SON DAKİKA
Hava Durumu

'Marmara Denizi'ni 'Koruma Alanı' ilan edeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "2021 yılı sonuna kadar Marmara Denizi'nin tamamını 'Koruma Alanı' ilan edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2021 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2021 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Marmara Denizi'ni 'Koruma Alanı' ilan edeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ilgili bakanlık, valilik ve belediyelere gönderilen "Marmara Denizi Koruma Eylem Planı"nın uygulanmasına ilişkin genelge doğrultusunda Marmara'ya kıyısı olan kentlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek en büyük deniz temizliği seferberliği, Bakan Kurum'un da katıldığı törenle başladı.

"Marmara hepimizin" sloganıyla Caddebostan sahilinde düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ilde, yaklaşık 25 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiren müsilaj sorununa karşı tek yürek olmak için burada olduklarını söyledi.

Marmara'nın dünyanın göz bebeği olduğunu belirten Kurum, "Bugün hep birlikte tek yürek, tek ses olduk, hep birlikte 'Marmara hepimizin' diyoruz. Bu çerçevede bugün balıklarımızı, tüm deniz canlılarımızı, bütün ekolojik yaşamı tehdit eden, müsilaj problemini ortadan kaldırmak için, Türkiye'nin en büyük, en kapsamlı deniz temizliği seferberliğini, hareketini hep birlikte başlatıyoruz." dedi.

Dünyanın son 200 yılda, insanlık tarihi boyunca görülmemiş olaylara, büyük değişimlere şahitlik ettiğine değinen Kurum, bu değişimlerin başında da 90'lı yıllarla tırmanan küresel iklim krizinin geldiğini anlattı.

"Marmara Denizi'nin tamamını 'Koruma Alanı' ilan edeceğiz"

Deniz temizliğine ilişkin genelgeyi de Marmara Bölgesi'ndeki 7 valilik ve belediyelere gönderdiklerine değinen Kurum, şöyle konuştu:

"Marmara Denizi için Koordinasyon ve Bilim Kurulumuzu da inşallah bu hafta oluşturacağız. Bakanlığımız bünyesinde yine Marmara Belediyeler Birliğimiz bünyesinde bilim ve teknik kurulumuz olacak. Bu süreci illerde valilerimiz, belediyelerimizle birlikte, bilim insanlarımızla üniversitelerimizle sivil toplum örgütlerimizle sanatçılarımızla sporcularımızla bilhassa tüm vatandaşlarımızla birlikte ortak bir akılla yöneteceğiz. Yine, Stratejik Eylem Planı hazırlayacağız. Aslında bu eylem planımız da hazırlandı ancak belediyelerimizin görüşlerine sunacağız ve çok kısa zamanda Marmara'ya ilişkin stratejik eylem planını onaylamak suretiyle de bu eylem planı çerçevesinde illerde valiliklerimizin koordinasyonunda sürecimizi yürüteceğiz. 2021 yılı sonuna kadar da Marmara Denizi'nin tamamını 'Koruma Alanı' ilan edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına inşallah sunacağız. Tüm bilimsel çalışmalarla birlikte artık Marmara Denizi'nde o koruma eylem planı, koruma alanı çerçevesinde adımlar atılacak. Hem tarım hem sanayiden kaynaklı kirliliği de o anlamda durduracağız."

Hem karadan hem denizden temizlik çalışmalarına başlandı

Bugün 15 bölgede hem karadan hem denizden temizlik çalışmasına eş zamanlı başlandığını anlatan Bakan Kurum, 25 deniz yüzeyi temizleme teknesi, kirliliğin dağılmasını önlemek için bariyer serme teknesinin faaliyette olduğunu kaydetti. Bu teknelerle müsilajın alandan toplandığını ve 18 de destek botu kullanıldığını belirten Kurum, toplanan tüm atıkların sızdırmasız kamyonlarla belediyelerin bertaraf tesislerine gönderileceğini bildirdi.

Tüm operasyon boyunca bin kişilik ekibin sahada çalışacağını kaydeden Bakan Kurum, "Hem deniz suyu hem de müsilaj numunelerini, bilimsel olarak incelenmesi için TÜBİTAK'a gönderdik. Farklı noktalardan yeni numunelerimizi de alıp göndermeye devam edeceğiz." dedi.

Alınan tüm kararlar, yapılan çalışmalar, illerin su kalitesi gibi bilgilerin kurdukları www.marmarahepimizin.com adlı adrese yükleneceğini açıklayan Kurum, "Hepsi şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızla paylaşılacak. Yaklaşık 2 aydır çeşitli aralıklarla başladığımız bu büyük operasyonu 7 gün 24 saat aralıksız sürdüreceğiz. Marmara'ya kıyısı olan 7 ilimiz ve ilçelerimizle aynı anda, Türkiye'nin en büyük en kapsamlı deniz temizliği seferberliği hareketini başlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Genelge

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla ilgili bakanlık, valilik ve belediyelere "Marmara Denizi Koruma Eylem Planı"nın uygulanmasına ilişkin genelge gönderilmişti. Genelgede, Marmara Denizi'nde son günlerde sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık ve azot-fosfor bolluğuna bağlı ortaya çıkan ve doğal yaşamı etkileyen afet niteliğinde müsilaj kirliliğinin görülmeye başlandığı anımsatılmıştı.

Genelgede, Marmara Denizi'ne kıyısı olan valiliklerin koordinasyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı tüm merkez, bağlı ve taşra teşkilatları, büyükşehir belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri ve katı atık belediye birlikleri, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca bu çalışmanın başlatılması ve tamamlanıncaya kadar koordineli şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Tüm çalışmaların izlenmesi, kontrolü ve denetiminin Bakanlıkça yürütüleceğinin belirtildiği genelgede, bu kapsamda Bakan Yardımcısı başkanlığında İstanbul'da Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezi oluşturulacağı da ifade edilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.