SON DAKİKA
Hava Durumu

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine saygı göster

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık görevden alma kararlarına sahne olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı ziyaret ederek Başkan Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Erdoğan'a seslenen Kılıçdaroğlu, "Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine saygı göster." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2021 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2021 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine saygı göster

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşmek üzere TCMB'ye ziyaret gerçekleştirdi.  

Kılıçdaroğlu'na, Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Sekreter Selin Sayek Böke ile Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Kuşoğlu eşlik etti. Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ya görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

"Merkez Bankası bir Cumhuriyet kurumu" diyerek sözlerine başlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Cumhuriyet sözcüğü iki yerde geçiyor. Bir Cumhuriyet Savcıları için bir de Merkez Bankası için... Kurumun bağımsızlığı bizim için değil yabancı piyasalar için de önemli... Bu düşüncelerimizi başkana ilettik. Merkez Bankası'nın bir kültürü var bu kültürün yok olmamasını istedik, kadronun korunmasını istedik. Bu konuda elimizden gelen her türlü yardımı yapabileceğimizi de söyledik.

Dövizin kontrol edilememesi sanayi açısından, vatandaş açısından önemli bu hassasiyeti ifade ettik. Son 45 günde Türk Lirası yüzde 45 değer kaybetti, bu büyük bir rakam bunun yansımaları sokaktaki insana gelecek, esnafından tutun taşeron işçilere kadar işsizlere kadar mutfağı etkileyecek bu durum.. Vatandaşın ağzındaki lokmayı almaya çalışıyordu mevcut hükümet, artık mutfağındaki tencereyi almaya çalışıyor.

Merkez Bankasının bağımsızlığına müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, Mısır'daki sağır sultan da biliyor. Faiz oranları şu seviyeye insin diye talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz.  Bugüne kadar hep vatandaşın ağzında bir lokma vardı, onu almaya çalışıyordu hükümet; şimdi mutfağındaki tencereyi de almaya çalışıyor. Buradan Erdoğan'a açık çağrı yapıyorum: Merkez Bankasının kurumsal kimliğine saygı göster. Sıcak siyasetin buraya girmesinden rahatsızız. Bu bir şekilde iletildi."

"Yok öyle istediğin gibi at koşturmak "

Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Dolar rekorlar kırıyor. Motorin ve benzine yine zam geldi. Sebep olduğun bu rezaletin milleti ezmesini daha fazla izleme Erdoğan, Kara Kış Fonu'nu kur! Ayrıca bugün 15.30'da Merkez Bankası'na gideceğim. Yok öyle istediğin gibi at koşturmak. Biz varız ve mücadele edeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

Kavcıoğlu: Merkez Bankası'nı herkes sahiplenmeli

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu da görüşmeyle ilgili açıklamasında "Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Merkez Bankası'nı herkes sahiplenmelidir. Merkez Bankası bu ülkenin en güzide kurumlarından biridir. Merkez Bankası'nı yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü ifade edeyim. Merkez Bankası kararı kendi Para Politikası Kurulu kararıyla almaktadır. Merkez Bankası rezervleriyle güçlüdür, 125 milyar dolara yaklaştı. Merkez Bankası'nın açıklamaları nettir" dedi.

'Görevden almaların bir kısmı bizim tercihimiz'

Merkez Bankası'ndaki görevden almalarla ilgili konuşan Kavcıoğlu, "Bütün kurumlarda olabilen şeyler. Bir kısmı bizim tercihimiz, bir kısmı arkadaşların tercihi. 21'inde bir karar vereceğiz. Bu karar herkesin kararı. Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır. Tamamen kendi süreci içinde gelişen görev değişimidir" açıklamasını yaptı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.