SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP heyeti Bursa'da ziyaretlerde bulundu

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, MYK Üyesi Özlem Gündüz, Ferhat Encü ve bazı milletvekilleri ile PM üyeleri, "HDP'liyiz, Her Yerdeyiz" etkinlikleri kapsamında Bursa'da çeşitli etkinliklere katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2021 23:51
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2021 23:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP heyeti Bursa'da ziyaretlerde bulundu

Halkların Demokratik Partisi'nin(HDP) Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davası ve ırkçı saldırılara karşı başlattığı "HDP'liyiz, Her Yerdeyiz" etkinlikleri devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanları ve Eş Genel Başkan Yardımcıları ile Grup Başkanvekilleri ve MYK üyeleri il il gezerek halkla temaslarını sürdürüyor.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, MYK Üyesi Özlem Gündüz, Ferhat Encü, bazı milletvekilleri ve PM üyelerinden oluşan heyet Bursa'da çeşitli etkinliklere katıldı. Yıldırım ilçesinde yapılan halk toplantısına katılan heyet, toplantının ardından esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Buradan Gürsu ilçesine geçerek esnafla görüşen heyet, HDP Gürsu ilçe binasında düzenlenen halk buluşmasına katıldı. Oluç ve beraberindeki heyet ayrıca Osmangazi ilçesinde hem esnaf ziyareti gerçekleştirdi hem de Turgut Özal Parkında halk buluşmasına katıldı.

Encü: Saldırılarla, parti kapatmalarla bu halkın hakikatini değiştiremezsiniz

HDP eski Milletvekili Ferhat Encü, AKP ve MHP'nin Kürt halkını ve demokratik siyaseti tasfiye etme girişimlerine karşı alanda olduklarını, halkla iç içe olduklarını söyledi. Encü, "Siz bu halkı artık engelleyemezsiniz. Bu halk barış istiyor, demokrasi ve özgürlük istiyor. Üzerimizde yürüttüğünüz asimilasyon ve kırım politikalarına artık yeter. Gelin bu halkın haklarını kabul edin. Öldürmekle, saldırılarla, parti kapatmalarla bu halkın hakikatini değiştiremezsiniz" dedi.



Oluç: HDP kapısına kilit vurunca kapatılacak bir parti değil, HDP halktır

Saruhan Oluç ise yaptığı konuşmada, "Bir kampanyamız var. 'HDP'liyiz, Her Yerdeyiz' diyoruz. 9 yıldır bu ülkenin demokratik siyasetinde çok önemli bir yer oynayan, genel seçimlere, cumhurbaşkanlığı seçimlerine, referandumlara defalarca katılmış olan HDP'yi; sıralarından Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ gibi, İdris Baluken, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk gibi ismini sayamadığım çok önemli siyasetçiler yetiştirmiş olan bir partiyi bu iktidar kapatmaya çalışıyor. Bugün bu ziyaretlerden sonra bir kez daha gördük ki HDP kapısına kilit vurulacak bir parti değildir. HDP halktır, mücadeledir, direniştir, fikirdir, politikadır, örgütlenmedir. HDP, Kürt halkının onurlu mücadelesinin siyasi sözüdür. HDP, Türkiye halklarının demokrasi mücadelesidir. Böyle bir parti siz kapattık deyince kapanır mı?" diye konuştu.

Oluç, Eş Genel Başkanlar ve parti yöneticileri ile sahada olduklarını hatırlatarak, "HDP'yi kapatamazsınız. Ama siz 'her türlü hukuksuzluğu yaparak illa HDP'yi kapatacağız' derseniz halkımız da 'biz illa bir yol buluruz' der. Bu kararlılık en önemli mesajdır, iktidarın baskısı altındaki yargıya en güzel cevaptır" dedi.

