz desteği verilmeli ve maddi kayıplarının karşılanması sağlanmalıdır.

-Eğitim ciddi bir iştir ve bir gece yarısı kararıyla okulların açılması ya da kapanması büyük bir kaos yaratmaktadır. Bunun önüne geçilmesi ve planlamanın doğru yapılabilmesi için tüm paydaşlar başta sendikalar olmak üzere karar alma sürecine dahil edilmelidir.

-Salgın nedeniyle hiçbir eğitim çalışanı özlük hakları bakımından haksızlığa uğramamalıdır.

-Vaka sayılarındaki artışla birlikte ortaya çıkan tablo endişe vericidir. Tablonun daha da ağırlaşmaması için tüm eğitim emekçileri derhal aşılanmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.