SON DAKİKA
Hava Durumu

İSİG Meclisi: Haziran'da 173 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Haziran ayında 173, yılın ilk altı ayında en az 1155 işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2021 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2021 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İSİG Meclisi: Haziran'da 173 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, haziran ayı iş cinayetleri verilerini paylaştı. İSİG Meclisi, trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve maden işçisi Ali Faik İnter'i andı. 

Yüzde 80'inin ulusal basın, yüzde 20'sinin ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan edinilen bilgilere dayanarak tespit edilen kadarıyla Haziran ayında en az 173 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Ocak ayında en az 203 işçi, Şubat ayında en az 142 işçi, Mart ayında en az 144 işçi, Nisan ayında en az 257 işçi, Mayıs ayında en az 236 işçi, Haziran ayında en az 173 işçi hayatını kaybetti. 2021 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde en az 1155 işçi hayatını kaybetti.

9'u kadın, 164'ü erkek işçi

İş cinayetlerinde ölenlerin 9'u kadın işçi, 164'ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Yedi göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 5'i Suriyeli ve 2'si Afganistanlı.

6'sı çocuk 54'ü 51 yaş ve üzerinde işçi

Hayatını kaybeden altı çocuk işçinin isimleri ve ölüm nedenleri şöyle:

"14 yaşındaki Mustafa İletmiş ve 12 yaşındaki Mehmet Ali Kırcılı Osmaniye'de çobanlık yaparken serinlemek için girdikleri gölette boğulmaları sonucu; 15 yaşındaki Salih Güneş Eskişehir'de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışırken yıldırım düşmesi sonucu; 17 yaşındaki Suriyeli çoban Maher Fovaz El Halaf Şanlıurfa'da elini yıkamak isterken su kanalına düşmesi sonucu; 17 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Gülhan Çizik Denizli'de tarla yolunda motosikletlerine otomobil çarpması sonucu; 17 yaşındaki Berzan Özgün Mardin'de çalıştığı inşaatın 4.katından düşmesi sonucu..."

 Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık ve belediye işçileri olan 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 54 işçi bulunuyor.

Ölümler en çok inşaat alanında gerçekleşti

Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, ticaret/büro/eğitim, taşımacılık, metal, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, madencilik, kimya, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti:

• Tarım işkolunda 28 çiftçi ve 15 işçi hayatını kaybetti.
• İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

Haziran ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4'ü (yüzde 2,3) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler kimya, yol, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme

En fazla ölüm nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, Covid-19, kalp krizi, intihar, şiddet, zehirlenme/boğulma ve elektrik çarpması. 6 ticaret/büro/eğitim, 4 sağlık, 2 güvenlik, 1 kimya, 1 basın ve 1 belediye emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 25'i yüksekten düşme nedenli. Haziran ayında en az 11 emekçi 'borç ve işsizlik' nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi.

Haziran'da an fazla ölüm İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'u Gaziantep, Antalya, Ankara, Samsun takip etti. Bursa'da ise 5 işçi hayatını kaybetti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.