HDP hakkındaki kapatma iddianamesini "siyasi çöp" olarak nitelendiren Oluç, "Bu davayı 7 Haziran 2015'ten 6 yıl sonra, 7 Haziran 2021'de gündeme getiriyorlar. HDP, AKP'nin tek başına iktidar olmasını engelledi ya, 6 yıl sonra intikam davası açtılar" dedi. Kürt siyasetçilerin siyasi yasakla engellenmek istendiğini belirten Oluç, alandaki gençleri işaret ederek, "Bu gençler siyasi geleneğimizin yarınki temsilcileridir. Siz bu halkı ve gençleri durdurabilir misiniz? Bu halk kimsenin önünde boyun eğmemiştir, diz çökmemiştir" ifadelerini kullandı.

'Bütün ülkeye, tek tek herkese barış elimizi uzatıyoruz'

Oluç, Kürt halkının bütün baskı ve saldırılara rağmen barış elini uzattığını da belirterek, şöyle devam etti:

"Bu halk 'bu ülkede her birimiz kimliğimiz ve kültürümüzle yaşayabiliriz' diyerek barış elini uzatıyor. Baskılarınıza boyun eğmeyeceğiz, ama barıştan da vazgeçmeyeceğiz" dedi. Çözüm Süreci ile 28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatına dikkat çeken ve bu sürecin mimarı olan Öcalan'ın tecrit altında tutulduğunu ileri süren Oluç, "Öcalan 'Bir hafta bana mühlet verin bu sorunu çözmek için ben kendime güveniyorum' dedi. 2015 yılından beri Öcalan ağır tecrit altında tutuluyor. Demek ki bu iktidar barış istemiyor. Buna rağmen bu iktidara da bütün muhalefete de siyasi kurumlara ve kuruluşlara da tek tek bütün yurttaşlara da barış elimizi uzatıyoruz."

HDP heyetinin Adana ziyareti

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Eş Genel Başkan Yardımcıları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, bazı milletvekilleri, MYK ve PM üyeleri de Adana'da ziyaretlerde bulundu. Adana girişinde konvoyla karşılanan heyet, Şirin Park Otel'de düzenlenen halk buluşmasına katıldı ve daha sonra esnaf ziyareti gerçekleştirdi.

Beştaş: Ayrımcılık yapanlar ırkçı cinayetlerin sorumlusudur

Heyet akşam saatlerinde de Adana Emek ve Demokrasi Güçleriyle bir araya geldi. Adana'daki etkinliklerde konuşan Beştaş, "Bu zamana kadar ırkçılık, zulüm ve saldırılar azalmadı aksine artıyor. İktidar ve ortağı tamamiyle yol haritasını HDP'yi tasfiye etmek üzerine kurmuş durumda" dedi. "Kürtler özgür olmadan Türkiye demokratikleşemez, bu yüzden Türk ve Kürt halkının ortak mücadelesi bu devleti hepimizin devleti yapabilir" diyen Beştaş son dönemlerde Kürtlere karşı artan ırkçı saldırılara da işaret ederek şöyle devam etti:

"Ayrımcılık yapanlar ırkçı saldırılar sonucu yaşanan cinayetlerin sorumlusudur. Bizim ırkçı faşizan zihniyetle sorunumuz var. Türkiye nüfusunun dörtte biri Kürtlerden oluşuyor. Kürtler olmadan bu ülke demokratikleşemez. Adana da Kürtlerin memleketidir, İstanbul da İzmir de Antalya da Kürtlerin vatanıdır. Hiçbir yerde misafir değiliz" diyen Beştaş, "Ortak vatanda demokratik ulus perspektifiyle bir yaşam inşa etmeye çalışıyoruz. Bu ırkçı saldırıları tetikleyenler partimizi kapatmaya çalışıyor."

Kapatma davasının "AKP ve MHP'nin HDP'yi devre dışı bırakmaya yönelik siyasi anlaşmasının" sonucu olduğunu ifade eden Beştaş, "HDP'yi tasfiye etmeye çalışıyorlar, Kürt halkını bu sürecin dışına atmaya çalışıyorlar. Partimize yönelik kesintisiz bir darbe var" dedi. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve birçok HDP'liyi tutuklamalarına rağmen mücadeleyi durduramadıklarına, bu nedenle de şimdi kapatma davasını devreye soktuklarına işaret eden Beştaş, "Vallahi de billahi de ne yaparlarsa yapsınlar HDP'yi susturamazlar" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.