SON DAKİKA
Hava Durumu

Kirazlıyayla köylülerinin yargılandığı dava ertelendi

Maden şirketine karşı yaşam alanlarını savunan Kirazlıyayla köylüleri, üçüncü defa mahkeme karşısına çıktı. Bir yıldır süren dava, bir müştekinin ifadesinin alınamaması nedeniyle 4 Kasım'a ertelendi.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2021 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2021 17:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kirazlıyayla köylülerinin yargılandığı dava ertelendi

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Meyra Madencilik şirketinin çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı mücadele veren Kirazlıyayla köylüleri yargılanıyor. Yenişehir Adliyesi'nde görülen üçüncü celsesinde, mahkeme heyeti bir müştekinin ifadesinin alınamaması nedeniyle davayı 4 Kasım'a erteledi.

Geçen sene 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği kapsamında gerçekleştirilen kitlesel basın açıklamasına katılan köylüler, köye döndüklerinde tarımsal amaçla kullanılan Kamışlı Gölet'te beton mikserinin yıkandığını duydu. Köylülerden Kamışlı Gölet'e giden ilk giden kadınlar, duruma itiraz etti. Şirket çalışanları ve güvenlik görevlileri ile kadınlar arasında tartışma çıktı. Köylü kadınlar, gözlerine ışık doğrultulduğunu, videoya alındıklarını ve sözlü tacize uğradıklarını söyledi. Şirket çalışanları ve güvenlik görevlisi ise kadınlar tarafından darp edildiklerini iddia etti.

Diğer köylülerin de bölgeye gelmesiyle sözlü tartışma devam etti. Olaya jandarma müdahale etti. Ertesi gün kadınlar, sabahın erken saatlerinde evlerinden alınarak karakola götürüldü. Kadınlar, karakolda kendilerine kötü muamele yapıldığını söyledi. Aralarında şeker rahatsızlığı bir kişinin de olduğunu söyleyen kadınlar, "Hayatımızda ilk defa aynı gün karakolu, savcıyı, hâkimi gördük" dedi.

KİRAZLIYAYLALILAR HER HAFTA KARAKOLA İMZA VERİYOR

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan köylülerden 5'i kadın 9 kişi hakkında olayın ardından ceza davası açıldı. Kirazlıyayla köylülerinin yargılanma süreci bir yıldır sürüyor. Kadınlar, her hafta karakola giderek imza vermek zorunda kalmalarının ağırlarına gittiğini söylüyor. Geçen sene 22 Temmuz'da Kamışlı Gölet'ini korumak amacıyla eylem yapan 12 kadın gözaltına alınıp ifade vermişti.

9 kişi hakkında açılan ceza davasının üçüncü celsesi bugün Yenişehir Adliyesi'nde görüldü. Bir müştekinin askerde olduğu için ifadesine başvurulamadığından dolayı mahkeme heyeti, davayı 4 Kasım'a erteledi.

(Fotoğraflar; Yenişehir Çevre Platformu)

'KADINLAR ÜZERİNDE KORKU YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR'

Kirazlıyayla köylülerine destek olmak için CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse ve Yenişehir Çevre Platformu, Yenişehir Adliyesi'ndeydi. Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, köylünün tarımsal amaçla kullandıkları göletini korumaya çalıştığını belirterek, "Köylüler bu konuda haklılar. Mikser, beton artıklarını bir yere dökemez, su kaynaklarını kirletemez. Bunun idari cezası da var. Bu olaydan 6 ay kadar sonra dere yataklarına beton döktükleri için firma idari para cezasına çarptırıldı" dedi.

Kadınların beraat edilmesini istediklerini dile getiren Erdem, "1 senedir bu kaçıncı mahkeme kapılarına gelişleri. Kadınlar üzerinde bir korku yaratılmaya çalışılıyor farkındayız ama arkadaşlarımız yılmadı. Yılmayacağız" diye konuştu.

'BU HATADAN DÖNÜLMESİNİ İSTİYORUZ'

Yenişehir Çevre Platformundan Serpil Kayar, "Sırf taşını, toprağını korumaya çalıştı diye, havasını, suyunu savundu diye hakim karşısına çıkarılan Kirazlıyayla halkına çok üzülüyoruz. Bu hatadan bir an önce dönülmesini istiyoruz. Doğa, denizlerden yeraltı sularına tek tek can çekişiyor. Toprağı işlemeyi teşvik etmek varken engel olmak anlaşılabilir bir durum değil" ifadelerini kullandı.

'MAHKEMECE YAPILAN İŞ DOĞRU DEĞİL'

Kirazlıyayla köylülerinin avukatı Osman Atalay Akman, davanın köylüler lehine ilerlerken mahkeme tarafından farklı taleplerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "4 müşteki varken mahkeme, resen firmayı da müşteki sıfatına getirmek amacıyla müzekkere yazdı. Bunca yıllık avukatım şikâyetçi olmayan bir kişiyi şikayetçi yapma diye bir kurum yok. Mahkemece yapılan iş doğru değil. İlgili makamlara talebin reddi için başvuruda bulunacağız" diye konuştu. Akman, davanın köylülerin beraatı yönünde ilerlediğini söyledi.

'ANLADIM Kİ ÜLKEDE ADALET YOKMUŞ'

Yargılanan köylülerden Kaniye Karasu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü yaptığı zaman 'Ülkede adalet yok mu?' diye güldüğünü aktararak, "Başıma gelince anladım ki ülkede adalet yokmuş. 3 oldu, hakimin, savcının önüne çıkarıldım. Her gün kadın cinayetleri oluyor. Acaba o adamlar benim kadar yargılandı mı? Toprağını savunmak suç mu?" dedi.

Kirazlıyayla köylülerinin mağdur edildiğini dile getiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, asıl davacıların köylülerden özür dilemesi gerektiğini söyledi. Sarıbal, "Ne yazık ki adalet yine başka biçimde işliyor. Zenginseniz, egemenseniz, müteahhitseniz hem siyasi irade arkanızda hem de adalet arkanızda. Dilerim ki gerçekten mağdur edilen halkın mağduriyeti giderilir. Elbette günün sonunda halk kazanacak, iş birlikçiler, ülkeyi katledenler kaybedecek" ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.