SON DAKİKA
Hava Durumu

'Kapitalizmin ekolojik çöküş etmenleri sebebidir'

Yaklaşık iki aydır Marmara Denizi'ne kıyısı olan bir çok noktada görülen deniz salyası (müsilaj) ile ilgili basın açıklaması yapan Bursa Su Kolektifi, "Kapitalizmin ekolojik çöküş etmenleri bu sorunun sebepleridir" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2021 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2021 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Kapitalizmin ekolojik çöküş etmenleri sebebidir'

Marmara Denizi'ne kıyısı olan bir çok noktada halk arasında deniz salyası (müsilaj) olarak bilinen plankton çoğalması ile ilgili Bursa Su Kolektifi, kirliliğin yaşandığı dört farklı noktadan basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Müsilajın denizlerde oluşturduğu kirliliğin yetkililer tarafından 'doğa olayı' olarak söylenmesi, hatta deniz kirliliğinden kaynaklanmadığının ifade edilmesinin bilimden uzak olduğunu belirten Bursa Su Kolektifi, "'Doğa olayı' teriminin arkasına sığınılarak sorunun odağı saptırılmakta ve sorumluluk almaktan kaçınılmaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

Bursa Su Kolektifi, müsilajın sebeplerini şöyle açıkladı:

"Gerekli arıtmalar yapılmadan deşarj edilen evsel ve endüstriyel atık suları, derin deniz deşarjları, denize dökülen nehirlerdeki kirlilikler, gemilerden kaynaklanan balast ve sintine suları, dip taramaları, kıyı kumullarının yok edilmesi, plansız sanayileşme ve kontrolsüz kentleşme, nüfus baskısı yani özetle kapitalizmin ekolojik çöküş etmenleri bu sorunun sebepleridir."

"Doğal kaynaklara sahip çıkmak hepimizin görevi"

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 2019 Yılı Çevre Durum Raporu'nda Bursa'nın kıyı su kütlelerinin ekolojik kalite değerlendirmesinin hiçbir zaman iyi kategorisinde bulunmadığının aktarıldığı açıklamada, "Bakanlık tarafından da tescillenen bu kirliliğin deniz ekosistemindeki tahribi ve vermiş olduğu zararlar tüm gerçekliği ile karşımızdadır. Deniz dibindeki canlılar can çekişmekte, kirlilikten kaynaklı balık ölümleri görülmekte ve daha tahmin bile edemeyeceğimiz birçok doğal denge bozulmaktadır" denildi. 

Bursa Su Kolektifi'nin açıklaması şöyle tamamlandı:

"Yaşamı savunmaktan; denizlerimizin, göllerimizin ve nehirlerimizin sesi olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Müsilaj problemi hiçbir zaman tekil olarak değerlendirilmemelidir. Kapitalist sistemin yağmaladığı, kirlettiği, meta olarak alıp, sattığı doğal kaynaklarımıza sahip çıkmak ve bu talana karşı mücadele etmek hepimizin görevidir. Tüm yurttaşları suyun sesi olmaya davet ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.